„Аз съм българче, обичам
наште планини зелени..."

Морето не е единствената възможност за почивка по време на летния ви отпуск. Освен че Родината ни граничи с Черно море, тя е разделяна и от красиви планини. Изборът къде да отидете на почивка е голям - само трябва да изберете в коя част на България да отидете и колко далеч от цивилизацията.

Идеалният завършек на вашето лято е почивката на планина. Това, което дава планината, не може да се опише с думи. Там ще забравите за натовареното си ежедневие, ще се слеете с природата и ще си починете. Всички знаем, че въздухът в планините е истински чист, полезен за малки и големи. Представете си обширни поляни, горички, чист въздух, далеч от асфалтовия път, как децата ви тичат на воля и покоряват върхове. Да почувстваш как диша планината, да се разходиш по полите й или да влезеш вътре в сърцето й, да разгледаш всички нейни „деца", да си поиграеш с хвърлените сенки, да гониш слънцето и да се надбягваш с вятъра. Това нищо друго не може да ви го даде.

Преди да тръгнете на планина, трябва да отделите достатъчно време за подготвянето на багажа си, особено, ако с вас има и деца.

Какво трябва да присъства в багажа?

Когато стягате багажа си за почивка на планина, задължително трябва да се съобразите с няколко основни правила. Първо, трябва да знаете, че времето там е по-хладно, отколкото в града. Съобразявайте се с това условие, когато подбирате тоалетите си. Дрехите, които взимате, трябва да са удобни и обувките да са с равни подметки. Хубаво е в сака да имате слънцезащитен крем и слънчеви очила. Дрехите на детето трябва да са повече, защото в хотела или хижата, където сте отседнали, е много вероятно да няма условия да изперете нацапаните дрешки.       

Не забравяйте да вземете и аптечка! В нея трябва да има обезболяващи и противогрипни лекарства, дезинфектиращи препарати и др.

Как да се подготвим за поход в планината?

Предварително организирайте всичко - Набавете си туристическа карта, пътеводител, проучете маршрута, консултирайте се с екскурзоводи, съставете план на движение. Походът ви трябва да бъде съобразен с режима на децата. 

Участниците в групата - Физическите възможности на децата определят и поведението на цялата група. Обявете ръководителя, водача на групата. Дори и в по-малка приятелска или семейна компания следва да има водач, лидер, който да се занимава с организацията на деня.

Особености на маршрута - Това означава да имате сведения за опасните зони и пътищата. Създайте и спазвайте тактиката на движение, в зависимост от терена, метеорологичните условия и вашите възможности. Тръгвайте рано, за да завършите дневния поход по светло.

Екипировка и съоръжения - Не пропускайте да вземете с вас санитарна торбичка с най-необходимите лекарствени препарати и превързочни материали. Добре подбрани кремове за лице с висок фактор на защита от слънчевите лъчи, специални планински очила, които ще защитят очите ви от ултравиолетовото лъчение, карта и компас, фенерче с резервни крушки и батерии, резервни топли дрехи и обувки, калорични подсилващи храни (бонбони, шоколад). 

Не се движете самостоятелно - Следете съобщенията за развитие и измененията на времето. Имайте предвид, че времето в планината търпи резки и неочаквани промени.

Движете се с умерен ход -  Не бързайте излишно и почивайте така, че след излета или дневния поход да почувствате приятна умора, без мускулна треска.

Обявете маршрута си - Съобщете графика на движение. Той трябва да се знае от вашите близки, приятели и колеги. Обявете го в поделенията на ПСС. Регистрирайте се в хижите по маршрута.

При изгубване - При мъгла, силен вятър и снеговалеж, особено в откритите части на планината има реална опасност от изгубване. Затова движението при подобни условия трябва да става по маркировката, като се използват компас и карта за допълнително ориентиране.

Планинска спасителна служба - 0888 1470, 02 963 2000

Планинска застраховка

Планинската здравна застраховка е подходяща за всеки, който практикува планински спортове и туризъм, както и за любители. Застраховката може да се направи за срок от един ден до една година и е на стойност около 30 лв. годишно. Тя покрива разходи от 500 лв до 10 000 лв. Най-общо полицата включва издирването, спасителните операции, извършени от Планинската спасителна служба, медицинските разходи за оказване на първа помощ на пострадалия вследствие злополука или остро заболяване, транспортиране, както и смърт, травма, загуба на трудоспособност - трайна и временна.

Освен в клоновете на застрахователите, „Планинска застраховка" може да се направи и във всички бази на ПСС в по-големите планински центрове, както и в някои подстъпи на планините.

Организирани или самостоятелни екскурзии

Тук възможностите са няколко:

1. Организирана екскурзия от София - Основно предимство при този вариант е, че не се занимавате с организацията, а всичко е уредено. Недостатъкът е, че трябва да се съобразявате с графика. Този тип екскурзия обикновено включва хотела, транспорта и обиколка на забележителностите в района.

2. Ако искате истинско приключение, заемете се самостоятелно с организацията на екскурзията на вашето семейство. Хубавото тук е, че няма да се съобразявате с група туристи,  а ще сте само вие, мъжът, детето и планината.

3. Организация от хотела/хижата - един от най-удобните. Ако искате да посетите някоя природна или архитектурна забележителност, просто се записвате на рецепцията. 

На кой вариант ще се спрете е въпрос на личен избор.

