Рибно меню
Тилапия с киноа и зеленчуци,
Лаврак с босилково песто и лайм,
Бяла риба с чери домати и каперси,
Шишчета от сьомга с праз и розмарин
Тилапия с киноа и зеленчуци
за 4 порции
4 бр. филе от тилапия
180 г киноа
200 г чери домати
1-2 стръка пресен лук
2 скилидки чесън
2 зелени чушки
1-2 зелени люти чушки
120 г царевица
1 с.л. сок от лимон, прясно изстискан
2-3 с.л. зехтин екстра върджин
морска сол
черен пипер, прясно смлян
царевичен грис за поръсване
Зърната киноа се измиват добре и се варят десетина минути в подсолена вода. Чушките се нарязват на малки парчета и се сотират в половината от зехтина. Добавя се чесънът, нарязан на тънки резени, след това и царевицта. Оставят се за 1-2 минути и се отстраняват от огъня. Прибавят се сварената киноа, доматите, нарязани на четвъртини, лукът на колелца и лимоновият сок. Рибата се измива и подсушава. Подправя се със сол и черен пипер и се овалва в царевичен грис. Останалата половина от зехтина се загрява в тиган с незалепващо покритие. Филетата се запичат от всяка страна по 4 минути. Сервират се веднага, гарнирани с приготвените зеленчуци с киноа и резени лимон.
Лаврак с босилково песто и лайм
за 4 порции
4 бр. филе от лаврак
30 г пармезан, настърган
1 ч.ч. листа от босилек
половин ч.л. настъргана кора от лайм
2 с.л. сок от лайм
1 и половина с.л. зехтин екстра върджин
2-3 скилидки чесън
сол
черен пипер
Приготвя се песто, като се пасират пармезанът, боилекът, сокът и кората от лайм, зехтинът и щипка сол. Филетата се почистват, отстраняват се всички костици, подсушават се и се поръсват със сол и черен пипер. Загрява се тиган с незалепващо покритие, намазан с малко зехтин. Филетата се гриловат по 4 минути от всяка страна. Поднасят се веднага с приготвеното песто и гарнитура по избор.
Бяла риба с чери домати и каперси
300 г филе от бяла риба
200 г чери домати
3 глави пресен лук
1 с.л. каперси
1 с.л. лимонов сок
зехтин екстра върджин
сол, черен пипер
рукола за гарниране
Рибата се почиства, подсушава и нарязва на парчета. Подправя се със сол и черен пипер. Доматите се нарязват на половини, главите лук - на тънки слайсове. В купа се разбъркват резените домати, лукът, каперсите, сол, 1с.л. зехтин и лимоновият сок. Разпределят се върху две парчета алуминиево фолио. Отгоре се слагат парчетата риба. Завиват се и се пекат 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Сервират се веднага.
Шишчета от сьомга с праз и розмарин
600 г филе от сьомга, без кожата
2 стръка крехък праз
3 червени чушки
1 скилидка чесън
4 с.л. зехтин екстра върджин
1 ч.л. лимонов сок
4 клонки свеж розмарин
морска сол
Розмаринът се измива и подсушава, разделят се игличките. Обелената скилидка чесън се смачква и нарязва на ситно. Смесват се подправките, малко сол, зехтинът и лимоновият сок. Рибното филе, чушките и праза се нарязват на парчета около 2,5 - 3 см. Подреждат се на шишчета, като се редуват. Шишчетата се намазват с розмариновото олио и се пекат 5-7 минути на грил, като се обръщат по веднъж и се обмазват допълнително през това време. Сервират се веднага.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова