Кое е по обидно за един мъж - да попадне в графата „заврян зет" или „мъж по чехъл"? И даже във втората ситуация да го командва само една жена, от това едва ли му става по-леко.

„Знаеш ли колко е часът? Къде беше досега?" Тези въпроси една жена може да ги зададе на непълнолетните си деца, но когато са адресирани до собествения й мъж, в семейството има проблем. За мъжа.

Смята се, че основната причина за това жената да се опитва да държи половинката си под контрол е

ревността

Проследявайки действията на мъжа, тя се опитва да ограничи неговите контакти с възможните съперници. Всъщност ревнивите жени обикновено са склонни да се държат като детективи и се опитват да хванат благоверния си на местопрестъплението. Едва ли обаче има мъж, на когото да му е приятно някой да му диша във врата, особено ако това е собствената му жена. Понякога дамите изпадат в крайност с неочакваните проверки или звъненето по телефона.

Немалко семейни жени се държат като

грижовни майки 

и играят тази роля дълго преди раждането на детето, т.е. тренират с мъжа. По принцип за представителките на нежния пол тази роля не е непозната, тъй като през детството си са играли на майки с куклите, а и еволюционно са приспособени към изпълняването на родителските функции. Дали обаче този модел трябва да се прилага върху семейния партньор? Все пак като малък игрите са му били доста по-различни от тези на момичета, затова не е отработил подобни социални роли.

Жената обикновено е недоволна от поведението на мъжа, тъй като смята, че той е неспособен да прави елементарни неща и се държи детински. Затова тя задължително

контролира всички негови действия 

за да не допусне той да извърши някоя глупост. Целта й е да ограничи свободата на неразумните мъжки стремежи. Мъжът пък няма как да не се дразни от това и ако не намери механизми да се противопостави, започва да търси положителни черти в създалата се ситуация.

Как да разпознаем мъжа под чехъл?

Има два вида жени. Такива, които искат истински мъж до себе си - този, който да държи на думата си, да поема отговорности, но и да не позволява да му се качват на главата. И жени, които държат те да командват парада. Без значение от кой вид сте вие и в двата случая ще е добре да можете да разпознаете дали мъжът е склонен да бъде контролиран преди да се обвържете с него.

Няма нищо против вие да плащате сметките

Ако още на първата среща ви предложи да си разделите сметката, не означава, че ще може да го командвате при евентуална връзка. Такива господа отдавна са признали еманципацията на жените и тя даже им допада. Това, че уважава вашите желания, не го прави по-слаб и едва ли ще го превърне в човек, който да ви позволи да го подчините. Той обаче ще намери начин да ви помага в домакинството.

Оставя вие да изберете мястото за среща

Това не е признак на добро възпитание, а неспособност да взима решения сам. Един истински мъж предварително ще е набелязал заведението, защото отдавна ще е проверил профилите ви в социалните мрежи и ще знае по каква кухня си падате, каква музика слушате и какви филми обичате.

Командвайте, но умно!

Навсякъде има властни хора - било то мъже или жени. Не е тайна, че повечето жени обичат да командват и да държат мъжа в подчинение. По-умните обаче го правят така, че на него да му харесва. По-глупавите просто тропат с крак и гледат със зяпнала уста „Отчаяни съпруги".

Автор: Цветелина Терзиева