Кейк с кайсии
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
4 бр. яйца
130 г захар
1 пакет бурбонска ванилова захар
230 г кисело мляко
120 мл олио
150 г бяло брашно
70 г пълнозърнесто брашно
1 бакпулвер
1 щипка сол
100 г кайсии
10 г краве масло
60 г почистени орехи
30-40 г бадеми
Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта. Форма с диаметър 25 см се облицова с хартия за печене. Дъното се намазва обилно с меко масло и се поръсва с нарязаните орехи. Яйцата се разбиват заедно със захарта. Добавя се киселото мляко, след него и олиото. Прибавя се брашното, като се разбърква с дървена лъжица. Тестото се изсипва във формата за печене. Отгоре се нареждат кайсиите, нарязани на половинки. По периферията се поръсва с нарязани бадеми. При желание в центъра може да се поръси със ситно нарязан черен шоколад. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 30-40 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа.