Обикновено в приказките най-малката сестра е най-красива. В приказката за трите дъщери на полуостров Халкидики обаче тази чест се пада на прелестната Ситония.

Ситония е средният ръкав на добре известния у нас гръцки полуостров, който отстои само на около 350 км от София и успя да се превърне в любима дестинация на много нашенци през последните години. Едва отскоро българските туристи откриват прелестите на останалата „под прикритие" принцеса Ситония. Именно тази тайнственост, девствена красота и запазените човешки измерения на туризма тук омагьосват всеки, посетил този край. 

За да стигнете до Ситония, трябва да се отклоните от околовръстното на Солун към магистралата към Халкидики и да следвате табелите за Неа Моданя, а оттам за общинския център на Ситония гр. Никити, намиращ се на около 100 км от Солун. Още преди да достигнете Никити забелязвате, че природата в тази част на Халкидики има различен чар - по пътя ще преминете през необятни маслинови насаждения, ще видите пъстри крайпътни пазари с изобилие от свежи плодове и зеленчуци, много табели за продажба и производство на мед. Постепенно усещате, че се приближавате към един благодатен, опазен от индустрията район. Изумрудените води от двете страни на Ситония остават съхранени от замърсяванията на Солунския залив, наблизо не се мяркат големи кораби и фериботи.

Самият Никити се гордее с един от най-дългите плажове в Гърция - цели 32 км! Градчето е и крайната  точка на международния плувен маратон, който се провежда в края на юли - плувците стартират от отсрещния ръкав Касандра и след около 26 км плуване в Торонския залив акостират в Никити. Никити е селище с традиции в туризма - тук можете да отседнете както в супер луксозни комплекси, така и в различни малки хотели или пък студиа под наем. Старата част на града пази очарованието на миналите векове, традиционен е и пазарът в петък, на който можете да се снабдите с разнообразни местни продукти и невероятно вкусен мед. Никити е пчеларски център вече за повече от 600 години и е един от най-големите производители на мед в Европа.

Продължавайки на изток към Агиос Николаос и Вурвуру, пътешественикът се потапя в класическия пейзаж на Ситония - съчетание от искрящо зелени пухкави кипариси, дружно приведени по посока на ветровете, канелени почви и нереално изумрудено море в заливите в ниското. Централната част на ръкава е заета от планината Итамос (още известна като Драгунтелис), откъдето идва и по-дивото очарование на тези земи. Зашеметяващите гледки към дълбокия Сингитски залив, разделящ Ситония и най-източния ръкав на Халкидики - Атос (Света гора), са накарали не един турист да спре тук за снимка или просто да се наслади на размаха на природата. 

Малкото курортно селище Вурвуру, намиращо се в тази част на полуострова, неслучайно се радва на голяма популярност. Тук има всичко, което може да искате от почивката на Ситония: чисти пясъчни плажове, кристално море, диви скалисти островчета и пещери, мек беломорски климат и разнообразни възможности за подслон. И тук, както на повечето плажове на Ситония, морето е изключително подходящо за малки деца, тъй като те могат да навлизат доста навътре във водата, без тя да стане дълбока. Големите вълни също са рядкост. В местността Вурвуру е възможно да наемете водни колела, уинд сърф бордове, ветроходни и моторни лодки.

Друга отличителна черта на Ситония е наличието на многобройни къмпинги и от двете страни на ръкава, обозначени надлежно със знаци. Заради неповторимото море и чистото крайбрежие целият полуостров Халкидики е награждаван ежегодно от Европейския Съюз и е получил най-много Сини флагове в сравнение с другите гръцки окръзи. В зависимост от предпочитанията си може да отседнете в някой от по-малките „бойни" къмпинги с палатки, заобиколени от дива природа и девствени плажове, или да изберете някой от по-големите, в които има магазини, дискотеки, барове и таверни. В някои от къмпингите кипи бурен младежки живот, има богата културна програма и диджей партита всеки уикенд.

