Лято - благодатно време, ваканция и отпуска, узрели на слънце плодове и зеленчуци. Но и жарко слънце, ленива мараня, топящ се асфалт, задух... Жадуваме прохлада и свежест в летните жеги. Посягаме често към хладилника за лед и освежаваща напитка.

Хладката, а не ледената вода най-добре утолява жаждата. Няколко капки лимонов сок вършат чудеса и пием с удоволствие. Минералните води са високо- или нискоминерализирани, кисели или алкални, някои дори естествено газирани. За ежедневна консумация се препоръчват трапезните и изворните води.

Сред напитките за разхлада най-здравословни са айранът, квасът, медовината, домашната лимонада от бъз или лимони, сокът от бреза или клен, кокосовото мляко, както соковете от плодове и зеленчуци. Свежест и наслада доставят фрешовете, нектарите, млечните коктейли, сорбетите, компотите... В пъстрата колекция на безалкохолните напитки са сокове, билкови отвари, газирани напитки, фрапе, айс-кафе, шербет, коктейли и шейкове. Дъхаво листенце мента и резенче лимон внасят свежест, а чадърче или палмичка - ваканционно настроение. Чашата със „заскрежен" ръб обещава прохлада. Цитрусовите плодове, емблема на тропиците, присъстват във всяка разхладителна напитка. По нищо не им отстъпват соковете от горски плодове, кайсии, праскови, дини, круши, грозде...

Лимонадата - ярък спомен от детството, газирана със сифон или домашно приготвена с нарязани лимони. Изобретението на химика Дж. Пристли от 1767 г. за газиране на вода открива невероятни възможности за бизнес с газирани напитки. Мехурчетата въглероден диоксид в естествено газираните води бързо отлитат и очарованието се губи. Висок процент разтворен газ (до 8 г/л) се получава чрез насищане на течността с газ под налягане. Първата регистрирана марка лимонада «Lemon's Superior Sparkling Ginger Ale» е наистина превъзходна и популярна и днес. Освежаващият ефект се дължи на разтворения въглероден диоксид и органичните киселини.

Лимонадата бързо завладява пазара на газираните напитки, скоро след синтезирането на лимонена киселина. С нея се заменя скъпият натурален сок. Вкусът и цветът се постигат със захар, лимонов настой, ябълков сок и колер („горена" захар). Не след дълго Якоб Швеп лансира популярните напитки «Schwepp&Co».

В Европа се изпиват 123 милиарда литра безалкохолни напитки годишно - част от питейния режим, но и от модела на хранене. В тях водата е около 90% и именно тя утолява жаждата. Правителствата предприемат различни инициативи в подкрепа на здравословното хранене и начин на живот. От 2006 г. не се разрешава рекламирането на безалкохолни напитки за деца под 12 години. Същата година се забранява продажбата им в началните училища в държавите членки на ЕС. През 2007 г. европейските производители на безалкохолни напитки включиха Guideline Daily Amount (GDA) в информацията, изписана на етикета. Тя е ориентир, каква част от дневния препоръчителен прием осигурява чаша от съответната напитка. Често е 2-6% от калориите за деня. Обичайно 330 мл съдържат около 139 ккал, а захарта в някои е толкова много, че увеличава, а не утолява жаждата. Но при някои особено популярни напитки захарта е близо 1/3 от препоръките за въглехидрати... Бъдете внимателни! Някои ароматизирани води съдържат невероятно много калории.

Стремежът към ограничение на калориите довежда до появата на light версии през 50-те години на миналия век. Kirsch Bottling в Ню Йорк произвежда първата от тях Ginger Ale без захар, наречена No-Cal. Днес повече от 30% от безалкохолните напитки не съдържат захар или концентрацията е намалена.

Специално внимание се обръща на опаковките, чието събиране и рециклиране се насърчава. Металните кутийки, познати като кенове, се появяват още през 1938 г. Днес са значително по-леки, а стените им са дебели едва 0,1 мм. Празна опаковка от стомана с вместимост 330 мл тежи 21 г, от алуминий - 10 г. 210 г е теглото на стъклена бутилка, но може да се използва многократно. Пластмасовите бутилки - PET (Polyethyleneterephthalate) опаковки, са най-масово използвани. Тетра-Пак се налагат като едни от най-удобните и екологични опаковки за напитки.

