Супа от тиква и червена леща
Автор и фотограф: Димитрина Бунова

1 кг почистена тиква
200 г червена леща
1 глава кромид лук
2 стръка целина
1 морков
1 с.л. фино настърган джинджифил
3 скилидки чесън
2 с.л. олио
1 ч.л. кимион на зърна
1 ч.л. куркума
1 ч.л. синапено семе
1 ч.л. едро смлян червен пипер
2 с.л. доматено пюре
1 литър зеленчуков бульон
морска сол и черен пипер
Тиквата се нарязва на кубчета. Лещата се измива и отцежда добре. В голяма тенджера се загрява зехтинът. Прибавят се сухите подправки и се запържват за минута, като се разбърква постоянно. Добавят се джинджифилът и наситненият чесън. След няколко разбърквания се прибавят дребно нарязаните лук, морков и целина. Запържват се около минута и се добавят доматеното пюре, лещата и тиквата. Залива се с горещия бульон или вода, прибавя се сол на вкус. Супата се оставя да къкри на слаб огън, докато омекне тиквата. Пасира се до гладкост и се подправя с черен пипер. Сервира се топла, гарнирана с гъсто кисело мляко и лют червен пипер.
март 2025
