Тилапия с киноа и зеленчуци

за 4 порции

4 бр. филе от тилапия

180 г киноа

200 г чери домати

1-2  стръка пресен лук

2 скилидки чесън

2  зелени чушки

1-2 зелени люти чушки

120 г царевица

1 с.л. сок  от лимон, прясно изстискан

2-3 с.л. зехтин екстра върджин

морска сол

черен пипер, прясно смлян 

царевичен грис за поръсване

Зърната киноа се измиват добре и се варят десетина  минути в подсолена вода. Чушките се нарязват на малки парчета и се сотират в половината от зехтина. Добавя се чесънът, нарязан на тънки резени, след това и царевицта. Оставят се за 1-2 минути и се отстраняват от огъня.  Прибавят се сварената киноа, доматите, нарязани на четвъртини, лукът на колелца и лимоновият сок. Рибата се измива и подсушава.  Подправя се със сол и черен пипер и се овалва в царевичен грис. Останалата половина от зехтина се загрява  в тиган  с незалепващо покритие. Филетата се запичат от всяка страна по 4 минути. Сервират се веднага, гарнирани с приготвените зеленчуци с киноа и резени лимон.   

Лаврак  с босилково песто и лайм

за 4 порции

4 бр. филе от лаврак
30 г пармезан, настърган
1 ч.ч. листа от босилек
половин ч.л. настъргана кора от лайм

2 с.л. сок от лайм

1 и половина с.л. зехтин екстра върджин

2-3  скилидки чесън

сол

черен пипер

Приготвя се песто, като се пасират пармезанът, боилекът, сокът и кората от лайм, зехтинът и щипка сол. Филетата се почистват, отстраняват се всички костици, подсушават се и се поръсват със сол и черен пипер. Загрява се тиган с незалепващо покритие, намазан с малко зехтин. Филетата се гриловат по 4 минути от всяка страна. Поднасят се веднага с приготвеното песто и гарнитура по избор.

Бяла риба с чери домати и каперси

300 г филе от бяла риба
200 г чери домати
3 глави пресен лук
1 с.л. каперси
1 с.л. лимонов сок

зехтин екстра върджин

сол, черен пипер

рукола за гарниране

Рибата се почиства, подсушава и нарязва на парчета. Подправя се със сол и черен пипер.  Доматите се нарязват на половини, главите лук - на тънки слайсове. В купа се разбъркват резените домати, лукът, каперсите, сол, 1с.л. зехтин и лимоновият сок. Разпределят се върху две парчета алуминиево фолио. Отгоре се слагат парчетата риба. Завиват се и се пекат 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Сервират се веднага.

Шишчета от сьомга с праз и розмарин

600 г филе от сьомга, без кожата
2 стръка крехък праз
3 червени чушки
1 скилидка чесън
4 с.л. зехтин екстра върджин
1 ч.л. лимонов сок
4 клонки свеж розмарин
морска сол

Розмаринът се измива и подсушава, разделят се игличките. Обелената скилидка чесън се смачква и нарязва на ситно. Смесват се подправките, малко сол, зехтинът и лимоновият сок. Рибното филе, чушките и праза се нарязват на парчета около 2,5 - 3 см. Подреждат се на шишчета, като се редуват. Шишчетата се намазват с розмариновото олио и се пекат 5-7 минути на грил, като се обръщат по веднъж и се обмазват допълнително през това време. Сервират се веднага.

Автор и фотограф: Димитрина Бунова