Шоколадов кейк със смокини - Кенгуру

110 г краве масло

90 г брашно

45 г какао на прах

½ ч.л. бакпулвер

½ ч.л. сол

170 г захар

1 пакет ванилова захар

3 яйца

70 г тъмен шоколад – 55 или 70% какао

3-4 смокини или зрели круши

Форма с диаметър 20 см се облицова с хартия за печене, намазва се с масло и се поръсва с брашно. В купа се пресяват брашното, какаото, бакпулверът и солта. Маслото се разтопява и се разбива със захарта за около 30-40 секунди. Прибавят се яйцата и разбиването продължава около 2 минути. Добавя се брашното, разбърква се добре. Прибавя се нарязаният шоколад. Разбърква се за кратко, докато се разпредели равномерно в сместа. Изсипва се във формата и се заглажда с помощта на шпатула. Отгоре се нареждат резени смокини с дебелина 5-6 мм. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 35 минути, като в центъра на тавата трябва да изглежда недопечен. Готовият кейк се изважда от формата и се охлажда се върху решетка около 2 часа.