Без мед, конфитюр и мармалад в яслата - Кенгуру

Без мед, конфитюр и мармалад, а млякото трябва да е без подсладители, оцветители и консерванти – това са само част от промените в менюто на най-малките в детските заведения, цитирани от bTV.


„А когато в менюто са включени конфитюр и мармалад за децата над 1-годишна възраст, се предлага „мармалад от плодове“ и „конфитюр екстра качество“, се казва още в проектонаредбата на МЗ.

  •  Нови изисквания има и за използването на мляко и млечни продукти – те трябва наистина да са от мляко, и то с по-високо съдържание на мазнини. В продуктите не бива да има добавки.
  • Яйцата трябва да са пресни и да са от най-високия клас „А“, а от месата – телешкото да е приоритет, предвиждат още промените.


Целта на нововъведенията е изграждане на хранителен модел и навици за добро здраве и намаляване на риска от хронични заболявания.

Промените са на етап обществено обсъждане, което продължава до следващия месец.