Нова година, нов късмет

2012 - ново начало

 Честита Нова година, радвам се, че се срещаме и през 2012!!! Надявам се, че махмурлукът от новогодишните празници вече ви е поотпуснал, ако не е, бързо тичайте към хладилника - сигурен съм, че ви е останал поне малко сок от киселите краставички или от зелето, пийнете една голяма глътка за избистряне на взора. Ще ви трябва бистър поглед и бистър ум, че цяла година се е опнала пред вас или най-малкото цяла статия в рубриката „Мъжка гледна точка".

  Понеже един от редакторите ме обвини в черногледство (заради последните 2-3 статии), ама то така е - човек като е реалист, го обвиняват, че е черноглед, реших да сменя тона, но пак да съм контра -хем авторът сит, хем статията цяла, хем редакторът доволен - и всичко в името на читателя. И то не на кой да е читател, а на списание „Кенгуру".

Ще попитате как така става тази работа - хем да си контра, хем да си позитивен!? Ще ви кажа: „По трънската система - Всички наопаки, а аз на въпреки".

Малко предистория:

За всичко е виновна кинокомпанията „Уолт Дисни". Скоро дъщеря ми гледала по телевизията някакво филмче, в което:

 „Една кака и един батко търсели златно съкровище и като го открили, дошло едно племе индианци и започнали да се вайкат, че предсказанието се сбъднало и после им казали да не пипат тези неща, щото щяла да се взриви планината и... да дойде краят на света! Обаче те взели съкровището и всичко гръмнало и... мани, мани!!! (последните две думички ги е научила от баба си, но ...това е една друга тема).

Такаа - дотук поредната холивудска боза по нашата си тема, но след секунда чух и естествения въпрос на щерка ми: „Тате, кога ще дойде краят на света?"...Олеле. А сега де?! Тия в Холивуд-а вече прекалиха!!!

И децата занимават с глупости само и само да изкарат някой лев.

Абе аз за такова нещо бих им отговорил с един десен, ама 'айде да бъдем „циливилизовани еуропеци" (както пише Добри Войников) - ще пробвам със силата на словото.

От няколко години насам няма медия или художествено произведение (визирам филмите), което да не ни плаши с края на света. 2012 ще дойде и тогава бум и всичко ще гръмне и ще се сгромоляса и край - ще изчезне нашата цивилизация... Е хубаво, 2012 дойде, и ние сега какво ?! Да седим и да се притесняваме и да си скъсаме и без това опънатите нерви в очакване на най-лошото? ... Аааа, не - отказвам!

 В отговор на предсказанията на южноамериканското индианско племе ще  ви попитам: „Нима светът, в който живеем, ВИ харесва? Нима искате да продължаваме да живеем в страх, лоши взаимоотношения, нервност, стрес, загуба на всякакви човешки и семейни ценности (виж статиите от октомврийския и ноемврийския брой) и тотален морален упадък? Свят, в който безскрупулната агресия и сексът са издигнати в култ. Свят, в който е по-важно колко пари имаш, а не от какво си ги спечелил, думата „любов" е заменена от „епидермални търкания" с непознат, а за „приятелството" си има ценоразпис. Свят, в който се изсипват милиарди за оръжие, наркотици и дрънкулки, а в същото време милиони деца не знаят даже какво е хот-дог...? Стефан Цанев преди време даде най-точното и мъдро определение на съвременната цивилизация, цитирам:

„Какво очаквате от цивилизация, в която половината свят умира от глад, а останалата половина е на диета?!"

...Ами отговорът е ясен, ако ще идва краят на „този свят" - аз съм и с двете ръце „ЗА"!!! Да идва по-скоро и да се свърши тая мъка... за да започне едно ново начало! Да ни дойде акълът най-накрая и да започнем да живеем като хуманоиди, а не като технически напреднали животни хищници.

Краят през 2012 всъщност не е заплаха, а покана за ново начало!

 Затова ви предлагам да подминем с усмивка вечния календар на маите и в отговор на техния ви предлагам годишния календар на шопите. Спазвайте го и мисля, че ще прекарате една чудесна година:

Януари - достатъчно имена има в този месец, даващи ви повод да почетете свои близки, приятели и колеги. Както и Бабинден - да се раждат повече деца - нашето щастие и смисъл. Щом държите списание „Кенгуру" в ръце, значи сте направили най-важното - дарили сте живот!

Февруари - празникът на любовта и виното (любимият ми празник), пийте с пълни шепи и дарявайте любов!

Март - да даде Баба Марта здраве и живот на децата, а после да честитим и на мама. Ето я и пролетта се задава!

Април - Цветница е прекрасен празник, лазарувайте, палувайте - пролет е! А децата да са живи и здрави като великденско яйце!

Май - да убием змея на злото с помощта на св. Георги и да се пообразоваме, че без знание сме нищо.

Юни - празникът на децата, а после „Те ти булка Спасовден" - да им се родят дечица и на тези жени -да видят и те що е щастие, а Еньовден предлагам да стане национален празник!

Юли - да празнуват лечители и жътвари -жътва е -дай Боже, плодородна година, а който няма нива, да ходи на море!!!

Август - Успение Богородично, мили момичета, щом сте родили, значи не сте светици, но то пък не е и нужно, да сте живи и здрави и вие и децата, а който не е успял с морето - вземайте отпуските и кой на където види!!!

Септември, октомври, ноември - почивката свърши, да поработим малко, а? Есен е,  да приберем реколтата, време е за курбани, много именници, съединения и други хубави поводи да се обичаме. Младото вино вече ври в бъчвите, а зимата стяга своята бяла премяна.

Декември - най-топлият месец... ами най-топло е в кухнята на мама и на жена ми до... фурната (вие какво си помислихте?) - месецът на „топли" празници, шейни и звънчета, детски смях и най-семейният празник - Коледа. Всичката любов тука се е събрала.

Ето това е моят календар, ще го кръстя „Календар на любовта и доброто".

Живейте по него, пък  после „краят", ако ще да идва... да заповяда!

Мили момичета, забравете какво ви говорят от всички медии, изживейте  2012 година като за последно, дайте всичката си любов на хората и ще видите как „краят" ще дойде - краят на злото!!! Обичайте, работете, гледайте си децата, веселете се, целувайте, усмихвайте се... и си носете новите дрехи!

Щастлива  2012 година!!!

 

Автор: Краси Колев