Медена торта със смокини - Кенгуру

Основа

100 г бяло брашно

100 г смлени бланширани лешници

40 г качествени сушени смокини

6 яйца

100 г мед

настъргана кора от 1 лимон

Сироп

3 1/2 с.л. мед

1 1/2 с.л. топла вода

сок от половин лимон или на вкус

Мус с маскарпоне и бял шоколад

250 г маскарпоне

200 г качествен бял кувертюр

300 мл млечна течна сметана, 30~36% масленост

2 с.л. пудра захар с бурбонска ванилия

Начин на приготвяне: 

Сушените смокини се измиват с гореща вода, подсушават се и се  нарязват на малки парченца, поръсват се с част от брашното. Разделят се жълтъците от белтъците. Белтъците се разбиват на сняг. С тел се разбъркват жълтъците, медът, лимоновата кора и 4 с.л. топла вода. Към тях се добавят пресятото със солта брашно, смлените лешници и парченцата смокини. Внимателно и постепенно се прибавят разбитите на сняг белтъци – сместа се разбърква отдолу нагоре. Изсипва се в облицовани с хартия за печене 3 бр. форми с диаметър 20 см или 2 форми с диаметър 25 см. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна около 30-40 минути, или докато пробна клечка излиза суха от тестото. Охладените блатове се сиропират добре от двете страни.

Шоколадът се разтопява внимателно на водна баня. Маскарпонето, предварително извадено от хладилника за 10-15 минути, се разбърква със захар. Добавя се топлият, но не горещ шоколад, като се разбърква с ръчна тел. Добре охладената сметана се разбива до меки върхове. Прибавя се към горната смес, поетапно, с внимателно разбъркване отдолу нагоре. Купата се завива със стреч фолио и се оставя в хладилника да се охлади. Мусът е подходящ за нанасяне в рамките на следващите 1-2 часа. За гарниране се използват 3-4 пресни черни смокини, 1-2 с.л. суров шамфъстък – нарязан или счукан, и 60-80 г лешници, запечени и счукани.

Автор и фотограф: Димитрина Бунова