Къде може да отидем?

Ако сте си избрали да отидете на почивка на Рила планина, не пропускайте да посетите едни от най-красивите природни забележителности на България.

Северозападна Рила заема 24% от цялата планинска територия. Тук се извисява символът на българския алпинизъм Връх Мальовица. В тази част са най-известните и най-големите на Балканския полуостров езера - Седемте Рилски езера. Те са разположени стъпаловидно. Могат да се видят прекрасни картини от цветни поляни с различни планински цветя и горички, а по-нагоре са големите скални масиви, изправени на страж край езерата.

Официално приетата номерация на езерата ги проследява отгоре надолу: Сълзата, Окото, Бъбрека, Близнака, Ботаническото (Трилистника), Рибното, Долното. Реките, които извират от Рила са: Искър, Марица и Места.

В недрата на Рила се намира най-известният паметник на българската култура и архитектура от възрожденския период - Рилският манастир. Той е най-големият манастирски комплекс в България и един от най-забележителните на Балканския полуостров.

Величествените гледки, уникалната природа, селищата със своеобразен чар и самобитната култура превръщат Пирин в едно от най-привлекателните места за туристите.

В парк Пирин могат да се развиват много видове туризъм. Пешеходният туризъм е най-застъпеният, като над 95% от посещенията са реализирани през летните месеци. Алпинизмът се практикува само от професионалисти с натрупан дългогодишен опит. Най-перспективни и предпочитани за катерене са върховете Вихрен, Атмегдан, Самодивски, Разложки Суходол и др. Ски - туризмът е много актуален за Пирин. Като основни ски - центрове са се оформили Шилигарника и Чалин валог.

Пещерите са концентрирани в карстовия дял на парка. Практикува се познавателен туризъм като се организира наблюдение на птици и животни, туристически маршрути за опознаване на флората и горите.

Всяко от селищата около парка има свой собствен облик и своеобразен чар. Част от неповторимата атмосфера на Банско се дължи на уникалните църкви "Успение Богородично" и "Св. Троица", на къщите-музеи на Неофит Рилски и Никола Вапцаров.

Разлог се отличава с много запазени автентични обичаи, като кукерското шествие на 1 януари и фолклорния народен събор "Пирин пее". Самият грaд Мелник е обявен за исторически и културен паметник. Само на 4 км. от Мелник се намира Роженският манастир. Близо до Симитли се намира църквата "Свети Архангел Михаил", в която до началото на XVI век се е помещавала Крупнишката епархия.

С най-високия си връх Голям Перелик, Родопите се нареждат на седмо място по височина между българските планини. Тук природата е изваяла интересни природни феномени като пещери, проломи, скални пирамиди, скални гъби, по-известни от които са: Триградското ждрело, Дяволското гърло, Ухловица, Ягодинската пещера, Чудните мостове.

Западните Родопи са по-големият, по-високият, по-развитият и по-посещаван дял в сравнение с Източния.

Архитектурните резервати Широка Лъка, Ковачевица, Момчиловци, Косово и много други се намират в Западните Родопи. Като големи туристически центрове са се оформили Батак, Смолян, Велинград, Девин, Чепеларе, Пампорово, Бачковският манастир, Асеновата крепост, пещерите Дяволското гърло, Ягодинска и др.

В северното подножие на връх Преспа се намира най-високо разположеното българско село -Манастир.

Западна Стара планина се простира от прохода Връшка чука до Златишкия проход. Най-известен и най-предизвикателен за алпинистите е връх Ком.

Тук се намира живописното Искърско дефиле, природен феномен, прорязан от множество пещери, най-голяма от които е „Темната дупка". Тук се намират също пещерите „Леденика" и „Елата".

Средна Стара планина е най-високият и най-привлекателен за туристите дял.

Тук природата е създала чудеса - Северния Джендем, Южния Джендем, водопада Райско пръскало, Пеещитe скали.

За национален резерват е обявено и дефилето на р. Стара река (водопадът Карловско пръскало).

Край живописните серпентини на Шипченския проход върху величествения връх Столетов се откроява високият 32 метра паметник Шипка.

В този дял на планината е Националният парк Централен Балкан, Троянският манастир, Капиновският манастир, Кралимарковският, Дряновският, Мерданският манастир.

Източна Стара планина се отличава с хълмист нископланински релеф и е лесно проходима. Тук трябва да споменем Сливенската планина и природния парк Сините камъни.

Къде да отседнем?

Вариантите за подслон на планината са няколко. Можете да изберете хотел. При този вариант вие ще сте далеч от шума на града, но не и далеч от цивилизацията. Ще разполагате с всички удобства, но престоят в планината ще бъде по-романтичен и запомнящ се, ако изберете палатката. Наистина това крие известни неудобства и неприятни ситуации. Друга възможност е хижата, в която ще се почувствате по-удобно и все пак достатъчно близо до природата.   

Природата е онова тайнство, което пробужда най-свети чувства в душата ни. Опознавайки я, детето ще се докосне до красотата й, ще възпита у себе си чувство на възхищение и преклонение пред силата и могъществото ú, ненатрапчиво ще внушите у малкия и чувство на национална гордост. Езерата на Рила или величествените гори на Стара планина, великолепието на Витоша или широтата на Родопите - навсякъде вашето дете може да се чувства свободно, да играе и да се забавлява, да опознава света.

Автор: Биляна Цветкова