Залцбург е един от най-красивите, чисти и подредени градове в Европа. При първо посещение оставя усещане за уют, симетрия и гостоприемство, малко ни напомня на съвършен куклен дом. Средновековните улички, дворците, изящните сгради, природата и музеите са само част от съкровищата, които ни предлага най-старият град на територията на днешна Австрия.

Името буквално означава „замък от сол", а много често е назоваван градът на Моцарт, защото е родно място на известния композитор. Къщата му е една от забележителностите на града - той е живял в нея от 1747 до 1773 година. В къщата-музей могат да се видят детската цигулка на музиканта, пианото му, мебелите, портрети, лични писма и запазен кичур от косата му. Интересен факт е, че една от стаите е на обратно - на тавана е изобразена земята, а по пода звездите, като идеята е, че без Моцарт светът не е същият.

Оригиналните бонбони „Моцарт" могат да бъдат опитани единствено тук.

В Залцбург интересна забележителност е най-малката къща в света, чиято романтична история и до днес не е забравена, макар че са минали около два века и половина. Младеж поискал ръката на любимата си, но нейният баща отказал, тъй като кандидат-съпругът нямал свой дом. Ето защо той построил набързо и почти без средства най-малката къща в света, в която имало място само за две легла едно над друго.

Културният живот на Залцбург не е за подценяване. На тази сравнително малка територия се намират учудващо голям брой музеи. В Музея на играчките (с разкошен ренесансов двор) можете да видите изключително красиви кукли, влакчета, плюшени мечета, които са само част от най-голямата колекция на Австрия от европейски играчки от последните 250 години. Музеят предлага и самостоятелно изработване и оцветяване на играчки - както за деца, така и за възрастни. Сред интересните предмети има и колекция от исторически музикални инструменти.

Ресторант „Свети Петър" е най-старият ресторант в Европа - създаден през 803 година, който и до ден днешен работи

Замъкът Мирабел (от италиански - „чудно хубава") е подарък от архиепископ Волф Дитрих за тайната му любовница Саломе, от която има 15 деца. В градините на двореца има гръцки статуи, като част от тях символизират невъзможната забранена любов. Днес тук се помещава кметството, но романтичната история не е напуснала стените, защото много влюбени от цял свят идват да се венчаят именно в замъка Мирабел. Друго специално място за двойките е мостът с катинарите, който подобно на този в Париж „заключва" любовта между двама души завинаги.

Залцбург е наричан преди време Рим извън Рим заради многобройните площади и внушителната катедрала, която се намира в центъра на града и ни заслепява с бароковия си вид.

Най-стари

Градът е известен още с най-стария тунел в Австрия, с най-голямото запазено историческо укрепление в Централна Европа, с най-стария средновековен напоителен канал, най-старата запазена зъбчата железница в света и най-добре запазените ренесансови водни игри. Както виждате, много „най-стари" и първоначално установени неща могат да се посетят в Залцбург.

Нощният живот също не е за подценяване - повечето заведения са съсредоточени в Стария град. През лятото най-често можете да видите весели компании, които са насядали около река Залцах.

Ако се чудите коя да е следващата ви дестинация, има 1001 причини тя да бъде Залцбург!


Автор: Стефани Калчева