ПОЛЕНТА С ЦАРЕВИЧЕН ГРИС И ПРЯСНО МЛЯКО

4 порции

Необходими продукти

200 г царевичен грис, фино или средно смлян
400 мл прясно мляко, пълномаслено

1/2 ч.л. морска сол
1 ч.л. дребно нарязани пресен розмарин и магданоз
черен пипер
20 г ситно настърган пармезан с 10 г масло
500 г гъби
1 шалот или 4 стръка пресен лук, нарязани на ситно
2 с.л. зехтин
2 с.л. краве масло
2 с.л. сухо бяло вино
морска сол и черен пипер

синьо сирене и дребно нарязан магданоз за гарниране

Начин на приготвяне

В съд с дебело дъно и 600 мл вряща вода се сипват солта и царевичният грис, като се бърка постоянно. Оставя се на слаб огън, докато се сгъсти и образува мехурчета, като се бърка. Добавя се топлото мляко на части, като се разбърква добре. Накрая се добавя черен пипер и пресните подправки. Готовата полента се поддържа топла. Преди сервиране, може да се добави още горещо мляко до желана гъстота. Лукът се задушава в зехтина и маслото, добавят се нарязаните на тънки ленти гъби и виното. Посолява се и се подправя с черен пипер. Задушават се, докато течността се изпари. Към полентата се прибавят пармезанът и маслото, и гъбите. Гарнира се със синьо сирене и магданоз.

ТУТМАНИК С ПРЯСНО МЛЯКО 

Необходими продукти

500 мл топло пълномаслено мляко

850 г брашно (добавя се, ако е нужно до меко тесто)

12-15 г суха мая

10 мл олио

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

Начин на приготвяне

От посочените продукти се замесва меко тесто. Оставя се да втаса за 1 час. Тестото се разделя на части и се сплита в желана форма. Оставя се отново да втаса за 30 мин. Намазва се с жълтък и се поръсва с маково семе. Пече се на 180 градуса. Веднага, след като се извади, се поръсва със студена вода и се покрива с кърпа.

БАНАНОВО-ШОКОЛАДОВО СМУТИ 

2-3 порции

Необходими продукти

2 банана

360 мл пълномаслено прясно мляко

1 с.л. подсладено какао

За гарниране

натурален шоколад

кубчета лед

Начин на приготвяне

Бананите се пасират. Добавя се прясното мляко. Разпределя се в чаши, като се добавят по 3-4 кубчета лед. Поръсва се със ситно нарязан или настърган натурален шоколад. Сервира се веднага.

КЕЙК С ЛАЙМ И МАЛИНОВ СИРОП

Необходими продукти

115 г меко краве масло

190 г захар

½ ч.л. сол

2 големи яйца

1 ч.л. бакпулвер

190 г брашно

120 мл пълномаслено прясно мляко

1 с.л. настъргана кора от лайм

За глазурата: 40 мл сок от лайм, 50 г фина пудра захар

Малинов сироп: 340 г замразени малини се размразяват и отцеждат. 110 г захар и 60 мл вода се загряват на силен огън до завиране. Намалява се огънят и се оставя, докато захарта се стопи. Охлажда се. Малините се пасират и се добавя захарния сироп. Може да се съхранява в хладилник до 5 дни.

Разбиват се маслото със захарта и солта. Прибавят се яйцата едно по едно и бакпулверът. След това се добавят брашното на 3 приема, като се редува с млякото и се завършва с брашно. Накрая се слага кората от лайм. Сместа се изсипва в намаслена и поръсена с брашно тава (25см диаметър). Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна 30-40 мин. Междувременно се смесват сокът от лайм и пудрата захар. Когато кейкът е изпечен и все още топъл, се надупчва с клечка за зъби до половината от дебелината му. Веднага се нанася с четка глазурата на няколко етапа до пълно усвояване. Сервира се залят с малиновия сироп.