Козуначено руло с шоколад
Автор и фотограф: Димитрина Бунова

180 мл прясно мляко
120 г захар
7 г суха мая
500 г брашно + допълнително за поръсване
2 големи яйца, стайна температура
1 жълтък
1 пакет бурбонска ванилова захар
1 щипка сол
1 с.л. настъргана лимонова кора
140 г меко краве масло, нарязано на кубчета
пълнеж
160 г настърган на едро полусладък шоколад 45% какао
40 г галета
50 г дребно нарязани леко запечени орехи
2 с.л. разтопено масло
топинг
1 белтък
20 г орехи
1-2 с.л. едра кафява захар
Брашното се пресява два пъти. Маята се разтваря в леко затопленото мляко, като се прибавят две лъжички захар и 1 с.л. от брашното. Оставя се да шупне. Добавя се 1/2 ч.ч. от брашното към втасалата мая и се разбива с миксер, докато се поеме. Прибавят се яйцата, жълтъкът, ванилията, лимоновата кора, солта и останалата захар. Бъркалките на миксера се сменят с тези за месене на тесто и започва на етапи да се прибавя по ½ ч.ч. от брашното, като последната 2/3 ч.ч. брашно се заделя за поръсване при премесването и оформянето.
Добавят се постепенно по 2-3 кубчета масло към тестото, като се бърка на висока скорост. Меси се 4-5 минути, докато се усвои всичкото масло и започнат да се образуват нишки/конци в тестото, което да придобие гланцова повърхност. Към края тестото става по-плътно и може да се премине към месене на ръка или от началото на процеса тестото да се замеси в кухненски робот.
Прехвърля се върху набрашнен плот, оформя се за кратко на топка и се поставя в намазнена купа. Покрива се с фолио за свежо съхранение, също намазано с олио, за да не залепне, и памучна кърпа отгоре. Оставя се на топло място да втаса за 90-120 минути. Втасалото тесто се разделя на две части, които се разточват върху набрашнен плот на кори с размер около 55х25см. Намазват се с разтопено масло и се поръсват с галета, шоколад и нарязани ядки. Завиват се на руло и се усукват на осморки.
Полагат се в облицовани с хартия за печене правоъгълни форми 22х12см. Намазват се с белтъка, леко разбит с вилица, и се поръсват с наситнени ядки и захар. Пекат се около 40 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна, като първите 10 минути са с включен вентилатор. Към края при нужда рулото се покрива с алуминиево фолио, за да не загори. Рулата се изваждат от формите и се охлаждат върху решетка.
май 2025