Някои от най-известните къмпинги са в района на гр. Сарти - една от най-известните туристически дестинации на Ситония. По протежение на града е разположена широка и чиста плажна ивица с разкошна панорамна гледка към отсрещния ръкав Атос и величествения, украсен с облаци връх Атон. Зад плажа са разположени безбройни барове и таверни, предлагащи пресни морски деликатеси, местни специалитети, плодови коктейли, гарнирани с неизменното гостоприемство и добро обслужване, типично за региона. Нощният живот в Сарти също е добре развит. Наблизо може да откриете едни от най-известните бийч барове на Ситония, които ще ви осигурят магнетична гледка към свещения връх и изгрева на следващото утро. Сарти е идеално място за сувенирен шопинг в някои от редките дъждовни дни, които могат да ви сполетят. Чрез някое от круизните бюра тук лесно може да си изберете екскурзия с корабче до някои от скритите плажове на Ситония, до невероятно красивия о-в Амуляни, разположен между двата ръкава, или пък до гр. Уранопули - последната точка на отсрещния ръкав Атос (Света гора), достъпна по суша за масовия турист.

Продължавайки на юг към носа на Ситония, може да попаднете на многобройни диви и неохраняеми плажове, в каменистите местности встрани от пътя ще забележите доста примитивни на вид обори за кози и отново пчелни кошери. Тези два отрасъла са традиционни за целия регион, а качествената им продукция може да откриете както в магазините в няколкото селца наоколо, така и понякога направо пред къщите на местните. Не пропускайте да опитате и домашно произведените узо и ципуро (местната ракия), славени от хората тук като чудодейни при всякакъв вид болежки на тялото и душата. В която и таверна около плажовете и къмпингите наоколо да седнете за похапване ще останете очаровани. Всеки обилен обяд и вечеря тук задължително завършват с почерпка с домашни сладкиши от заведението. Така че опитайте да не преяждате (по-лесно е да се каже, отколкото да се изпълни тук)!

Традиционно място за съзерцание и преклонение пред величието на природата е най-високата точка над скалистия южен нос, откъдето се открива гледка към необятната синева на Егейско море и зелените фиорди на Ситония.  Следва спускане по завоите към Порто Куфо - най-голямото естествено пристанище в Гърция, с 1600 м дължина и 550 м ширина. В превод името му означава „глухо пристанище" и според легендите старите му обитатели го нарекли така, защото в залива не се чувал шумът на морето. Днес Порто Куфо е малко рибарско селище, което изглежда диво и почти недокоснато от човека. Малкото хотели и къмпингът в района са разположени в заливчетата в околността, с пясъчен плаж и кристално синя вода и предлагат идеално уединение.

Близкото градче Торони се слави с дългия 2,5 км плаж със златист пясък, един от най-популярните на Ситония, както и с древната си история, следите от която могат да се видят в останките от едноименния древен град, крепостта и църквата "Агиос Атанасиос".

От двете страни по протежение на целия път между вечно зелените кипариси белеят приветливи вили, хотели и студиа. Дори извън сезона може да видите добре поддържани градини, а храсти, цъфтящи в красиви и ярки цветове красят верандите и дворовете. Така е и из тесните криволичещи улички на чаровното градче Неос Мармарас, разположено върху три хълма. С постоянно население от около 3000 души, през лятото Неос Мармарас се превръща в кипящ от живот туристически център с население до 20 000 души. Тук също има безкрайни възможности за отсядане за всеки бюджет, както и пореден прекрасен плаж и различни изкушения за пазаруване. В морската администрация на Неос Мармарас трябва да отидете и ако искате да се снабдите с риболовен билет, в случай че възнамерявате да упражнявате риболов с въдица или харпун на Халкидики. Имайте предвид, че ако нямате такъв, подлежите на сериозни санкции от властите.

Ако пък сте почитател на луксозните преживявания, притежавате яхта или сте запален голф играч, може да изберете някой от петзвездните комплекси на Порто Карас - лятното пристанище на лукса, разположено почти по средата на западния бряг на Ситония. Марината на Порто Карас се гордее с 25-те си фиорда, тук има и 3 голф игрища. Самият курорт се счита за родно място на Европейската конституция, защото тук през 2005 г. проектът за конституция е представен за пръв път при среща на върха на ЕС. Край пътя се виждат и спретнатите редове маслинови гори, и огромни лозови масиви, притежание на Порто Карас. Счита се, че това е една от най-елитните изби в Гърция, характерна с производството на традиционни за Халкидики вина.

Така, заредени с полъха на кристалното море, аромата на кипарисите и пъстрите цветя, дъха на мед, маслини и искрящо вино, радостта от споделените мигове и веселото настроение на лятото, се разделяме с магнетичната красавица Ситония. За да се върнем пак  съвсем скоро - при първа възможност, още в първите дни на лятото!

Автор: Теодора Атанасова