Полезно и вкусно: Авокадо
Колко от вас редовно имат на трапезата си авокадо?
Предполагам повечето, така както и аз самата, почти или никак не употребяват тази храна, за която дори не са сигурни плод ли е, или зеленчук. Някои от вас може и да са пробвали, но ако не са уцелили правилния начин, най-вероятно са се почудили как въобще е възможно на някого да му харесва това безвкусно нещо. Други въобще не знаят какво е това или никога не са се престрашавали да опитат.
Аз смятам да променя пренебрежителното си отношение към тази изключително полезна храна, защото от това губя аз, семейството ми и нашето здраве. Смятам подробно да обясня защо и, може би, вие също ще включите в менюто си този "неутрален" плод.
Моята първа среща с авокадото беше преди около 3 години. Един ден решихме да си купим 1 брой от зеленчуковия магазин. Не знаехме какво да го правим и затова питахме наш приятел как се приготвя и консумира. Той ни даде рецепта за салата, която по бегли спомени, освен нарязано на кубчета авокадо, включваше още домати, магданоз, може би и лимон, зелена салата. Мисля, че имаше и още съставки. Салатата беше чудесна, жалко, че не я помня точно. Авокадото нямаше никакъв вкус, но придаваше екзотична свежест и плътност на цялата комбинация от продукти. Следва дълъг период без авокадо у дома и редки срещи в салати, поръчани някъде навън. Докато не се роди дъщеря ми. Тогава четох за захранването на бебетата и едно от първите неща, които можех да дам беше именно авокадото. Освен много полезно, то се оказа и много практична съставка за първите пюрета. Да не говорим, че не предизвиква алергични реакции, което за мен е много важно. И така първите месеци авокадото присъстваше ежедневно в менюто на бебчето ми и тотално отсъстваше от нашето с таткото. През последните няколко месеца, особено откакто дъщеря ми може да приема почти всяка храна, авокадото отново изчезна от кухнята ни.
Но край с това. Още днес ще си купя поне два плода, ще намеря няколко рецепти и започвам с експериментите.
Идеята на тази статия не е да ви запозная с историята на Поли и Авокадото. А да ви представя тази много здравословна храна, да ви покажа защо е полезна и защо е важно да я има на трапезата ни, както и да ви дам няколко практични съвета как да приготвите с него различни ястия.
Средната маса на един плод е около 250-600 г, с крушовидна форма. Покрит е с тъмнозелена до тъмновиолетова на цвят гладка или грапава кора. В средата има голяма кафеникава костилка, която не става за ядене. Костилката е обградена от сочна, маслена месеста част със светло зелен цвят и вкус на лешник, според кулинарните речници, а според мен с почти никакъв вкус.
Любопитно
Преди да бъда практична, обаче, ми се иска да споделя няколко интересни неща, които разбрах за авокадото:
- Авокадото е плод на дърво от семейство лаврови. Познати са между 400 и 500 вида диви и култивирани сорта. Плодът узрява едва когато се откъсне от дървото.
- Познато е още на ацтеките и маите. Названието му идва от езика нахуатъл, на който думата ahuacatl означава тестиси.
- Класифицира се като "неутрален" плод, защото притежава хранителни съставки и вкусови качества и на плод, и на зеленчук.
- от семката можете лесно да се сдобиете с красиво дръвче за дома или градината си. Листата, кората и ципата на дървото, както и семката на плода авокадо са опасни и дори смъртоносни за много животни, като котки, кучета, едър рогат добитък, кози, зайци, птици, риба и особено за коне.
- Авокадото се счита за "еволюционен анахронизъм". Тази история е доста интересна: заради токсичната си за повечето животински видове семка (не се заблуждавайте от големината й, това не е костилка), авокадото не може да използва метода на разпръскване на семената си чрез поглъщането им от животни. За да може да се разпространи по този начин, животното трябва да може да погълне с храната си целия плод и след това да го изхвърли, също почти цял. Толкова големи животни няма много, много отдавна. Логично е, когато животинските видове с достатъчно големи размери за нуждите на размножаването на авокадото са изчезнали, то растението също да изчезне. Но, за щастие, не е. Защото хората са започнали да го култивират. Днес дивите сортове авокадо са с доста дребни плодове.
Но нека бъда по-прагматична.
Защо авокадото е полезно
- Биохимичният състав на авокадото, напомнящ повече на ядки отколкото на плод, дава достатъчно протеини, за да замести напълно месото и сиренето в дневното хранене.
