Фритата с тиквички
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
380 г дребни тиквички
2 яйца
2 с.л. кисело мляко
¼ ч.л. сода бикарбонат
80 г сирене
стрък пресен лук или чесън
3-4 клонки копър
40 г бяло брашно
40 г пълнозърнесто брашно
2 ч.л. бакпулвер
морска сол и черен пипер
10-20 г масло
Тиквичките се настъргват, посоляват се и се оставят за 10 минути. Отцеждат се добре, като се притискат с шепи. След 2-3 минути се отцеждат още веднъж. Яйцата се разбиват леко с вилица. Содата се прибавя в киселото мляко, разбърква се и след като шупне, се добавя към яйцата. Прибавят се тиквичките, нарязаните лук и копър, едро натрошеното сирене. Накрая с пресяване се прибавя брашното, смесено с бакпулвера и 1-2 щипки сол. В добре загрят тиган с диаметър 25 см се слага част от маслото и се разстила сместа. Похлупва се с капак и се оставя да се запече на слаб огън около 10 минути. Когато хване златиста коричка и стегне, от горната страна се обръща с помощта на намазана с олио широка чиния. Преди да се върне в тигана, отново се слага масло, което се разпределя по дъното и стените му. Пече се под капак още десетина минути. Сервира се гарнирана с млечно-чеснов сос.