Телешки стек
Пир за сетивата.
Необходими продукти:
4 стека крехко говеждо месо
1 ч.ч. домашен бульон или пилешки
3 ч.л. Worcestershire сос
1 с.л. дижонска горчица
1 с.л. доматено пюре
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
2 ч.л. масло
2 ч.л. зехтин
1/4 ч.ч. ситно нарязан кромид лук
4 с.л. коняк
2/3 ч.ч. готварска сметана
Начин на приготвяне:
Смесват се бульонът, сосът, горчицата и доматеното пюре и се оставят настрани. В тиган с дебело дъно се загряват маслото и зехтинът, стековете се подправят със сол и черен пипер и се запържват на силна температура по една и половина до две минути от всяка страна. След което се слагат в загрята на 180 градуса фурна да се допекат за десет минути. Междувременно се приготвя сосът, като се добавя още малко масло в тигана и на среден огън се сотира лукът за една минута, като се разбърква постоянно. Прибавя се конякът, увеличава се котлонът и се оставя 2-3 минути, докато се изпари алкохолът. Добавя се сместа с бульона и след като заври, се намалява температурата. Оставя се да къкри 1-2 минути, прибавя се сметаната, разбърква се добре за 2-3 минути и се отстранява от огъня. Готовите стекове се сервират гарнирани със соса и гарнитура от зеленчуци с паста или картофи.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова