Кучета водачи помагат на деца с диабет - Кенгуру

Кауза

Фондация „Очи на четири лапи” е неправителствена организация, която работи в две направления – обучение на хора с увреждания за работа и живот със служебни кучета, и обучение на служебни кучета за хора с увреждания.

Г-жо Алексиева, какво Ви провокира да създадете програмата на фондация „Очи на четири лапи“, насочена към децата с диабет?

Програмата за обучение на кучета за сигнализиране на диабетни кризи беше създадена по настояване на родители на деца с диабет. Те се бяха информирали, че такава услуга се предоставя много успешно в САЩ, но купуването на обучено куче оттам е непосилна задача, изискваща много време и средства: време за престой на място (тъй като човекът с диабет се включва в персонализираното обучение на кучето) и средства за пътуване, престой и плащане на кучето. Идеята на тези родители беше, че като организация, занимаваща се с обучение на кучета за хора с увреждания, само ние бихме могли да адаптираме методиката и да я приложим тук в България.

Катерина и Нобел

„През юни 2017 г. предадохме първото обучено по наша методика куче, сигнализиращо диабетни кризи, при това безвъзмездно. Катерина (вече на 8 години) и лабрадорът Нобел са заедно от 2 години, а ние развиваме програмата, като в момента в нея са включени 5 кучета в различен етап на обучение. Тук трябва да отбележа, че тези кучета могат да работят и за деца, и за възрастни.”

В какво се състои помощта, която оказвате на малчуганите и техните родители?

За съжаление, напоследък се наблюдава неприятната тенденция диабет да отключват дори бебета. Родителите на деца с диабет са изключително тревожни, те дори спят на смени нощем, за да избегнат кошмарните последици от неовладени хипогликемии. Те са по-чести при малчуганите по много причини и несигурният детски самоконтрол усложнява картината допълнително. Ето защо обученото куче за много родители се явява безценно допълнително средство за контрол над нивата на кръвната захар, въпреки помпите и всички останали електронни устройства.

Контрол

„Кучето може да сигнализира за настъпваща хипогликемия, минути преди тя да бъде отчетена от електронните устройства, а това увеличава времето за реакция. Освен това, то е обучено да сигнализира и през нощта. След като подаде сигнал на детето или възрастния с диабет, кучето задължително сигнализира и на родител. Можем да обобщим така: обучено куче, любим и желан член на семейството, който дава допълнителна сигурност при контрола над диабета.”

Каква порода са кучетата асистенти и кой ги обучава?

Напоследък ние използваме за всички програми женски и мъжки кучета от породата лабрадор ретривър. Кучетата асистенти за диабет по същество са служебни кучета за хората с увреждания и трябва да са добре социализирани, управляеми и послушни както у дома, така и на обществени места, а лабрадорите най-добре покриват тези качества. Обучението се извършва от специалисти от училището за кучета водачи и асистенти, които имат необходимия ценз и разнообразни киноложки квалификации.

Какви са условията за включване на дете в програмата?

На първо място родителите трябва наистина да искат такъв помощник и да са готови не само да го използват, но и да се грижат за него като член на семейството. Трябва да са наясно, че кучето асистент за диабет трябва и може да ги придружава навсякъде , където те са с детето, за да работи ефективно. Това е дългосрочен ангажимент, който започва със сериозни усилия още в етапа на обучение, а след като кучето заживее в дома, е необходимо да се правят и поддържащи уменията му тренировки. Всички родители на деца с диабет, които проявяват интерес към програмата, просто трябва да се свържат с нас за уточняване на детайлите.

Радва ли се инициативата ви на интерес от страна на родителите на деца, страдащи от заболяването?

Интерес към програмата има, доколкото получаваме запитвания почти всяка седмица. Реално включените в нея обаче са по-малко, отколкото ни се иска, но според нас всичко е въпрос на популяризиране, време и доверие в услугата.

Интервю на: Ива Лалова