Толкова много нарушения в хармонията на живота има днес! Нарушен е балансът между годишните сезони, между природата и човека, а и този между самите хора. Най-вече е нарушена хармонията между тялото и душата. Преди време, като че ли, е било по-просто, по-лесно, по-неангажиращо. Днес всичко е толкова сложно - от начина за поддържане функциите на тялото до чисто духовното състояние на човека, а връзката между тях е някъде там... понякога изгубена, понякога накъсана, понякога захвърлена небрежно в пространството.

Едно време (когато е било «лесно») хората са спазвали пости. По този начин са смятали, че възстановяват хармонията между тялото и душата си. Днес (когато сме твърде «заети» да се пречистваме) спазваме дните на пости по няколко, съвсем различни от традиционните, причини - като диета, за фасон, да спестим от бюджета за храна, защото сме чули, че Коледа наближава или... просто не ги правим.

Постът представлява въздържание от определени храни по религиозни съображения. Той се свързва с духовно пречистване и стремеж към концентрация върху побеждаването на телесното начало.

МНОГО, МНОГО ОТДАВНА

Постите са въведени с основаването на християнството. Лишаването от животински храни в сряда и петък се свързва съответно с дните на предаването и смъртта на Христос. По-дълги са Велики, Рождествен, Богородичен и Петрови пости.

ДУХОВНИ ПРАВИЛА С ПРАКТИЧНА ЦЕЛ

Въвеждането на постите е имало и чисто практична цел. Прекратяване консумацията на много храни се е практикувало във време, в което не е можело да се осигури богатство на трапезата - пролетта, когато зимните запаси са на изчерпване, есента, когато се подготвят продуктите за студения сезон. Някои пости са свързани с периода на размножаване на животните, когато ловът е забранен. Не на последно място стои разтоварването на организма от здравословни съображения.

Рождественият пост започва на 15 ноември и продължава 40 дни - до 25 декември. Тогава се празнува Рождество Христово и се слага началото на захранване с блажно.

БЛАЖНО

Блажни са всички храни, приготвени с животински продукти - месо, риба, яйца, мляко, млечни продукти - сирене, кашкавал, сметана, масло.

АКО СЕ КОЛЕБАЕТЕ

Ако се колебаете дали да се захванете с нелеката, но приятна задача да се лишите от блажни храни за 40 дни, е добре да се информирате относно възможното положително и отрицателно влияние върху вас.

+

+ Ще алкализирате организма си и ще се детоксирате

+ Ще се почувствате по-свежи, отпочинали и изпълнени с енергия

+ Постещите боледуват по-малко от непостещите

+ Постите влияят положително върху нервната система

+ Тъй като постите опростяват значително менюто, е възможно да свалите няколко килограма, ако се намали и размерът на порциите

-

- Поради пренастройване на метаболизма, е възможно в първите дни да усещате световъртеж, гадене и слабост

 - Продължителното лишаване на организма от месо и млечни продукти може да повлияе негативно върху неговата енергия и жизненост

 - Възможно е постите да отключат някои заболявания

 - Ако не разнообразявате менюто си и се храните предимно с богати на въглехидрати храни - хляб, картофи, ориз, е възможно да напълнеете

ЗА ДА ПОСТИТЕ С УДОВОЛСТВИЕ

Често хората прекратяват постите по средата. Чувстват се раздразнени от лишенията. Причината обаче е в погрешното спазване. Постите си имат правила, които помагат по-лесно да преминете през изпитанието.

* Започнете постепенно. Изключете блажните храни няколко пъти седмично, преди да започнете същинския пост;

* Не добавяйте или намалете количеството на солта в храната, тъй като тя възбужда излишно апетита ви;

* Разнообразявайте храненето си. Не консумирайте всеки ден едно и също. Комбинирайте по всякакъв начин плодове, зеленчуци, ядки, семена, кълнове, бобови и житни култури и т.н.;

* Хранете се бавно;

* Не консумирайте газирани напитки, тъй като те дразнят стомаха;

* Изключително важно е захранването. То трябва да бъде постепенно, с по един продукт дневно. Като начало въвеждайте леко месо като риба и пилешко, след това кисело мляко и поне след седмица може да въведете майонеза, сметана и тежки сирена.

На децата, възрастните и болните хора, бременните жени се препоръчва да не постят, тъй като това е изпитание за организма. За дълъг период е лишен от пълноценен белтък и други есенциални вещества, необходими за развиващия се организъм или възстановяващия се от заболяване.

Въпроси към специалиста -Д-р Мария Николова

 - От кои вредни вещества се изчиства тялото чрез постите?

Вредни вещества няма, а по-скоро има вредни количества. По време на пост ограничаваме консумацията на животинските наситени мастни и транс мастни киселини, обвинявани за повишаване на лошия холестерол, атеросклероза и сърдечно съдови заболявания. Хранейки се основно с растителна храна, подобряваме приема на есенциалните незаменими полиненаситени /омега-3 и омега-6/ и мононенаситени мастни киселини, внасяме повече витамини и минерали, насищаме организма с алкални валенции, което подпомага процеса на детоксикация.

 - На кои продукти трябва да се наблегне по време на постите, за да се „навакса" лишаването от месо и млечни продукти?

За съжаление по време на пост ограничаваме вноса на пълноценен белтък, източник на незаменими аминокиселини, необходими за изграждането на всички клетки и тъкани - мускули, имунни клетки, хормони, епителни клетки на стомашно-чревния тракт и други. Зърнените, бобовите храни и ядки съдържат така наречения непълноценен белтък, тоест в тях не се откриват всички аминокиселини или те са в недостатъчно количество. Съществува теория за допълване на непълноценните белтъци, а именно: когато се консумират едновременно два непълноценни белтъка, то те се допълват по отношение на липсващите им аминокиселини и така се усвояват по-добре и двата. Например: белтъкът, доставян от зърнените храни е беден на незаменимата аминокиселина лизин, а този на бобовите е беден на метионин. Ето защо, и по стара българска традиция, е хубаво да съчетаваме боб или леща с хляб, като за предпочитане е хлябът да е пълнозърнест. Така се допълват двата непълноценни белтъка и се усвояват много по-добре, отколкото консумирани поотделно.

Белтъкът на ядките е с много добър аминокиселинен състав и се доближава до животинския протеин. Те доставят незаменими омега-3 и омега-6 мастни киселини. Не бива обаче да се забравя, че ядките са високоенергиен продукт /100 г доставят 700-800 ккал/. Орехите са добър избор като белтъчен състав. Също соята и продуктите от нея: соеви изолати, концентрати, тофу, соева кайма и пр.

 - Колко време може да продължи постът за децата?

Не бих препоръчала децата да постят до завършване на растежа им, а е хубаво и те самостоятелно и осъзнато да направят своя избор. Единствено бих препоръчала един до два дни в седмицата /при по-големите деца/ да се консумира през целия ден единствено растителна храна: бобови, зърнени, картофи, ядки, с поне 400 г плодове и зеленчуци. Друг вариант е 3-4 от вечерите седмично да бъдат за сметка на постни ястия.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: Д-р Мария Николова, специалист „ Хранене и диететика",
Медицински Университет - София, Катедра „Хигиена, медицинска екология и хранене", тел. 0889628851