Макарони в сос Морней
Рецептите са подходящи за захранени деца, без наличие на алергии и специфични нужди.
Състав:
Макарони, мляко, масло, олио, брашно, кашкавал, бял пипер, сол, пилешки гърди.
Продукти за 1 порция:
25 г макарони
щипка сол
За соса Морней:
1 с.л. масло
1 ч.л. брашно или обикновено нишесте
1 ч.ч. прясно мляко
кашкавал колкото кибритена кутия
няколко хапки сварено пилешко филе
щипка бял пипер по желание
1 каф.л. ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Макароните се сваряват във вряща подсолена вода до готовност според указанията на опаковката. Измиват се със студена вода и се отцеждат много добре. В отделен съд на котлона се разтапя маслото и след като се разтвори напълно, към него се добавя брашното при непрекъснато бъркане. След това се налива студеното прясно мляко и отново се разбърква до получаване на гладка смес. Посолява се на вкус, по желание се слага и бял пипер и се вари при непрекъснато бъркане около 5 минути на слаб огън. Така полученият сос се отстранява от котлона и към него се добавя настърганият кашкавал и пилешкото филе, нарязано на ситно. Макароните се заливат с получения сос и се поръсват с пресен магданоз.