Класически меденки
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
30 броя
2 яйца М размер
70 г кафява захар
70 г бяла кристална захар
10 г бурбонска ванилова захар
½-1 ч.л. канела
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. оцет
90 г течен мед
120 мл олио
460 г бяло брашно
щипка сол
Глазура
100 г полусладък шоколад, 55% какао
10 г краве масло
Захарта се смесва с канелата. Яйцата се разбиват със захарта с помощта на вилица. Содата се смесва с оцета и се добавя към яйцата. Прибавя се медът, разбърква се добре с дървена лъжица. Добавя се олиото. Брашното се пресява заедно със солта и се прибавя на няколко етапа, като се разбърква до усвояването му и до получаване на меко лепнещо тесто. Приготвя се малка купичка с 2-3 с.л. олио. С намазнени ръце се късат топчета от тестото с тегло около 30-35 г , заглаждат се добре, сплескват се на диск с диаметър 5 см и дебелина около 7-8 мм. Нареждат се на отстояние едни от други в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 8-9 минути или докато краищата им се зачервят съвсем леко. За да останат меки, е нужно да не се пекат по-дълго време, както и да не се добавя повече брашно в тестото. Оставят се да изстинат в тавата. Шоколадът се разтопява на водна баня заедно с маслото. Половината от всяка меденка се намазва с шоколад и се оставя върху решетка, докато стегне, като при нужда може да се оставят за кратко в хладилник. Съхраняват се в метална кутия за бисквити.