ЕЕЕе-е-е-е... и замирисва на море!!! 

Е-Ех „почивка"!!! 

Здравейте, радвам се, че ви намирам в добро разположение на духа, а най-вече се радвам, че вие сте намерили свободно време да се отпуснете и да разлистите това списание. Не за друго, а защото знам, че днес човек все по-трудно намира време за себе си, за разтуха, за почивка,... Аа?! Почивка, какво беше това?! -ама истинска почивка, а не това, което ние наричаме така.

Това дето ни се случва през така нареченото „свободно време" в много случаи не е никаква почивка, даже напротив - дойдоха времена, в които тая дума кара половината население да настръхва, но не от радост и умиление, а от ярост и притеснение, водещо до безразличие. Причината знаете ли къде е - в работата, защото всичко в този свят е балансирано и за да почиваш добре, трябва да работиш добре. И ние, естествено, както работим, така и почиваме. А работим лошо. Не-не, не искам да кажа, че сме некадърни или не си гледаме работата, просто работим в лоши условия, при почти никаква сигурност, нервно, на бързо, не много качествено и за малко пари - е по същия начин почиваме.

....ще ви споделя моята гледна точка, как да си направим почивката по-приятна, качествена, и поне малко по-полезна. Не съм най-големият специалист по почивно дело, но... четете по-надолу и може на вас да ви хрумнат и по-добри идеи.

 И така - да 'почнем от глобалното. Първо и най-важно.

Зарежете тотално социалната и финансова ситуация, това ще ви съсипе почивката. И запомнете. Криза НЯМА. Или по-точно по тези географски ширини винаги е било така. Толкова сме свикнали вече с „Нея", че дори не ни прави впечатление. Тук се сещам за един виц:

Тръгнала кризата по света. Отишла първо до Америка, поразшетала се насам-натам, всички пропищели от нея, след това минала и през Япония, Китай - цяла Азия изтръшкала. Разходила се и из старата Европа, навсякъде пищели от нея, обиждали я, изкарвали я виновна за всичко, взела тя един ден самолета от Франкфурт на Майн за България и на летище София самолетът кацнал. Вратата се отворила, Кризата стъпила на стълбичките, тогава протегнала ръце нагоре, поела дълбоко въздух, за да усети мириса и възкликнала „Ееех, друго си е у дома". 

 Ако искате кризата да я няма във вашия свят поне по време на почивката, просто:

-Не гледайте телевизия за нищо на света - най-вече новини

-не четете вестници, дори и жълтите хроники -това са пълни простотии

-в интернет влизайте само за чат с приятели или да си свалите някой хубав филм или музика

-четете единствено списания, от които можете да научите нещо полезно или да обогатите общата си култура, а най-добре някоя книга.

Но едно друго нещо повече ме притеснява -като се зададат празници, семейни поводи или приближи отпуската, българинът започва да се държи  като истински герой на Алеко Константинов.

Дойде време да се ходи на море и като се започнат едни подготовки, притеснения и уговорки, пък едно търсене, едно дебнене, къде, какво, как и най-вече колко... Еее направо да се изпобъркаш от нерви... ама няма начин, нали гледаме хем хотелчето да е пет звезди, хем да е еФтинко и задължително All inclusive - eефтино 'убаво нема. Tо при подобно търсене и препускане си причиняваш такъв стрес, че ти трябва не почивка на море, ами направо санаториум. И после, прибереш се ти, отидеш на работа и се 'почват едни приказки „Офф, егати отпуската, въобще не можах да си почина" - е как ще си починеш за една седмица, след една година бъхтане и стрес. Като казах стрес, искам да ви споделя за един научен факт.

Американски учени са изследвали нивата на стреса преди отпуска, по време и след това - оказва се, че така както почива съвременният човек, не само че не е полезно, ами е и вредно. Спокойно, не си отказвайте отпуските сега, прочетете по-надолу ще видите, че имам решение, нали за това сме мъжете да намираме решения.

