Една от най-важните системи в организма е ендокринната. Заедно с нервната система тя отговаря за нормалното функциониране на всички системи, органи, тъкани и отделни групи клетки. В този вид системи са отделени централни органи и периферни. Към първата група се отнася хипоталамо-хипофизната система. Тя е разположена в главния мозък. Функцията й е да осъществява връзка между мозъка и ендокринните жлези в организма. Към периферните жлези се отнасят щитовидната жлеза, надбъбречната кора, половите жлези, задстомашната жлеза.

При какви случаи трябва да потърсим помощ от детски ендокринолог?

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА:

РЪСТА НА ДЕТЕТО

Растежът е една от основните характеристики на детския организъм. Проследете дали ръстът на вашето дете се отклонява от този на връстниците му. Изоставането в растежа е често срещано състояние. Причините са различни - както хормонални, така и други. Много е важна ранната и точна диагноза правилното лечение.

От значение са и телесните пропорции. При малките деца главата и торсът са малко по-големи в сравнение с общата дължина на тялото. С възрастта детето започва да се „източва" и едва на 10-годишна възраст пропорциите на тялото му се доближават до тези на възрастния.

Понякога избързването в растежа може да се дължи на заболяване, което е възможно да е сериозно. Затова трябва да се изследва от специалист и при необходимост - да се приложи своевременно лечение.

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА:

ТЕГЛОТО

Наднорменото тегло е една от честите причини да се потърси помощта на ендокринолог. Затлъстяването освен козметичен дефект вследствие на прехранване и намалена физическа активност може да се дължи на ендокринно заболяване. В тези случаи ранната и точна диагноза е от изключително значение.

Затлъстяването в детството може да бъде причина за развитие на сериозни нарушения по-късно - в млада възраст. То води до развитие на т.нар. „метаболитен синдром" със сериозни последици, като например захарен диабет и съдови нарушения.

Ниското тегло също е признак, на който трябва да се обърне внимание. Бързото отслабване на детето може да се дължи както на ендокринни, така и на други заболявания. Консултация с компетентен медик е от значение! 

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА:

ЦВЕТА НА КОЖАТА

Появата на пигментации, особено в областта на стари белези от рани, може да е първият симптом за сериозно заболяване на надбъбречната кора.

Наличието на тъмни грапавини в областа на врата, лактите, подмишниците при пълни деца е доказателство за друго метаболитно нарушение.

Стриите по тялото изискват също ендокринологична консултация.

Окосмяването при момичетата може да не е само козметичен дефект, а в основата му да се крие сериозно ендокринно нарушение, особено при момичета с менструални проблеми.

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА:

ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА

Вгледайте се в конфигурацията на шията на детето, особено при фамилна обремененост със заболяване на щитовидната жлеза. Нейното увеличение може да се дължи както на повишена, така и на намалена функция на жлезата. По-рядка причина е възлестата струма (увеличение на щитовидната жлеза - бел.ред.). Във всички случаи точната диагноза и своевременно лечение са от голямо значение за правилното развитие на детето.

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА:

ПОЯВАТА НА ВТОРИЧНИТЕ ПОЛОВИ БЕЛЕЗИ

Нормалният пубертет при момичетата започва след 8-ата година, а при момчетата след 9-ата. Обърнете се към специалист, ако преди тази възраст се получи окосмяване в областта на половите органи и/или увеличаване на гръдните жлези. Това изисква точна диагноза и евентуално лечение.

Трябва да се уточни причината за закъсняването на пубертетните белези при момичетата до 14 години и при момчетата до 16 години и при необходимост да се предприеме съответното лечение.

ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА

ПРИЕМА НА ВОДА

Ако детето приема големи количества вода, става нощем до тоалетната или се изпуска, както и при бързо отслабване, не губете време! Това може да са симптоми на сериозно заболяване.

 

Автор: Мила Попова
Консултант: Доц. Богдана Василева, дмн., детски ендокринолог, Медицински център „Детско здраве", ул. „Ами Буе" 27, телефони: 02/ 952 42 97; 02/ 952 57 37, 0888 223 062