Натуралният чай е напитка с дискретен чар, която ободрява и освежава. Въпреки, че не се категоризира като безалкохолно, зеленият чай с мента и лимон е много разхладителна напитка. В съвременния живот няма много време за чаени церемонии, но никой не се отказва от студен чай през горещините. Все по-често консумираме мате, ройбуш, хибискус. В тях по изключение откриваме чаени листа оолонг (полуферментирал чай). Здравословни са и „чайовете" от мента, шипка, лайка... Те идеално утоляват жаждата и тонизират. Не съдържат кофеин, така че може да се пият дори от бременните и децата. С карамфил, кардамон и канела се внася богата палитра от аромати и вкус. Ала фиточаят от билки и треви крие опасност от алергизиране и не бива да се консумира без препоръка от специалист.

Сокове пият малки и големи, бременни и родилки, болни и здрави...

Те активират метаболизма и секрецията на храносмилателните жлези, регулират киселинно-алкалното равновесие, спомагат детоксикацията, тонизират. Утоляват жаждата и възстановяват загубените с потта ценни минерали и вода. Доставят и лесноусвоими захари, флавоноиди, пектини и др.

Някои имат изразено диуретично или антисептично действие, затягащ или разхлабващ ефект и т.н.

Част от дневната дажба витамини, минерали и енергия набавяме с чаша прясноизцеден сок, която е еквивалент на една от 5-те препоръчителни порции плодове и зеленчуци. Все пак не трябва да забравяме, че фрешът е лишен от неразтворимите влакнини, а витамините се губят с всяка изминала минута.

На бременни и кърмещи жени се препоръчва не повече от 300-350 мл сок. При гадене и повръщане се разрежда с джинджифилов чай.

Истински крал сред зеленчуковите сокове, извънредно богат на каротин е морковеният. Не е за подценяване целебният зелев сок. Сокът от краставици е отличен диуретик, а живителен еликсир при анемия и рахит е сокът от листа на глухарче, целина и морков. Сокът от магданоз бързо възстановява силите поради голямо количество витамин С. Безброй са суперлативите за сока от червено цвекло, а сокът от целина се цени като афродизиак. Доматеният сок е всепризната освежаваща напитка, при това е богат на желязо.

Сокът от круши съдържа по-малко органични киселини, но ябълковият несъмнено е най-популярен, може би защото ябълката е всепризнат символ на здраве.

Привържениците на диетите ценят сока от ананас заради наличието на бромелайн, който способства стапянето на мазнините. Само една чаша портокалов сок съдържа препоръчителното за дневен прием количество витамин С.

ГАСТРО-СЪВЕТИ

* Смесвайте сок от кореноплодни зеленчуци (морков) и сок от листни зеленчуци (спанак, лапад, зеле, магданоз) в съотношение 2:1.

* Няколко капки сок от лук придава вкус на зеленчуковите сокове от домати, чушки, краставици, тиквички.

* Към киселите сокове прибавяйте сок от сладки плодове. Диетичният сок от тиквички се съчетава чудесно с ябълков и морковен сок.

* Лимоновия сок разредете с вода и го подсладете с малко мед. Експериментирайте, съчетавайки лимон с чили, портокал с авокадо и морков с джинджифил.

* Сокът от диня с газирана вода се превръща в детско шампанско розе, а замразен - в ледени близалки или ароматен лед за коктейли.

* Модните smoothies са кадифеногладки гъсти напитки от плодове и зеленчуци. Един от най-популярните е от„златните яйца на Слънцето"- кайсиите. Предлагат се безброй варианти - „Енергийна бомба", „Витаминен ултиматум", „Любовен плам"... Хранителната им ценност нараства при добавяне на мляко, сметана, ядки или покълнала пшеница.

От птиче мляко

Охладено шампанско или коктейл с игрива пяна е изискано питие за специални поводи. През лятото се предпочитат сухи и слабоалкохолни вина, но най-вече млади с достатъчно висока киселинност. Класическа винена напитка е сангрия с газирана вода и плодове. Сидерът освежава чудесно, особено ако е газиран и с добавени различни плодове и билки. Примамливи са коктейлите с поетични имена - „Райска целувка", Бриз", „Синя лагуна", но те често съдържат алкохол. Някои загадъчно светят на ултравиолетова светлина, когато в тях има Tonic. Не се увличайте, запазете ги за специални случаи или ваканция на море без деца.

