Печен карфиол с нахут
Вкусно предложение с дъх на пролет.
Необходими продукти:
1 средна глава карфиол
2 ч.ч. сварен нахут
6-8 скилидки чесън
морска или хималайска сол
прясно смлян черен пипер
1 с.л. заатар
1-2 с.л. зехтин
1-2 стръка мента
1 ч.ч. кисело мляко
1 авокадо
1 лимон
Начин на приготвяне:
Карфиолът се почиства и накъсва на дребни розички. Зърната нахут се обелват и се разпределят заедно с карфиола и необелените скилидки чесън в широка тава, застлана с хартия за печене. Подправят се със сол, половината заатар и зехтин. Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути или докато се зачервят, като се разбъркват 1-2 пъти. Прехвърлят се в плато. Скилидките чесън се обелват. Добавят се нарязаното и поръсено с лимон авокадо и млеченият сос, приготвен от млякото, сол и лимонов сок на вкус. Поръсва се с черен пипер, заатар, листа мента и зърна нар.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова