Вредните 4 - Кенгуру

Някои майки обръщат огромно внимание на това, с какво се хранят техните деца. А други, напротив, смятат, че малчуганите могат да ядат всичко, което им се иска. В нашия рейтинг ще ви представим четирите най-вредни продукта, които, за съжаление, са любими на децата.

ХАМБУРГЕР

Всяко уважаващо се лъскаво женско списание вече е писало, че няма нищо по-вредно от fast food. "Бързото хранене" само по себе си е вредно. Всички доктори съветват да се яде бавно и старателно да се обработва храната преди да се глътне. Плюс повишеното съдържание на холестерол, над пределната норма на калоричност и огромното количество мазнини, с които даже нашите демократични стомаси не могат да се справят.

Защо децата го харесват?

Хамбургерът има хлебче със сусам и за него в рекламите пеят различни весели песнички. Така е тръгнало, че рекламната политика на заведенията за бързо хранене рядко се съчетава с естественото желание на родителите да отгледат здраво дете.

Арсеналът на врага

Американските учени направиха изследване, което показва, че зависимостта от фастфуда е сродна с тази на наркотичната зависимост. Засега доказателствата на тази теория са малко. Ще се опитаме без паника по-подробно да разгледаме легендарния сандвич.

Под апетитното хлебче на хамбургера са се скрили: кюфте, кисела краставичка, малко лук, кетчуп и майонеза. Кюфтето съдържа консерванти и се пържи в многократно използвана мазнина. В него има огромно количество подправки, които притъпяват чувствителния вкус на нашите деца. Майонезата добавя калоричност на месото в съчетание с хляба, а и тя сама по себе си има внушително количество мазнини, които не носят никаква полза на организма. Докторите съветват на децата изобщо да не се дава майонеза. Кетчупът, както на всички им е известно, се прави от домати, но от толкова малко количество, че от него няма никаква полза, само излишни калории. И накрая солта (която на децата им е необходима в много малки количества). Тя възбужда рецепторите на езика, създавайки лъжливо чувство за глад. Няколкото парченца кисела краставичка и лук не са вредни, но и полза от тях няма.

Крайната цел на врага

Всеки един хамбургер се стреми да подари на детето ви гастрит, повишаване на мазнините и нарушаване обмяната на вещества в организма. А излишъкът на сол е удар по бъбреците.

Как да неутрализираме врага?

Ясно е, че хамбургерът е много мазен, много вреден и непитателен. Но към него за децата се слагат играчки, а това е аргумент. Така че ще се наложи да тръгнем по пътя на най-малкото съпротивление. Изключвайки съвсем заведенията за бързо хранене, ние ги издигаме в ранг "изключително желани". Децата обожават fast food - това е факт, но трябва да се яде не повече от 2-3 пъти в месец. Между другото, във Франция един от ресторантите е заложил в своята рекламна кампания принципа на балансираното хранене. Грижейки се за здравето на своите клиенти, ръководството на ресторанта в рекламното си клипче призовава посетителите си да не го посещават повече от веднъж седмично.

ГАЗИРАНИ НАПИТКИ

Цветът и вкусът на газираните напитки е ярък, сладък и ни се иска да ги пиеме отново и отново. Възрастните нерядко ги предпочитат пред минералната вода, но изпадат в шок когато наблюдават как техните деца невъзмутимо изпиват цяла чаша лимонада, докато обядват.

Защо децата ги обичат?

Газираните напитки са сладки. А в нас от природата е заложено сладкото да ни привлича. Защото майчиното мляко съдържа 50% чисти калории, всичките от различини  видове захар. Освен това, в тях има балончета и ги пият Бритни Спиърс и Дейвид Бекъм.

Арсеналът на врага

Всяка майка знае, че сладкото е вредно за детските зъбки. И за това едва ли би хранила детето си с бучки рафинирана захар. В същото време стандартна кутийка 0,33 л. "Пепси" съдържа 8 бучки захар, а "Кока-кола" - 6,5. За да разнообразят вкуса и цветовата гама и за да придадат лека киселинка на газираните напитки производителите добавят лимонена киселина (Е330), ортофосфорна киселина (Е338) и всевъзможни оцветители. А за да са по-дълготрайни се слагат консерванти - натриев бензоат (Е211, който е и доста силен алерген) или калиев сорбит (Е202). Забелязали ли сте, че колкото повече пиете газирано, толкова повече ожаднявате? Това се дължи на добавените химически вещества, възбуждащи жажда, такива като захарина.

Крайната цел на врага

Консервантите и химическите съединения, съдържащи се в газарините напитки, натоварват работата на бъбреците, а кофеинът в колата става причина за различни нарушения в работата на нервната система.

Учените дълго търсели причината на аномалия, при която деца закусват добре, а през деня губят апетит при постоянно ниво на активност и теглото им непрекъснато пада. Оказало се, че виновни са отново газираните напитки. Децата поемат толкова много захар с течностите, че впоследствие губят апетит. Менюто на любителите на газирани напитки е беден на белтъчини, калций, магний и витамин А. Освен това, учените от Калифорнийския университет след наблюдение на деца от 3 до 11 годишна възраст твърдят, че децата с нарушено хранене имат занижен коефициент на интелигентност.

