Телешки стек - Кенгуру

Необходими продукти:

4 стека крехко говеждо месо

1 ч.ч. домашен бульон или пилешки

3 ч.л. Worcestershire сос

1 с.л. дижонска горчица

1 с.л. доматено пюре

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. черен пипер

2 ч.л. масло

2 ч.л. зехтин

1/4 ч.ч. ситно нарязан кромид лук

4 с.л. коняк

2/3 ч.ч. готварска сметана

Начин на приготвяне: 

Смесват се бульонът, сосът, горчицата и доматеното пюре и се оставят настрани. В тиган с дебело дъно се загряват маслото и зехтинът, стековете се подправят със сол и черен пипер и се запържват на силна температура по една и половина до две минути от всяка страна. След което се слагат в загрята на 180 градуса фурна да се допекат за десет минути. Междувременно се приготвя сосът, като се добавя още малко масло в тигана и на среден огън се сотира лукът за една минута, като се  разбърква постоянно. Прибавя се конякът, увеличава се котлонът и се оставя  2-3 минути, докато се изпари алкохолът. Добавя се сместа с бульона и след като заври, се намалява температурата. Оставя се да къкри 1-2 минути, прибавя се сметаната, разбърква се добре за 2-3 минути и се отстранява от огъня. Готовите стекове се сервират гарнирани със соса и гарнитура от зеленчуци с паста или картофи.

Автор и фотограф: Димитрина Бунова