Телефон все ни свързва… - Кенгуру

Шлагерът на Васил Найденов е лайтмотив в много семейства. Макар мобилните устройства да имат и светла страна (закачливите съобщения през деня правят вечерта пикантна), тъмният им облик може да наруши хармонията и в най-вълнуващата връзка.

 

Защо технологиите разрушават отношенията?

Психолозите са единодушни, че постоянното вглеждане в екрана в присъствието на партньора води до:

 

- комплекс за малоценност у пренебрегнатия;

- отчуждение;

- раздразнителност;

- враждебност;

- намалено желание за интимност.

 

Номофобия

Страхът от липсата на мобилен телефон се означава с термин, въведен през 2008 г. от група британски учени – номофобия произлиза от английското no mobile phone phobia.

 

Как да ограничим мобилната зависимост?

Няма как да игнорирате напълно телефоните, но е по силите ви да не допускате да ви отнемат вниманието на любимия човек. Ето как:   

 

Привлечете интереса му

За да сте сигурни, че ще бъдете изслушани, е нужно да осъществите контакт с половинката. Докосване по рамото или целувка ще отклонят погледа му от смартфона. Пуснете чара си в действие и използвайте артистичния си талант, за да победи разказът ви случващото се онлайн.

 

Бъдете откровени

Неприятно ви е, че стоите сама, докато съпругът ви разпалено чати с колеги? Кажете му го! Когато знае, че виртуалните му разговори ви карат да се чувствате зле, със сигурност ще редуцира контактите.    

 

Правила за двама

Едва ли мъжът ви е единственият потребител на онлайн съдържание вкъщи. Затова е справедливо вие също да не позволите да се чувства излишен, докато разглеждате снимките на звездите в Инстаграм например. Въведете правила и ги спазвайте безусловно – и двамата:

Правило 1: Не поглеждайте телефоните си по време на вечеря – това време от деня е свещено и не бива да бъде конкурирано от показваното в Мрежата.

Правило 2: Не дръжте устройствата в спалнята, или ги изключвайте поне час преди лягане – малките джаджи са сериозен враг на близостта.  

 

От душа до спалнята

Според проучване на навиците на притежателите на мобилни устройства, проведено от компанията Jumio, американците все по-често използват телефоните си в необичайни ситуации:

  • 9% – по време на секс;  
  • 12% – под душа;
  • 19% – в църква;
  • 32% – на училищно представление;
  • 33% – на любовна среща;
  • 35% – в киносалон;
  • 55% – докато шофират.

 

Споделени мигове

Нека вечерите и времето за сън не са единствените моменти без мобилни телефони. Излизайте без тях на разходки, кино или ресторант и ще си припомните позабравената радост от пълноценното общуване. 

 

Личен пример

Успеете ли да регулирате поведението си във виртуалното пространство, ще дадете важен пример на децата си. Виждайки, че мама и татко не са непрекъснато в плен на технологиите, те също няма да се изкушават да надникват в тях. 

 

Нещо ново?

Статистиката сочи, че човек проверява телефона си средно по 110 пъти на ден, докато най-пристрастените правят това до 900 пъти.  

Автор: Ива Лалова