Козуначено руло с шоколад - Кенгуру

180 мл прясно мляко

120 г захар

7 г суха мая

500 г брашно + допълнително за поръсване

2 големи яйца, стайна температура

1 жълтък

1 пакет бурбонска  ванилова захар

1 щипка сол

1 с.л. настъргана лимонова кора

140 г меко краве масло, нарязано на кубчета

 

пълнеж

160 г настърган на едро полусладък шоколад 45% какао

40 г галета

50 г дребно нарязани леко запечени орехи

2 с.л. разтопено масло

 

топинг

1 белтък

20 г орехи

1-2 с.л. едра кафява захар

Брашното се пресява два пъти. Маята се разтваря в леко затопленото мляко, като се прибавят две лъжички захар и 1 с.л. от брашното. Оставя се да шупне. Добавя се 1/2 ч.ч. от брашното към втасалата мая и се разбива с миксер, докато се поеме. Прибавят се яйцата, жълтъкът, ванилията, лимоновата кора, солта и останалата захар. Бъркалките на миксера се сменят с тези за месене на тесто и започва на етапи да се прибавя по ½ ч.ч. от брашното, като последната 2/3 ч.ч. брашно се заделя за поръсване при премесването и оформянето.

Добавят се постепенно по 2-3 кубчета масло към тестото, като се бърка на висока скорост.  Меси се  4-5 минути, докато се усвои всичкото масло и започнат да се образуват нишки/конци в тестото, което да придобие  гланцова повърхност. Към края тестото става по-плътно и може да се премине към месене на ръка или от началото на процеса тестото да се замеси в кухненски робот.

Прехвърля се върху набрашнен плот, оформя се за кратко на топка и се поставя в намазнена купа. Покрива се с фолио за свежо съхранение, също намазано с олио, за да не залепне, и памучна кърпа отгоре. Оставя се на топло място да втаса за 90-120 минути. Втасалото тесто се разделя на две части, които се разточват върху набрашнен плот на кори с размер около 55х25см. Намазват се с разтопено масло и се поръсват с галета, шоколад и нарязани ядки. Завиват се на руло и се усукват на осморки.

Полагат се в облицовани с хартия за печене правоъгълни форми 22х12см. Намазват се с белтъка, леко разбит с вилица, и се поръсват с наситнени ядки и захар. Пекат се около 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, като първите 10 минути са с включен вентилатор. Към края при нужда рулото се покрива с алуминиево фолио, за да не загори. Рулата се изваждат от формите и се охлаждат върху решетка.