„Влюбих се в Портофино...", така пее Далида в един стар черно-бял накъсан клип. Чукнете в Гугъл на изображения и пред вас ще се заредят такива картинки, че веднага ще ви се прииска да сложите 5 реда саксии на балкона си и да ги посадите мигновено с най-цъфтящите и красиви цветя. Независимо че засега успявате да поддържате живи само два кактуса пред компютъра, за които отгоре на това имате съмнения, че са изкуствени. Петунии, грамофончета, съкъзчета, кученца, мушкато - каквото си помислите, посадени на кокетни балкони, които гледат в тюркоазено море или над някоя малка пиаца с калдаръм.

Портофино е място за хапване, разходки и романтика. Ако сте решили да осъмвате по заведенията, това не е точно вашето място. В района има само една дискотека - между Санта Маргарита и Портофино, която работи в петък и събота. Направена е в скалите над морето и представлява широки тераси на няколко нива. Първото ви питие, независимо какво е, ще ви струва 25 евро, а следващите ще са по 15. Заведенията са доста пълни и ако пийнете, може да си изкарате забележително весело. Въпросът е, че после ще трябва и да повървите пеша до Санта Маргарита или до Портофино, защото таксита трудно се намират свободни, а колата ви съветвам да оставите. Въпреки че никъде няма да видите полицаи, те са там, уверявам ви. И като казахме кола... По тези места да имате кола на разположение е почти задължително. Градчетата са на 1,2,3 километра едно от друго, но повярвайте ми, че ще имате нужда от това необходимо зло. Летите София - Милано и оттам кола под наем. Предвидете кой колко рокли, ризи и панталони носи и изберете возило с адекватен багажник, за да не му се наложи на някой да пътува с куфар в краката и още един, опрян в тила. Суетата е тежка и обемиста работа. Така че мислете, когато в агенцията ви предлагат малка, спретната, типично италианска кола. Въпреки че тя пък ще ви донесе едно друго предимство - безпроблемно паркиране по тесните и препълнени италиански улички.

В повечето хотели безплатните места за паркинг са ограничени и може да ви се наложи да плащате за паркинг, което ще е още едно перо в неевтиното изживяване на брега на Лигурия. И като стана въпрос за цени е време да кажем, че хотелите около Портофино са скъпи. Често не чак толкова заслужено. В по-голямата си част са стари сгради и когато резервирате, много внимавайте в картинката. И в прекия и в преносния смисъл. Разгледайте възможно най-много снимки преди да платите. Ако трябва да сравняваме цените за настаняване в района, изберете Рапало - най-евтиното място от тройката градчета. Оттук нататък може да вечеряте в Санта Маргарите и да пиете коктейли в Портофино, когато си поискате. Всичко е на една крачка разстояние. Градчетата са малки и много бързо ще ги обиколите. Остават няколко лъча във вътрешността , 2-3 семейни ферми за обяд и когато свършите с обикалянето ще ви остане да се радвате на слънцето и кристалното море.

Като чуете слънце и море си представяте плаж. С пясък. С чадъри и т. н. Знам. И аз това си представях, докато не видях какво наричат плаж там. Погледнете един наш средностатистически хол, умножете го в най-добрия случай по десет и ще получите един от най-хубавите плажове в Санта Маргарита и това не е шега. Оградете сега хола си с дървена, висока ограда и се опитайте да наредите в него 50 шезлонга. А сега сложете и вход - 30 евро. Готово! Вече знаете какво разбират там под думата плаж. За съжаление плажуването няма да е сред приоритетите ви в Портофино, освен ако не сте любители на близкото общуване с непознати - кожа до кожа и не обичате да лягате нормално на шезлонга си, а да се хвърляте с плонж напред, защото разстояние между плажните легла просто няма. Наредени са абсолютно долепени един до друг в редици. Най-добре ще ви е и ако по принцип не обичате чадърите. Сигурна съм, че ако някое извънземно беше на мое място и наблюдаваше 10 дена как целокупният италиански народ се пържи, щеше да заключи, че това са вид пещерни хора, които за първи път виждат слънце. Ето това се оказа проблем за разглезеното ни откъм пясъци разбиране за „плаж".

Решения, обаче, има. Винаги и навсякъде. Когато погледнете към хоризонта в някой от живописните заливи, ще се учудите за каква навалица става дума - не само на сушата, но и във водата. Пред вас ще акостират и ще си заминават безбройни лодки - малки и големи, моторници и яхти. Ето ви решение. Наехме лодка за 3 дни от прекарването си и това беше може би най-разнообразно прекараното време от почивката ни. Оказа се, че има уникални ресторанти и места, на които можеш да отидеш само с лодка. Можеш да спреш и да се къпеш в кристалните води под теб и да се забавляваш цял ден. Ако нямате човек с капитанска тапия в компанията, има малки лодки, чиито наеми варират от 200 до 300 евро на ден. Ако има обаче кой да ви вози, може да си вземете по-голяма и комфортна лодка за около 500 евро на ден. Изживяването е невероятно и си заслужава всеки цент, докато се изтягате на меките възглавници по борда и за първи път, откакто сте дошли, не ви е горещо.

Горещо, да. Ако отидете през август, забравете за разходки през деня. Следобед на сянка температурите са 30 - 35 градуса и естествено почти всичко е затворено - италианците са умни хора. Разходките се случват само след залез слънце. Вечер, когато идва време за хапването.

Това, че сте в Италия е достатъчно, за да знаете, че ще се храните добре. Местният специалитет е една къса, усукана като фитилчета паста с песто. Навсякъде е божествена. А ако обичате морска храна - има 4-5 вида риба, октоподи, раци и скариди, която вадят местните рибари и това определено си заслужава. Каквото и да ви напиша повече за храната, ще е само хабене на думи. Човек просто трябва да седне на едно такова малко пристанище, близо до лодките и да изслуша поредния красив италиански сервитьор, който буквално ще ви изпее менюто и специалитетите на много трениран английски. И така ще го направи, че ще сте готови да си поръчате цялото меню плюс сервитьора и готвача. Но тук влизаме в едни дълбоки води, относно прословутата красота на италианските мъже и не искам да предизвиквам читателите от силния пол.

Навсякъде почти може да пиете хубаво Мохито, Кайпириня и Дайкири. Коктейлите варират между 10 и 17 евро, в зависимост от мястото. И така колкото искате.  Стига после да не връщате поръчката между лодките на хората или върху главите на нищо неподозиращите рибки, които се стрелкат навсякъде във водата. Винаги имайте предвид, че независимо от типичния италиански хаос и шумотевица, навсякъде се усеща, че нищо прекалено не е позволено. Няма да видите шумни компании, които да вършат глупости по улиците. Масовите туристи са по-състоятелни хора, които излизат да вечерят в 10 и продължават с коктейли. Като казах 10 вечерта... - да, вечеря се след 10, както е на повечето места в Италия и това прави прекарването с деца малко по-специфично. Никой няма да ви откаже да ви сервира в 8 или поне така си мисля, но няма да разберете нищо от истинския дух на мястото.

Тези градчета могат успешно да върнат малко от огъня в семейството. Спане до късно, лате макиато, бавен обяд, следобеден сън, разходка, хубава вечеря и силни коктейли. Скъпо, но като е гарга да е рошава. И когато седнете на една от малките квадратни масички с ленени покривки, с Белини в ръка преди вечеря, загледани в  пристанището, ще се сетите за тази статия и ще си кажете: Прави бяха от Кенгуру! Време е за малко романтика!

 

Автор: Анна Свиларова