- Хранителна информация: без натрий и холестерол; много богато на калий, желязо, цинк и магнезий, на витамини А, РР, Е, В1, В2, В6 и на моно-ненаситени мазнини (лесно усвоими от организма). Съдържа 218 калории за 100 г.
- Смята се, че лекува диабет, високо кръвно налягане, язва, гастрит, анемия, сърдечно-съдови, очни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания, укрепва имунната система, засилва метаболизма, действа против туморни и ракови заболявания. Прочиства кръвта, регулира месечния цикъл и други гинекологични проблеми и почти няма болест, при която то да няма благотворен ефект. Тонизира нервната система и психиката.
Още малко практични съвети:
Авокадото не се подлага на термична обработка, защото започва да горчи. Консумира се само в суров вид.
За да е готов за консумация, плодът трябва да е мек, но не на петна. Ако си го купите твърд, оставете го за няколко дни на стайна температура, за да узрее.
И накрая, за да бъда максимално полезна, ще споделя и какви рецепти с авокадо намерих. Сигурна съм, че и други ще имат какво да кажат по въпроса - ще разчитам на тях, за да разнообразя и обогатя семейната трапеза.
Сос "Гуакамоле"
Това е, може би, най-известната рецепта с авокадо. От мексиканската кухня е. Сосът е подходящ за тортила, царевични питки, препечен хляб, месо.
2 бр. зряло авокадо - използва се месестата част, намачкана с вилица,
1 средно голям домат - на кубчета, без семките и кожата,
1 глава дребен лук (1 стрък пресен лук) - настърган или много ситно нарязан (леко попарен и ситно нарязан),
1 скилидка чесън - пресована,
2 с.л. магданоз - ситно нарязан,
2 с.л. лимонов сок,
сол на вкус,
люти чушки (по желание) - ситно нарязани, без семките.
Всички продукти се смесват заедно и се подправят със солта и лимоновия сок.
"Екзотична салата рабат"
1 бр. авокадо - на малки кубчета,
1 бр. маруля - накъсана или нарязана,
100г орехови ядки на едри парчета,
100г кедрово семе,
100 г маслини - без костилки, на парченца.
Овкусява се с лимон, сол и зехтин на вкус.
Дайкири от авокадо
за 1 чаша:
1/2 авокадо;
40 мл ром;
40 мл сок от лайм;
20 мл сухо бяло вино;
1/2 с.л. захар;
натрошен лед.
Всички съставки се пюрират в блендер.
Забележка: Това е десерт, а не питие!
Зелена мечта
за две чаши
1/2 авокадо;
1/2 ч.ч. кондензирано мляко;
2 ч.ч. натрошен лед;
1/2 ч.ч. вода.
Разбийте с блендер, докато не се получи гладка смес.
Идеи за сандвичи
Тук няма да ви дам конкретни рецепти, а само идеи с какво можете да комбинирате авокадото в сандвичите си.
Този прекрасен плод може да бъде добавян към най-различни сандвичи и тостери.
Една добра комбинация е пълнозърнест хляб, бекон, маруля, авокадо и домат. Можете да добавите резен авокадо и към сандвичите с пуешко или пилешко месо и сирене.
Вегетариански вариант - резен меко сирене, резен авокадо, люцернови кълнове, резен краставица и домат.
Богатото и кремообразно авокадо може чудесно да замести майонезата или маслото в сандвича. Намажете резен зряло авокадо върху хляба или сухара, както намазвате парче масло, и след това подредете останалите продукти.
Разрежете авокадото на четвъртинки, полейте с лимонов сок и гарнирайте с резенчета краставица и репичка, както и с клонче магданоз - така получавате страхотни хапки за партито си.
За бебето
Един от първите плодове, с които се захранва бебето (след 6-ия месец), е именно авокадото. То се пюрира лесно и без пасатор или блендер и е добра добавка към всякакви пюрета от други плодове или зеленчуци. Авокадото придава на детската храна мекота, гладкост, масленост. Освен това носи куп полезни съставки, от които детето на тази възраст има нужда, без да дразни стомаха или да е опасно за склонните към алергии.
Авокадото е храна, която, въпреки че не се готви, има много приложения. В различни комбинации, на пюре, на кубчета или резенчета, то допълва чудесно ястията и им придава страхотен, екзотичен и свеж вкус. Авокадото е един чудесен пример за това, че полезната храна може да бъде и много вкусна.
Автор: Павлина Василева