Предколедно творчество - Кенгуру

Наближават коледните и новогодишните празници. Несъмнено един от най-приятните аспекти са подаръците. Избирането, купуването, опаковането и разбира се - подаряването. Особено за децата.

Да подготвиш изненада за най-близките си хора е занимание, изпълнено с трепет и позитивизъм. Споделете този момент с детето си. Всяко малко хлапе обича да твори, а ако го прави с мама (или татко) със сигурност ще е заинтригувано от идеята ви сами да опаковате даровете, които ще сложите под елхата. Доставете си това взаимно удоволствие  и ще направите празника незабравим.

Подаръците, които имат своя кутия са най-лесни. Подберете хартия с подходящи мотиви и с ножица и малко скоч сте готови. Ако искате да избягате малко от тази традиционна подаръчна премяна, можете да добавите панделка, миниатюра с коледна или зимна тематика, както и картичка с името на получателя. По-творчески настроените могат да опаковат кутията с едноцветна или дори амбалажна хартия, върху която да апликирате или рисувате. Тук детето ви със сигурност ще приложи оригинални идеи и ще сътвори уникални творения. Позволете му да експериментира - панделки, памук, изрезки от стари картички или опаковъчна хартия, мъниста, снежинки от стиропор или фигурки от филц - „не" на ограниченията!

За по-неправилните форми използвайте мека хартия, каквато е тишуто, целофан или дори органза. Парче плат или фино зебло ще предадат неповторим вид на подаръка.  Най - подходяща и лесна за изпълнение в този случай е опаковката тип „бонбон". Просто поставяте подаръка в центъра на листа и прихващате краищата с панделка, рафия или лента от плат. Хартиените ленти с тел също са много практични и стоят ефектно. Можете да завиете краищата им на спирала - красиво и закачливо.

Нестандартно, но оригинално решение са вързопчетата от плат. В тях можете да увиете всеки един средно голям подарък. Възелът сам по себе си придава завършек на опаковката, но ако текстилът е едноцветен, можете да си позволите и допълнителна ефектна декорация.

Ако все пак опаковането ви се струва непосилно по каквато и да е причина, винаги можете да прибегнете до цветните торбички за подарък. И за да не е съвсем обикновена опаковката ви - увийте небрежно подаръка в тишу или просто поставете лист намачкана цветна хартия върху подаръка, за да има все пак елемент на разопаковане и изненада.

Декорацията е задължителен завършек на опаковката, който не само прави вида уникален, но и прикрива евентуланите недостатъци на ръчното ви творчество. Тук наистина няма правила и детето ви със сигурност ще даде идеи, които никога не биха ви хрумнали. Дори в тематиката не е необходимо да се ограничавате. Еленчета, снежинки, елхички, свещи, снежни човеци, Дядо Коледа, панделки, звезди, шишарки... това далеч не е всичко, което придава празничен вид на подаръка. Най-лесно можете да ги прикрепите с помощта на двойнолепещо тиксо или пистолет за силикон. За завършек поръсете със златен или сребърен брокат и воала!

Допълнете детския подарък с дребни лакомства във фуния от цветна хартия, картон или целофан.

Коледните курабийки или меденки също са чудесно допълнение към подаръците. Поставени в бурканче, с декорация от пръчка канела и подходяща панделка сами могат да са символичен дар. И отново не забравяйте да включите детето си в подготовката им. Със сигурност ще се забавлява както в изработването и украсяването им, така и в опитването.

И като стана дума за вкусове и аромати, ето още една идея за декорация както на подаръците, така и за дома. Нарежете портокали на тънки резени, поръсете ги с канела и ги изсушете във фурната на ниска темепература. Така ще придадете уникалност и коледно настроение на опаковката.

Ароматизирайте подаръка с канела или ванилия и ще подарите допълнително приятно усещане от изненадата под опаковката.

Ако имате желание, но не ви идват идеи, идете в магазин за творчески материали. Там ще откриете неща, които дори не подозирате, че съществуват, а могат да бъдат полезни за предпразничното ви творчество.

Насладете се на опаковането и така празниците ви ще започнат  още по-рано!

Полезни връзки

  • Krokotak.com предлага чудесни идеи и за опаковане на подаръци, които можете да изработите с вашето дете.
  • www.pinterest.com е сайт, в който има безброй линкове към статии, клипчета и други интернет страници. Търсачката, с която разполага,  може да ви препрати не само към чудесни идеи, но и към практични съвети и дори учители стъпка по стъпка как да опаковате подаръци.


Автор: Смиляна Димитрова