Печен карфиол с нахут - Кенгуру

Необходими продукти:

1 средна глава карфиол

2 ч.ч. сварен нахут

6-8 скилидки чесън

морска или хималайска  сол

прясно смлян черен пипер

1 с.л. заатар

1-2 с.л. зехтин

1-2 стръка мента

1 ч.ч. кисело мляко

1 авокадо

1 лимон

Начин на приготвяне:

Карфиолът се почиства и накъсва на дребни розички. Зърната нахут се обелват и се разпределят заедно с карфиола и необелените скилидки чесън в широка тава, застлана с хартия за печене. Подправят се със сол, половината заатар и зехтин. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути или докато се зачервят, като се разбъркват 1-2 пъти. Прехвърлят се в плато. Скилидките чесън се обелват. Добавят се нарязаното и поръсено с лимон авокадо и млеченият сос, приготвен от млякото, сол и лимонов сок на вкус.  Поръсва се с черен пипер, заатар, листа мента и зърна нар.

Автор и фотограф: Димитрина Бунова