Зимна детокс леща - Кенгуру

Необходими продукти:

250 г зелена френска леща

1 сладък картоф

4 стръка праз

1 глава кромид лук

3 моркова

1 стрък целина

2 скилидки чесън

240 мл червено вино

1 ч.л. къри

1 ч.л. куркума

1 ч.л. червен пипер

морска сол

краве масло или зехтин

черен пипер

едро смлян лют червен пипер

1 връзка магданоз

1 лимон

Начин на приготвяне: 

Лещата се накисва за 10-12 часа. Отцежда се и се слага в 1 литър вода да заври. Сладкият картоф се обелва и нарязва на кубчета. Към кипящата леща се прибавят картофите и нарязаните на дребно праз, моркови, лук и целина. Добавят се виното и подправките. Оставя се да къкри на слаб огън, докато лещата се свари и сгъсти – около 50 минути, като при нужда се добавя гореща вода. Половината от готовата леща се пасира и се връща обратно. Подправя се със сол, черен пипер и наситнения чесън. Отстранява се от котлона и се добавя струя зехтин или кубче масло. Сервира се гореща, гарнирана с магданоз и лют червен пипер.

Автор и фотограф: Димитрина Бунова