Майски празници
Рецепти
СУПА С АГНЕШКО МЕСО И ЛИМОНОВ СОК
3 порции
Необходими продукти
1,5 л вода
500 г агнешко месо
100 г ориз
2 бр. жълтъка
200 г кисело мляко
Сокът на един лимон
Магданоз
Джоджен
Сол
Начин на приготвяне
Месото се сварява във водата, като към него се добавят ситно нарязан магданоз, джоджен и сол. Когато е готово, се изважда и бульонът се прецежда. В него се сварява оризът. Жълтъците, киселото мляко и сокът от лимон се разбиват много добре. Сместа се добавя при постоянно бъркане към ориза с бульона, след като той е напълно сварен и свален от огъня. Месото се реже на порции, поставя се в дълбоки чинии и се залива със супата.
ЯЙЧНА САЛАТА С ТРОХИ ОТ ЧЕРЕН ХЛЯБ
4 порции
Необходими продукти
150 г ръжен хляб
10 бр. яйца
1 бр. прясна краставица
1 връзка пресен лук
1 с.л. майонеза
1 ч.л. горчица
Магданоз
Листа от маруля
Начин на приготвяне
Хлябът се оставя за една нощ на открито да изсъхне и след това се натрошава. Яйцата се сваряват добре и заедно с краставицата и лука се нарязват на парченца. Смесват се с горчицата и майонезата. Посоляват се и се разбъркват. В чиния се подреждат листа от маруля, отгоре се сипва от салатата, наръсва се с трохите и се украсява с магданоз.
АГНЕШКО БУТЧЕ С РОЗМАРИН
6 порции
Необходими продукти
1,5 кг агнешко бутче
500 г пресни картофи
1 бр. червена чушка
2 бр. домати
1 глава артишок
8 скилидки чесън
3 стръка пресен розмарин
4 с.л. олио
1 с.л. лимонов сок
Сол
Черен пипер
Начин на приготвяне
Месото се натрива със сол и черен пипер. Поставя се в намазана с олиото тава. Отгоре се поръсва със ситно нарязания чесън и розмарин. Добавя се около 200 мл вода. Тавата се покрива с алуминиево фолио и месото се пече 2 часа на 150 градуса, като 3-4 пъти се полива със соса от тавата. Зеленчуците се почистват. Чушката и доматите се режат на ситно. Фолиото се отстранява и към месото се добавят картофите. След 30 мин. се добавят останалите зеленчуци. Пече се до готовност. При сервиране месото се реже на парчета, добавят се зеленчуци и ястието се полива с лимонов сок.
ЧИЙЗКЕЙК СЪС СИРОП ОТ ЧЕРЕШИ
Необходими продукти
400 г безсолна извара, не водниста
80 г топено сирене без подправки (4 триъгълничета)
100 г заквасена сметана
220 г захар
3 яйца
2 с.л. бяло брашно
1 с.л. царевичен грис (или царевично брашно)
2 с.л. разтопено краве масло
1 ч.л. ванилена захар
настъргана кора от един средно голям лимон
50 г стафиди, напръскани с малко ром или коняк
Начин на приготвяне
Разтапя се сиренето, прибавя се изварата и се разбива с миксер на бавни обороти. Постепенно се добавят захарта, яйцата, докато всяко се усвои добре, охладеното масло, пресятото брашно, грис и накрая сметаната с ванилията. Добавя се лимоновата кора и леко подсушените стафиди. Изсипва се в намаслена и набрашнена форма с отключващ се ринг, диаметър 18 см. Пече се в загрята на 160 градуса фурна 1 час. Оставя се на затворена врата още 2 часа. Охладено се отстранява от формата и се поставя в хладилник. Украсява се с част от черешите, леко изцедени и черешов сироп.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
юни 2025
