Септемврийски рецепти
Салата с мариновани чери домати; Омлет с цвят от тиквички; Къснолетен рататуй
Салата с мариновани чери домати
3 ч.ч. чери домати
60 мл зехтин
2 с.л. балсамов оцет
0.5 ч.л. сол
фино смлян черен пипер
1 скилидка чесън
2-3 клонки босилек
2-3 щипки едро смлян лют червен пипер
сирене моцерела за гарниране
Смесват се зехтинът, балсамовият оцет, солта, черният, червеният пипер, наситнената скилидка чесън и дребно нарязаният босилек. Доматите се нарязват на половинки и се разбъркват внимателно с маринатата. Оставят се да престоят 3-4 часа в хладилник. Преди сервиране се изваждат на стайна температура. Гарнират се с моцарела и листа босилек.
Омлет с цвят от тиквички
2-3 бейби тиквички с цвят
1 дребна глава лук
3 яйца
1-2 с.л. прясно мляко или сметана
20 г пармезан, фино настърган
1 с.л. зехтин екстра върджин
30 г сирене или рикота
Цветовете от тиквичка се почистват, като се разрязват от едната страна и се отстраняват тичинките. Оставят се настрана. Лукът се нарязва на полумесеци, а тиквичките - на тънки колела. Запържват се до златисто в зехтина. Добавят се яйцата, разбити заедно с млякото и пармезана, и подправени с пипер и сол. Отгоре се разполагат цветовете от тиквичка, като се притискат към сместа. Когато омлетът е стегнал от долната страна, се поръсва с натрошено сирене и се запича на горен реотан до златисто.
Къснолетен рататуй
2 бейби патладжана
2 малки крехки тиквички
2 зелени чушки
2 глави лук
2 шепи чери домати
2 скилидки чесън
сол и черен пипер
4-5 клонки мащерка
зехтин
Патладжаните се нарязват на колела, поръсват се със сол и се оставят да престоят, след което се изплакват. Чушката и тиквичките се нарязват на кръгчета, лукът - на полумесеци, а доматите - на половини. Зеленчуците се разпределят в тава, посоляват се със сол и пипер и се поръсват със зехтин. Разбъркват се внимателно и се добавят клонките мащерка. Тавата се завива с фолио и се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна. Отстранява се фолиото и се допичат до златисто.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова