ЗАПЕЧЕНИ КРУШИ С КОЗЕ СИРЕНЕ И МЕДЕН ДРЕСИНГ

Необходими продукти за 4 порции

150 г френско козе сирене

4 круши Уилямс

4 резена прошуто

70 г рукола

1 ½ с. л. пресен магданоз, розмарин и босилек, нарязани на дребно

4 с. л. зехтин

1 с. л. ябълков оцет

2 ½ с. л. мед

морска сол

черен пипер, фино смлян

Начин на приготвяне

Крушите се измиват, отрязва се дръжката и върха, издълбава се семенната част. Сиренето се намачква и смесва със зелените билки, добавя се сол и черен пипер. Крушите се намазват от всички страни с 1 с. л. от зехтина, подправят се със сол и пипер и се пълнят със сиренето. Около всяка се увива резен прошуто. Слагат се в тавичка, покрита с хартия за печене и се запичат  в предварително загрята на 180 градуса фурна, горен реотан за 15 минути. Включва се грила на фурната и температурата се увеличава до 200 градуса, оставят се 2-3 минути, за да придобият златиста коричка.

Останалият зехтин се разбърква с меда и оцета. С получения дресинг се залива руколата и внимателно се разбърква, разпределя се в четири чинии, а отгоре се аранжират половинките круши, които опционално се мажат с малко мед, докато са топли.

СМОКИНИ С МЕД И МАЩЕРКА

Необходими продукти за 4 порции

350 г смокини

3 с. л. мед

½ с. л. коняк

10 г масло

4-5 клонки мащерка

Начин на приготвяне

Смокините се измиват и разрязват на четвъртинки, без да се стига до дъното. Нареждат се в керамична огнеупорна тава. Медът, маслото и конякът се загряват леко и разбъркват до хомогенна течност, която се разпределя върху смокините. Пекат се в загрята до 190 градуса фурна за около 15-20 минути, като към края на печенето се поръсват с листенцата мащерка. Сервират се залети с част от образувалия се сос и прясно меко сирене.

СВИНСКО БОН ФИЛЕ С ЛАЙМ И МЕД

Необходими продукти за 2 порции

1 бр. бон филе около 450 г

120 мл фреш сок от лайм

настъргана кора от 1 лайм

3 с. л. мед

2-3 скилидки чесън

60 мл зехтин

1 ч. л. смлян кимион

морска сол

черен пипер

2 с. л. сухо бяло вино

3-4 клонки пресен магданоз

опция

¼ ч. л. лют червен пипер или на вкус

Начин на приготвяне

Приготвя се марината от сока, настърганата кора от лайм, меда, зехтина, сол, пипер и обелените и смачкани скилидки чесън. Почистеното от ципи месо се натрива с малко сол и поставя в маринатата. Оставя се на хладно да престои минимум един час или от предния ден. Маринованото месо се запича по 3-4 минути на страна в силно загрят сух тиган с незалепващо покритие, докато образува златиста коричка. Поставя се в тава, покрита с хартия за печене и след това в загрята на 140 градуса фурна. Оставя се да се допече за 8 -10 минути, изважда се от тавата върху дъска, покрива се леко с алуминиево фолио и се изчаква 10 минути. Междувременно остатъците от обработката на месото в тигана се деглазират на силен котлон с виното, прибавя се останалата марината, оставя се да заври, след което да къкри на слаб огън, докато се сгъсти. Готовият сос се овкусява при нужда допълнително с мед или сок от лайм, както и черен пипер или сол. Отпочиналото месо се нарязва, поставя в плато, залива се с част от соса и се поръсва с нарязан магданоз. 

САЛАТА СЪС СЛИВИ И МЕДЕН ДРЕСИНГ

Необходими продукти за 4 порции

180 г микс зелени листа за салата

6 бр. сливи

2 тънки стръка зелен лук

100 г краве сирене

дресинг

1 с. л. мед

2 ½ с. л. фреш лимонов сок

2 с. л. зехтин екстра върджин

1 с. л. ситно нарязан червен лук

морска сол

черен пипер

Начин на приготвяне

Продуктите за дресинга се смесват и се оставя да се охлади. Сливите се нарязват на резени и се поставят в купа върху накъсаните зелени листа заедно с нарязания на колелца лук. Всичко се залива с дресинга и се разбърква леко. Поръсва се с нарязаното на дребни кубчета сирене и се поднася веднага.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова