Салата с мариновани чери домати

3 ч.ч. чери домати 

60 мл зехтин

2 с.л. балсамов оцет

0.5 ч.л. сол

фино смлян черен пипер

1 скилидка чесън

2-3 клонки босилек

2-3 щипки едро смлян лют червен пипер

сирене моцерела за гарниране

Смесват се зехтинът, балсамовият оцет, солта, черният, червеният пипер, наситнената скилидка чесън и дребно нарязаният босилек. Доматите се нарязват на половинки и се разбъркват внимателно с маринатата. Оставят се да престоят 3-4 часа в хладилник. Преди сервиране се изваждат на стайна температура. Гарнират се с моцарела и листа босилек.

 

Омлет с цвят от тиквички

2-3 бейби тиквички с цвят

1 дребна глава лук

3 яйца

1-2 с.л. прясно мляко или сметана

20 г пармезан, фино настърган

1 с.л. зехтин екстра върджин

30 г сирене или рикота

Цветовете от тиквичка се почистват, като се разрязват от едната страна и се отстраняват тичинките. Оставят се настрана. Лукът се нарязва на полумесеци, а тиквичките - на тънки колела. Запържват се до златисто в зехтина. Добавят се яйцата, разбити заедно с млякото и пармезана, и подправени с пипер и сол. Отгоре се разполагат цветовете от тиквичка, като се притискат към сместа. Когато омлетът е стегнал от долната страна, се поръсва с натрошено сирене и се запича на горен реотан до златисто.

 

Къснолетен рататуй

2 бейби патладжана

2 малки крехки тиквички

2 зелени чушки

2 глави лук

2 шепи чери домати

2 скилидки чесън

сол и черен пипер

4-5 клонки мащерка

зехтин

Патладжаните се нарязват на колела, поръсват се със сол и се оставят да престоят, след което се изплакват. Чушката и тиквичките се нарязват на кръгчета, лукът - на полумесеци, а доматите - на половини. Зеленчуците се разпределят в тава, посоляват се със сол и пипер и се поръсват със зехтин. Разбъркват се внимателно и се добавят клонките мащерка. Тавата се завива с фолио и се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна. Отстранява се фолиото и се допичат до златисто.

Автор и фотограф: Димитрина Бунова