Салата с киноа и броколи
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
150 г бяла киноа
1 малка глава броколи
1 краставица
3-4 стръка зелен лук
4 бр. сварени яйца
30-40 г орехи
Дресинг
3 с.л. сусамов тахан
1 авокадо
1 лимон
½ връзка магданоз
1-2 скилидки чесън
морска сол и черен пипер
4-6 с.л. филтрирана вода
Зърната киноа се накисват за 5-6 часа. Изплакват се добре и се сваряват за кратко, като се запазва хрупкавостта им. Главата броколи се накъсва на малки розички. Бланшират се в подсолена вода за 3 минути. Междувременно се нарязва зеленият лук. Краставицата се обелва и нарязва на малки кубчета. Приготвя се дресинг, като в блендер се пасират всички съставки. При необходимост се добавя малко вода и сок от лимон на вкус. Салатата се овкусява, разбърквайки се внимателно. Гарнира се с половинки сварени яйца и нарязани орехи.