Внимателно четете информацията, изписана на етикета на готовите напитки. От тях ще научите не само името на търговската марка, гаранция за качеството, но и параметри като киселинност, добавена захар, наличие на хранителни добавки. 100% натуралните сокове са консервирани чрез пастьоризация или стерилизация и имат 6 - 9 месеца срок на съхранение. Много от соковете са възстановени чрез разреждане с вода от концентрирани сокове. За да подсилят аромата и вкуса, понякога добавят натурални аромати, които се съдържат в кората на плодовете. Нектарите са плодова напитка, която съдържа 25 - 50% сок, захар - до 20%, лимонена киселина и вода. Някои плодови напитки съдържат едва 10 -20% сок, който често е екстракт от обелките на плодовете, след първото пресоване за получаване на натурален сок.

НАПИТКИ ЗА ДЕЦАТА 

Лятото внася известни промени в ритъма на живот, сезонното меню и специално питейния режим. Водният баланс при децата лесно се нарушава и бързо се обезводняват, понякога със сериозни усложнения. Някои палавници изпиват неизмеримо количество вода - трик, с който отлагат спането. Най-често изпитват жажда и бързо пият, а погълнатият в стомаха газ „експлоадира" в шумно оригване.

Лятото не е подходящо време за отбиване. Кърмата е идеална и безопасна храна, утолява жаждата и подпомага да се преодолее стресът от жегите. През първите месеци кърмачето не се нуждае от допълнителен прием на вода. Но, при горещини или недостатъчно кърма, се предлага допълнително преварена чешмяна или бутилирана вода с ниска обща минерализация (съдържание на натрий под 20 мг/л). Неподходящи за кърмачето са минерални води с високо съдържание на соли, добавена захар, хранителни добавки и флуор над 0,7 мг/л. Ако надвишава 1,5 мг/л водата е неподходяща за всекидневна употреба от деца под 7-годишна възраст, поради флуорната профилактика, която се прави на децата.

Доскоро соковете се въвеждаха като първа немлечна храна, ала те не са пълноценни и балансирани. Някои схеми на захранване включват сок след въвеждане на зеленчуково и плодово пюре към 5-6 - месечна възраст.

Педиатрите съветват да започнете с разреден сок от един вид плод или зеленчук, за да може да се проследи реакцията на детето. По-късно се предлагат комбинираните, често плодов със зеленчуков - ябълка и морков. Много вкусен е сокът от круша, грозде и горски плодове. Предлагайте прясно изцеден или готов сок, непосредствено след отварянето, защото в него бактериите бързо се размножават и ферментира. При предразположение към алергия напитките от цитрусови и тропически плодове като манго, маракуя, папая и ананас се отлагат за по-късно.

В началото сокът се предлага с лъжичка или чашка. Стремете се да не създавате навик за консумирането им в бутилка преди заспиване.

Количеството постепенно нараства до 30-60 мл дневно до навършване на една година, а след това не бива да превишава 200 мл.

Нуждата от допълнителен прием на течности нараства при продължителни разходки и игри на открито. На децата се предлагат вода, айран, сокове, плодови млека, студени супи, отвари и билкови чайове няколко пъти на ден, но не в прекомерно количество.

Безалкохолните газирани напитки не се препоръчват заради добавената захар и риска от зъбен кариес и наднормено тегло. Предлагането и консумацията им, както и на газирани ароматизирани и обогатени води от деца в ученическа възраст, са ограничени от Наредба за хранене на учениците.

При активен спорт и игри се препоръчва вода, сок или айран. Необходимо е децата и юношите да бъдат информирани за потенциалния риск за здравето, свързан с консумирането на спортни напитки. Забранено е рекламата им да внушава, че консумацията е свързана със спортуването. Съставът им е специално разработен за рехидратация на спортисти, занимаващи се с интензивни физически натоварвания. Съдържат добавени захари и доста калории, от които децата не се нуждаят. Подрастващите са още по-чувствителни към енергийните напитки, а консумацията им в съчетание с алкохол е особено опасна. Те имат изразен ефект върху нервната и сърдечно-съдовата система, тъй като съдържат стимуланти като кофеин, гуарана и/или таурин. В някои количеството кофеин е 500 мг в бутилка! За сравнение, в кафе еспресо кофеинът е 150 мг, а в колата - 40 мг.

 

Автор: д-р Светлана Михайлова