Терапия в градината - Кенгуру

Навремето лекарите в Египет предписвали на пациентите си разходка сред градините като терапия. Средновековните манастири изобилствали от градини, изпълнени с лечебни и красиви растения, предназначени за почивка и лечение. Въпреки че благоприятното въздействие на билките върху човешкото здраве е било известно отдавна, в края на 18-и и началото на 19-и век то получава своето наименование - хортикултурна терапия. Терапията подразбира работа в градината или отглеждане на растения с лечебна цел. Пациентът се включва в работата под ръководството на хортикулкурен терапевт.

Красотaта и естетиката на растенията допринасят за вътрешния свят и създават позитивни чувства. Директният контакт с растенията отпуска, отклонява мислите от актуалните проблеми, или по-рано случили се травми, подобрява качеството на живота на този, който ги наблюдава. Освен това, повишава самоувереността и понижава стреса, напрежението.

 

Не всяка градина е една и съща

Американското сдружение за хортикултурна терапия прави разлика между градините, които лекуват, терапевтичните и тези, които са за медитация.

В т.нар. градини, които лекуват, има зелени растения, цветя, вода. Основно са разположени в болници и лечебни заведения, те са от отворен тип и са предназначени за пациенти, роднини и медицински персонал - като място за почивка и релакс.

Терапевтичните градини се използват в комбинация с други лечебни средства, като физикална терапия, например, където пациентът се насочва към директна работа с растенията, с цел подобряване на физическото и психическото здраве.

За разлика от тях, градините за медитация биват обществени и частни. При тях се използва обновяващият потенциал на природата за създаване на околна среда, подходяща за ментална релаксация, понижаване на стреса, емоционално възстановяване, обновяване на менталната и психичната енергия.

Сред растенията сме такива, каквито сме

Хортикултурната терапия действа положително върху пациентите с психиатрични заболявания, жертвите на психическо и физическо насилие, хората със специфични нужди, хиперактивните деца, деца с проблеми при учене, пациенти с деменция, заболели от злокачествени болести, хронично болни,  както и хора, преживели инфаркт или инсулт.

Работата с растения подобрява когнитивните функции и концентрацията, стимулира запаметяването.

Ползите от гледна точка на психологията са значителни: подобрява се качеството на живот, усилва се самоуважението, понижава се стресът, повишава се  настроението, отнема се напрежението, намаляват се симптомите на депресия, повишава се чувството на контрол, повишава се приятното чувство на отпуснатост, социализацията е на ниво.

С помощта на растенията се отклоняваме от чуждите мисли, коментари, осъждания. Сред цветята, по някакъв начин, имаме по-голяма свобода да се почувстваме по-добри. Комуникацията с тях е невербална, но двупосочна. Те отговарят на грижите и вниманието, като растат, като цъфтят, като ухаят.

Влиянието върху физическото здраве също е съществено: повишава се силата на мускулите, подобряват се фината моторика и прецизността на движенията, по-добрата координация между зрение и движение, сърдечната и белодробната дейност, укрепва се имунната система.

Грижейки се за растенията, се грижим за самите нас

Kогато отгледаме растение от семка, участваме в създаването на нов живот, наблюдаваме как расте и се развива той. Създавайки новия живот и красотата около нас, символично правим това и отвътре, в самите нас. Когато отглеждаме растения, работим с живи, растящи и променящи се същества, които могат да заболеят, да бъдат нападнати от инсекти, които не виреят добре, заради неадекватно полагани грижи. Решаването на проблема с растенията повишава самоувереността и укрепва силата и възможността за решаване на собствените проблеми.


Автор: Милена Тошева