Що се отнася до реалните перспективи за върлите привърженици на газираните напитки,  то това са захарен диабет, гастрит, затлъстяване или язва. И, с извинение, газове.

Как да неутрализираме врага?

Изпратете газираните напитки в заточение. Дайте им ограничена среда на обитание - само шумното пространство на детските празници.

ЧИПС

В последно време всеизвестният картофен продукт е подложен на сериозна критика. В САЩ, родината на чипса, бяха публикувани резултати от федерално изследване, което показва, че хрупкавото лакомство съдържа акриламид - вещество, водещо до ракови заболявания.

Защо децата го обичат?

Вълшебно хрупкавият чипс може да бъде релефен или с формата на охльовче, картофен или царевичен, с кашкавал, с бекон, с пица и с играчка в пликчето. А талантливи чичковци-дизайнери с часове си блъскат главите как да оформят опаковката така, че детските ръчички да посегнат именно към нея. С други думи, чипсът следва святото правило на всяка игра - яркост и разнообразие.

Арсеналът на врага

Много грешат наивниците, които си мислят, че чипсът се прави както и преди 150 години - от пържени картофи тънко нарязани на колелца. Днес чипс се наричат парченца тесто на основата на картофено или царевично нишесте, изпържени в голямо количество мазнина. То ест, всяко парченце съдържа цял склад хидрирани мазнини, които спомагат образуването на така наречения "тежък" холестерол и водят до затлъстяване. Всъщност, в следствие на термообработката на картофите и се отделя акриламид. Учените все още се затрудняват да дадат окончателно становище за канцерогенността на чипса, но са склонни да смятат, че концентрацията на вредното вещество зависи от материала, от които е приготвен чипса.

Освен това, в течение на два часа скорбялата, която остава в устата, се преобразува на глюкоза и създава иделана среда за развитие на кариесни бактерии.

И още нещо: чипсът засища бързо, но много скоро след това гладът се завръща - стомахът радостно започва да обработва постъпилата храна, но разбира, че се е лъгал.

Крайната цел на врага

Колкото по-наситен вкус има чипсът, толкова повече синтетически ароматизатори съдържа. А за това колко са коварни те добре са осведомени стомасите и бъбреците ни.

В чипса много често се добавя натриев глутамат - подобрител на вкуса, който се смята от редица учени за причина за влошаване на зрението.

В САЩ, в училищата на Тексас и Калифорния е било забранено да се продава чипс. Забраната е била въведена поради безпокойството на възрастните от увеличилия се процент на затлъстяване сред подрастващите.

Как да неутрализираме врага?

1. Правете чипс сами във фурната - тънко нарязани на колелца картофи се пекат с масло.

2. Следвайте едно от правилата на латиноамериканската кухня - чипсът може да се яде само по малко и като гарнитура към основното ястие (желателно е то да бъде питателно и полезно).

ДЪВКА

Рекламата направи дъвката пръв приятел на стоматолога. Трудно е да си представим колко безотоговорно сме постъпвали със зибите си и с тези на децата си като не сме използвали тази "панацея" за възстановяване на рН в устата.

Защо децата я обичат?

Децата въобще не ги интересува колко калций са сложили добрите хора в упаковка дъвки. Дъвката не е просто лакомство, тя е непресъхващ извор на развлечения. Тя е ярка, вкусна, може да я теглите, мачкате и да правите балони с нея. А още и всякакви лепенки, картинки, татуировки!

Арсеналът на врага

Вълшебните хигиенни свойства на дъвката са силно преувеличени. Какво представлява дъвката? Някакво хранително паърченце, при дъвченето на което наистина частично се почистват зъбките, но само дъвчещата и режещата им част.  А в междузъбните пространства при постоянен контакт с дъвката се образуват твърди налепи, които нарушават емайла на зъбите. Карбамидът, съдържащ се в дъвките, е съставна част на азотните торове и различни негови съединения могат да доведат до оток на белите дробове и да затруднят дишането.

С вредата от дъвките най-добре са запознати детските стомахчета. Докато дъвчем се отделя слюнка, стомахът се готви да поеме храна, панкреатичната жлеза отделя повече ферменти, които се събират в жлъчката. А се оказва, че всичко е лъжа! Така и не постъпва храна. И отделените вече активни компоненти трябва да бъдат неутрализирани с други. По този начин след 10-15 минути дъвчене на дъвка се нарушава секрецията на храносмилателната система.

Крайната цел на врага

Има опаснотс постоянната заблуда на детския стомах да стане причина за гастрит, язва и патология на слюнчените жлези. Голяма част от дъвките съдържат компоненти, които причиняват кариес, пародонтоза и други заболявания на венците. А благодарение на глицерина съществува опасност от заболявания на кръвта и бъбреците.

Как да неутрализираме врага?

Не разрешавайте на децата даже да доближава дъвките, ако още не зннаят, че в никакъв случай не трябва да ги гълтат.

Стоматолозите смятат, че дъвката няма да причини вреда, ако се дъвче само веднага след ядене и не по-дълго от 10 минути. Така наистина ще достигнете обещаното от рекламата възстановяване на рН в устата, въпреки че подобен резултат се постига и с едно просто изплакване на устата с вода.

Автор: Ива Лалова