Топло, много топло, горещо...
Рецепти
ГРАХОВА СУПА С ГЪБИ
4 порции
Необходими продукти
500 г грах от консерва
100 г сурови гъби
1 бр. морков
1 глава стар лук
40 г краве масло
100 г кашкавал „Ементал"
копър за поръсване
сол
Начин на приготвяне
Лукът и гъбите се нарязват на ситно и се задушават заедно с маслото за две минути в тенджера. Към тях се добавя ситно нарязания морков. След минута се добавя 850 мл гореща вода. Веднага се добавя грахът и се подправя със сол. Супата се вари около 15 мин., като се бърка от време на време. В края на готвенето се добавя ситно нарязаният копър. Капакът се поставя върху тенджерата и котлонът се изключва. Супата се поднася гореща, поръсена с настърган кашкавал.
СИРЕНЕ ПО БАНСКИ
2 порции
Необходими продукти
500 г овче сирене
2 бр. домати
4 бр. яйца
60 г краве масло
120 мл газирана вода
червен пипер за поръсване
люти чушки за гарнитура
Начин на приготвяне
Сиренето се реже на 4 плочки. Подреждат се в гюведже. Отгоре се нареждат колелца домати и маслото на парченца. Съдът се захлупва с капак и се поставя във фурна за 10-15 мин. Яйцата се разбиват с газираната вода и се изливат върху сиренето. Съдът се захлупва отново и се поставя във фурната, докато яйцата се опекат. Сиренето се поднася горещо, поръсено с червен пипер. Към него се поднася зелена люта чушка.
ПАНИРАНИ ДЮЛИ
4 порции
Необходими продукти
4 бр. дюли
4-5 бр. яйца
пудра захар
канела
Начин на приготвяне
Дюлите се режат на дебели резени и се почистват от семките. Нареждат се в плосък съд, поръсват се обилно с пудра захар и се оставят да престоят 2 часа. Всяко парче дюля се потапя в разбитите яйца и се пържи до златисто в загрято олио. Дюлите се поднасят топли, поръсени с пудра захар, смесена с канела.
ГОРЕЩ КОКТЕЙЛ С КАФЕ
2 порции
Необходими продукти
80 мл коняк
100 мл портокалов сок
1 с.л. захар, разтворена в 20 мл вряща вода
90 мл силно кафе
канела за поръсване
Начин на приготвяне
Кафето се приготвя по обичайния начин. Всички съставки, без канелата, се сипват в метален съд и се загряват до завиране. Махат се от котлона. Сместа се разсипва по чаши. Поръсва се с канела. Напитката се поднася топла.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова