Зимна детокс леща
Цветна феерия.
Необходими продукти:
250 г зелена френска леща
1 сладък картоф
4 стръка праз
1 глава кромид лук
3 моркова
1 стрък целина
2 скилидки чесън
240 мл червено вино
1 ч.л. къри
1 ч.л. куркума
1 ч.л. червен пипер
морска сол
краве масло или зехтин
черен пипер
едро смлян лют червен пипер
1 връзка магданоз
1 лимон
Начин на приготвяне:
Лещата се накисва за 10-12 часа. Отцежда се и се слага в 1 литър вода да заври. Сладкият картоф се обелва и нарязва на кубчета. Към кипящата леща се прибавят картофите и нарязаните на дребно праз, моркови, лук и целина. Добавят се виното и подправките. Оставя се да къкри на слаб огън, докато лещата се свари и сгъсти – около 50 минути, като при нужда се добавя гореща вода. Половината от готовата леща се пасира и се връща обратно. Подправя се със сол, черен пипер и наситнения чесън. Отстранява се от котлона и се добавя струя зехтин или кубче масло. Сервира се гореща, гарнирана с магданоз и лют червен пипер.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова