Дали е аранжирана за гости по случай юбилей или по друг радостен повод, празничната трапеза винаги изисква специални приготовления и особено внимание върху детайлите. Красиво подредената маса е възможност да зарадваме гостите си и да покажем своите умения, вкус и въображение.

Както и да решим да декорираме една маса, ще ни трябват свежи цветя. Ако поводът на тържеството е годишнина, на масата непременно трябва да има от любимите цветя на юбиляра. Но със забележката, че букетите, сложени във вази, трябва да са аранжирани така, че да не пречат на визуалния контакт между гостите. Същото се отнася и за свещниците, които обикновено се поставят в центъра. Цветята за „виновника" на тържеството не е нужно да са на масата за хранене. Букетите може да е ситуирани така, така че да присъстват в интериора, но да не пречат на комуникацията между гостите и на сервирането. Много кокетно изглеждат малки букетчета от свежи цветя, поставени до всеки прибор. При официални случаи не е прието да се използват ароматни свещи, но ако има място, може да се постави стъклена купа с вода, посипана със златни звездички, в която се пускат плаващи свещи.

Един от елементите, които правят масата за хранене красива, е покривката. За тържествени случаи класическият вариант е бяла ленена покривка, може да е бродирана, обточена с дантела или украсена с гирлянди. Допустимо е да се комбинира с малки покривчици от същата материя, но в друг цвят. Те обаче трябва да се използват с мярка, за да не се загуби усещането за тържественост. Действително белият цвят на покривката бележи случая като празничен, но той може да се замени с друг.

Салфетките са друг много важен елемент от подредбата. Те задължително трябва да са от платно, да са цветово съчетани с покривката и да са добре колосани, за да могат да приемат различни форми. Има безброй начини да се оформят ефектно и артистично салфетките, но и най-простото им поставяне в чинията на госта или в някоя от чашите може да е шик. В красиво сгънатите салфетки могат да се поставят стръкчета цветя или опаковани бонбони. Те могат да се декорират със специални рингове, панделки и мъниста. Пръстените за салфетки могат да са от различни материали, включително дърво, мелхиор, мъниста, перлички, камъчета, а може и от живи цветя. Книжни салфетки с щампа е лоша идея. Лоша идея е също в украсата да се акцентира върху цифрата на годишнината, ако това е примерно рожден ден на дама. По-добре е пред всеки гост да се постави картичка с името му, с някакъв афоризъм или хумористично послание. Освен, че ще създаде добро настроение, това ще оживи атмосферата и ще предразположи гостите за по-непринудено общуване.

Когато поводът за празника е по-специален, менюто е по-богато и нестандартно. То обикновено включва от четири до седем ястия - освен салатите и основното се сервират предястие, мезе и десерт с кафе. Салатите е добре да са поне два вида. Ако едната е от сурови продукти, другата нека да е руска, рибна, яйчена, от печени пиперки, с морски дарове, асорти и пр. Идеята е гостите да могат да изберат питието според вкуса си, а не според предложената салата. Празничното меню, освен че е разнообразно и ефектно сервирано, се съобразява и с вкуса на гостите, някои от които могат да са привърженици на балансираното и здравословно хранене. Предлагаме ви рецепта за основно ястие в празнично меню, която се препоръчва от д-р Бари Сиърс, автор на книгата „Зоната" - система за поддържане на хормоналния баланс чрез храненето.

Агнешко с чесън, сирене и зеленчукови „спагети"

Продукти за 4 порции: 8 парчета агнешко каре, 2 ч. л. Зехтин, 1 ч. ч. сухо червено вино, 3 скилидки чесън, печени, 1 с. л. несолено масло, 30 г козе или краве сирене, 6 стръка магданоз, накълцани, и още 4 за гарниране.

Изрязваме мазнините от месото. В тиган от емайлиран чугун или неръждаема стомана загряваме зехтина. Запичаме котлетите първо от едната страна, след което обръщаме и посоляваме вече загрятата страна. Изваждаме ги, когато са още алангле. Разтопяваме маслото и наливаме виното. Оставяме да къкри, докато виното стане наполовина. Смачкваме чесъна и го прибавяме. Разбъркваме до хомогенна смес. Прибавяме сол и черен пипер. При сервиране поръсваме с настъргано сирене и накълцан магданоз и украсяваме със стръкчетата магданоз. Придружава се със зеленчукови „спагети".

Зеленчукови спагети

Продукти за 4 порции: 2-3 средноголеми тиквички, 2-3 средноголеми парчета жълта тиква, 2-3 средноголеми моркова, 1 с. л. Масло, ¼ ч. ч. накълцан босилек, ¼ ч. ч. накълцан магданоз, сол, прясно смлян черен пипер, свежи или сушени подправки.

Настъргваме на дълги ивици тиквичките, тиквата и морковите. В широк тиган загряваме на средна температура маслото. Изсипваме зеленчуците - първо морковите за 2-3 минути, след това тиквата и тиквичките и при често разбъркване оставяме на огъня още 3-4 мин. Прибавяме подправките. Сервираме веднага с агнешкото.

Автор: Тони Тодорова