СУПА С АГНЕШКО МЕСО И ЛИМОНОВ СОК

3 порции

Необходими продукти

1,5 л вода

500 г агнешко месо

100 г ориз

2 бр. жълтъка

200 г кисело мляко

Сокът на един лимон

Магданоз

Джоджен

Сол

Начин на приготвяне

Месото се сварява във водата, като към него се добавят ситно нарязан магданоз, джоджен и сол. Когато е готово, се изважда и бульонът се прецежда. В него се сварява оризът. Жълтъците, киселото мляко и сокът от лимон се разбиват много добре. Сместа се добавя при постоянно бъркане към ориза с бульона, след като той е напълно сварен и свален от огъня. Месото се реже на порции, поставя се в дълбоки чинии и се залива със супата.

ЯЙЧНА САЛАТА С ТРОХИ ОТ ЧЕРЕН ХЛЯБ

4 порции

Необходими продукти

150 г ръжен хляб

10 бр. яйца

1 бр. прясна краставица

1 връзка пресен лук

1 с.л. майонеза

1 ч.л. горчица

Магданоз

Листа от маруля

Начин на приготвяне

Хлябът се оставя за една нощ на открито да изсъхне и след това се натрошава. Яйцата се сваряват добре и заедно с краставицата и лука се нарязват на парченца. Смесват се с горчицата и майонезата. Посоляват се и се разбъркват. В чиния се подреждат листа от маруля, отгоре се сипва от салатата, наръсва се с трохите и се украсява с магданоз.

АГНЕШКО БУТЧЕ С РОЗМАРИН

6 порции

Необходими продукти

1,5 кг агнешко бутче

500 г пресни картофи

1 бр. червена чушка

2 бр. домати

1 глава артишок

8 скилидки  чесън

3 стръка пресен розмарин

4 с.л. олио

1 с.л. лимонов сок

Сол

Черен пипер

Начин на приготвяне

Месото се натрива със сол и черен пипер. Поставя се в намазана с олиото тава. Отгоре се поръсва със ситно нарязания чесън и розмарин. Добавя се около 200 мл вода. Тавата се покрива с алуминиево фолио и месото се пече 2 часа на 150 градуса, като 3-4 пъти се полива със соса от тавата. Зеленчуците се почистват. Чушката и доматите се режат на ситно. Фолиото се отстранява и към месото се добавят картофите. След 30 мин. се добавят останалите зеленчуци. Пече се до готовност. При сервиране месото се реже на парчета, добавят се зеленчуци и ястието се полива с лимонов сок.

ЧИЙЗКЕЙК СЪС СИРОП ОТ ЧЕРЕШИ

Необходими продукти

400 г безсолна извара, не водниста

80 г топено сирене без подправки (4 триъгълничета)

100 г заквасена сметана

220 г захар

3 яйца

2 с.л. бяло брашно

1 с.л. царевичен грис (или царевично брашно)

2 с.л. разтопено краве масло

1 ч.л. ванилена захар

настъргана кора от един средно голям лимон

50 г стафиди, напръскани с малко ром или коняк

Начин на приготвяне

Разтапя се сиренето, прибавя се изварата и се разбива с миксер на бавни обороти. Постепенно се добавят захарта, яйцата, докато всяко се усвои добре, охладеното масло, пресятото брашно, грис и накрая сметаната с ванилията. Добавя се лимоновата кора и леко подсушените стафиди. Изсипва се в намаслена и набрашнена форма с отключващ се ринг, диаметър 18 см. Пече се в загрята на 160 градуса фурна 1 час. Оставя се на затворена врата още 2 часа. Охладено се отстранява от формата и се поставя в хладилник. Украсява се с част от черешите, леко изцедени и черешов сироп.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова