Вкусът на Коледа - Кенгуру

Може ли да бъде наистина такава и как да успеем да не загубим усещането за празника някъде там между маратонското тичане за подаръци, претоварените последни работни дни, суетенето, пазаруването и приготвянето за празничната трапеза? Колко е тънка всъщност границата между удоволствието от празника и усилията, които влагаме в това да зарадваме близките си? Тайна винаги има, и тя е в това да успеем да намерим баланса, да заложим на принципа „По-малкото е повече” и да включим всички от семейството в приготовленията още в началото на декември.

 

От сърце

Едни от най-хубавите коледни подаръци са тези, които сами сме създали за близките си. Красиво опакованите ръчно приготвени бисквити, сладки и кейкове са нещо, което винаги ще бъде оценено подобаващо и консумирано в правилния момент в празничните дни, когато ще искаме да си почиваме и да се забавляваме. Разнообразието от рецепти е неизчерпаемо, като всеки може да избере според нивото на сложност и уменията си.

 

Изкушенията

Повечето видове теста са удобни за работа, с възможност приготвянето и изпичането да са отделени във времето, тъй като повечето подлежат на  замразяване. Така коледните печива могат да бъдат съобразени с работния график и направени поетапно. Ароматът и атмосферата, с които ще изпълнят дома, са страничен ефект, който също би следвало да не се подценява. Класическият щолен, отдавна преминал границите на Германия, и съвсем заслужено, заради чудесния си богат вкус, се прави традиционно на 6 декември. Оставя се да престои, за да се допълнят и узреят вкусовете и ароматите на съставките. Заложете също така на любимите меденки, класическите линцерови сладки, джинджифиловите човечета, напуканите шоколадови сладки, портокаловите маслени бисквити. Добавете красива опаковка и ще получите ароматен пакет, в който са вложени качествени съставки, любов и усмивка.

 

Напитките

Подходящо допълнение към тези подаръци са домашните ликьори, които могат лесно да се направят от вино, плодове и подправки. Различните сгряващи уханни напитки са добре дошли в празничните дни за подсилване на компанията и настроението. Това е и занимателно поле за експерименти, с които би могло да се запълни свободното време и да се опитат нови вкусове и рецепти. Греяното вино е като че ли позабравен у нас вариант за топла напитка, заменено предимно  от по-бързите чай с ром, мляко с какао и горещ шоколад. В много страни обаче традицията го е превърнала в неделима част от коледната трапеза и неотменно присъства на откритите коледни базари и ледени пързалки.

 

Греяното вино

Какво по-хубаво този път да заложим на един по-плътен вкус и богат аромат, както и да се доверим на благотворните му свойства за отпускане, загряване и лечение. Рецептите са разнообразни, като виното задължително е червено, а добавките са ароматни подправки, плодове, ядки, стафиди, мед или захар. Класически видове вино са портвайн и бордо, но може да бъде направено от вино по избор, както има и сходни рецепти в безалкохолен вариант. Обикновено плодовете са ябълки, портокал, лимон, арония или боровинка. Могат да се добавят орехи, бадеми и стафиди. Сервира се горещо или топло, задължително с много настроение.

                                        

Автор: Димитрина Бунова