Калций всеки ден
Калцият е микроелемент, който се натрупва в костната тъкан и прави костите, зъбите и ноктите здрави. При липсата на това вещество, тялото си го „набавя” от вътрешни ресурси – ноктите стават чупливи, зъбите се разрушават, а костите лесно се чупят.
За да не се случва това, можете да приемате добавки с калций и да се храните с повече храни с този микроелемент.
Защо тялото се нуждае от калций?
Значението на калция за човешкото тяло трудно може да се надцени. Той стои в основата на костната тъкан и зъбите, а освен това е важен за правилното съсирване на кръвта. Качеството на предаване на нервно-мускулните импулси (включително и на сърцето) също зависи от калция.
И така, кои храни съдържат калций?
- Сирена
В 100 г твърдо сирене се съдържат около 1000 мг калций. В меките сирена калцият е наполовина – приблизително 500 мг на 100 г сирене.
- Ядки и сушени плодове
Тези продукти са подходящи за закуска и са отлично допълнение към различни ястия. 100 г бадеми съдържат приблизително 269 мг калций.
- Зеленчуци
Предпочитание трябва да се даде на зелените зеленчуци. Повечето от този минерал се намира в бялото зеле и броколите – най-добре пресни или с минимална термична обработка.
- Млечни продукти
Козето мляко съдържа повече калций, отколкото кравето, но е важно да се отбележи, че напитката не трябва да се консумира от хора с непоносимост към лактоза.
- Сусам и маково семе
Сусамът и маковото семе съдържат калций, който е необходим за растежа и развитието на костите и предотвратява тяхната чупливост. Семената на тези растения могат да се добавят към различни ястия.
- Бобови растения
Фасулът е източник на фибри, цинк, калий и калций. Освен това бобът, грахът и лещата са пълноценен източник на растителни протеини, необходими за нормалното функциониране на мускулите и ставите.
Соевите продукти са отличен източник на калций за хора, които избягват животински храни.
Калций всеки ден
С напредване на възрастта калцият се усвоява по-малко ефективно. Възрастните хора трябва да консумират повече калций или да приемат добавки. Нормата за калций при жените и мъжете е еднаква, като изключение прави само периодът на бременност и кърмене:
- 18-60 години – 1000 мг;
- 60 години и повече – 1200 мг;
- бременност и кърмене – 1300-1400 мг.