Яйчен пунш егног
Празнични вълшебства
2 жълтъка
30 г захар
240 г пълномаслено мляко
120 мл млечна сметана
40 мл бърбън
2 белтъка
½ с.л. захар
1/3 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
Жълтъците се разбиват с миксер, докато побелеят. Прибавя се захарта и се хомогенизира добре. В касерола се смесват млякото, сметаната и малко от индийското орехче, като се разбъркват, докато сместа заври. Отстранява се от котлона и се добавя бавно и поетапно към жълтъците. Всичко се връща на котлона и се загрява, без да завира, до около 70 градуса. Отстранява се от огъня, добавя се алкохолът. Белтъците се разбиват до меки върхове заедно със захарта и се добавят към горещата млечна смес. Сервира се, поръсен с щипка индийско орехче.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова