Здравей, Ноември! - Кенгуру

Отново се потапяме в очарованието на късната есен с редуващите се ясни слънчеви дни и дъждовното ветровито време, в което преоткриваме уюта и комфорта в това, отърсили някое и друго жълто листо от пуловера,  да се сгушим на топло с чаша чай, или да се насладим на  горещите супи и бавно готвените засищащи ястия, приготвени от щедрото изобилие на плодове и зеленчуци, с които ни дарява сезонът.

Ноември е месецът на кореноплодните. Те са едни от петте зеленчуци и плодове, чийто вкус е най-добър точно по това време на годината. След първите сериозни застудявания и слани, нишестето, съдържащо се в кореноплодните, започва да се превръща в захари. Това е моментът, в който морковите, пащърнакът, целината, цвеклото и ряпата са подходящи за печене, карамелизиране или приготвяне на супа. Добре би било да се внесе нотка на изненада с различни подправки и добавки. Морковите си партнират добре с хариса и заатар, пащърнакът – с мед и орехи, а на ряпата подхождат мащерката, лешниците, кимионът и кориандърът.

Брюкселското зеле също е в най-добрата си форма през ноември, тъй като студените температури приглушават горчивината. С отличен вкус са също зелето и кейлът. Важно е при покупката им да се обърне внимание на искрящия цвят и сравнително голямото тегло за размера. Подобно на морковите, с първите студове празът също подобрява вкуса и аромата си. Най-подходящи  за готвене са хрупкавите стъбла с по-дълга бяла и светлозелена част. Задушеният праз е чудесен с яйца, а супата с праз и картофи е идеална за поднасяне в студените вечери.

Зимният лук е по-твърд, тъмен и плътен, с по-малко водно съдържание и добър за дълго готвене. Подходящ е за карамелизиране и овкусяване на различни ястия и тарти, както и нарязан на слайсове за запичане заедно с месо. Петият отличник на ноември са червените боровинки.  Богати на антиоксиданти и витамин С, те имат  изключително богато приложение. Могат да бъдат добавяни сурови в различни сладки печива и палачинки, или запечени да влизат в състава на плънки за месо, сосове и чътни.

Традиционно тиквата ще заема главно място на трапезата, добавена в солени и сладки ястия и печива. В рецептите за този брой сполучливо се комбинира с козе сирене и спанак за вкусна плънка на руло от бонфиле, както и за приготвяне на есенен кейк. Друг фаворит на сезона е морковената торта. Богата на аромати, с плътни влажни блатове, перфектно се съчетава с глазура от крем сирене и топинг от сладки смокини, поръсени с мед и орехи. През ноември дюлите са готови за консумация. Приготвяме  желе, сосове и сироп, добавяме ги към тарти и кейкове, или като гарнитура към свинско и агнешко месо. Гроздето, нарът, кестените, ябълките и крушите са основните сезонни плодове, с които разполагаме и добавяме към салати, ястия или десерти.

 

Автор: Димитрина Бунова