Най-важното, не чакайте така наречените по-добри времена с изрази от рода „Ние сега няма да ходим на море, ' щото парите не стигат, пък искаме „на лукс", ша спестим някой лев и ще отидем догодина"- ха, ха.

Само че така като отлагате, да не стане като в оня виц за бабата и дядото, дето събирали цял живот пари за голямо околосветско пътешествие ,,и като станали на по 80, събрали те достатъчно пари, купили си билети и преди да тръгнат  към кораба, седнали малко да си починат и ...починали."  Вицът е кратък, тъп и поучителен, така че не оставяйте хубавите мигове за после, то „после"-то я дойде, я не, но докато се накандардисате животът си минава. Вие какво предпочитате? На 80 (дай Боже всекиму) да имате пари за пътешествие или да имате една торба прекрасни спомени?! -може и да не са луксозни.

Не е задължително да ходите непременно на море, едни мои семейни приятели миналата година, вместо да ходят на море, за 10 дни обиколиха половин България с колата - всички исторически места и природни забележителности разгледаха. Е това е страхотно -за седмица и половина си  на 10 различни места, с различни хора и всеки ден - нов атракцион, пък и научаваш нещо ново. Ще кажете сега - бензинът много скъп! Първо, България не е толкова обширна страна и второ, гарантирам ви, че ще ви излезе колкото за същото време, на който и да е курорт.

Друго, ако все пак ви влече моренцето, няма никаква нужда да се престаравате с изискванията за условията (нали в крайна сметка отивате заради плажа и морето). Обърнете внимание на себе си и на близките си, а не на битовите подробности. Не е важно къде си, важно е с кого си.

Не очаквайте от почивката единствено да получавате - ще е много добре,  ако и вие се постараете малко. Защото представата на българина за идеална почивка е, след като се настани в хотелчето, да стане сутрин, да се накльопа хубаво на блок масата, да се пльосне под чадъра и да плющи менти и бири цял ден, ако пък се съберат и четирима за белот - идилията е пълна. Най-много през половин час да се провикне „Пепи, донеси четири бири, че па' паднахме". Моля ви, не причинявайте това на себе си и на семейството си.

Правете задължително непривични неща за вас. Например, като станете сутрин, нищо не ви пречи да отидете до плажа и да направите малко гимнастика, мнооого бавно - 5 минути поне - аз го направих и искам да ви кажа, че се почувствах като прероден. Ако го правите една седмица всеки ден и... после ще сте ми благодарни - особено мъжете. Друго много важно и полезно, което можете да правите, е взаимен масаж (той на нея -тя на него), ама всеки ден, то си е своего рода любовна прелюдия, от масажа по-хубаво няма... По-хубаво е само онова, което следва след масажа. Опс, нали няма деца наоколо.

Обадете се на стар приятел, който не сте чували от години, намерете нови.

Направете нещо сами, някакъв сувенир, ама не купен, а направен от вас самите, може и да не ви потрябва никога, но ще остане много по-скъп спомен, от която и да е купена дрънкулка.

Миналото лято аз и щерка ми събрахме в една борова гора два плика шишарки, хванахме боички и лакове, оцветихме ги и си направихме чудна украса за елхата - нещо много просто, лесно и забавно и то не само за мен, а за цялото семейство и най-вече за щерката, пък и на всичко отгоре ми спести и някой лев.

Експериментирайте

Направете си временна татуировка, боядисайте си косата, съберете се с приятели и си направете карнавал, въобще, старайте се да бъдете различни, да се почувствате различни - промяната не само на географското положение, но и на нас самите, е гаранция за истински релакс.

'Айде, пожелавам ви едно различно лято, с много радост, усмивки и хубави спомени, пък на есен аз ще ви разкажа моите. Чао, желая ви слънчево настроение и горещи спомени!!!

 

Автор: Краси Колев