Бабка с шоколад и сушени боровинки

180 мл прясно мляко
100 г захар 
7 г суха инстантна мая
500 г брашно
2 големи яйца
1 жълтък
1 ч. л. ванилия
¾ ч. л. сол
140 г меко  масло, нарязано на кубчета

60 г сушени червени боровинки
150 г настърган  черен шоколад - 45% какао
40 г галета
2 с. л. дребно нарязани орехи

50 г брашно
50 г тръстикова захар, светлокафява
 1-2 щипки канела
1 с. л. нарязани на дребно орехи
30 мл разтопено краве масло

Брашното се пресява, добавят се маята, ванилията и солта. С миксер се разбиват леко затопленото мляко, яйцата и жълтъкът. Бъркалките на миксера се сменят с тези за месене на тесто и започва да се добавя брашното на части. Маслото се прибавя постепенно и се размесва на висока скорост - общо 4-5 минути, докато тестото придобие гланц и започнат да се образуват нишки. Премества се с помощта на шпатула в намаслена купа и се оставя да втаса на топло, докато утрои обема си. Смесват се шоколадът, боровинките, галетата и орехите. Отделно се разбъркват  маслото, брашното, захарта, канелата и орехите и се оставят в хладилника. Тестото се разделя на две  върху набрашнен плот и се разточва на кори с дебелина 1 см. Поръсват се с пълнежа и се навиват на руло.  Усукват се на осморки в правоъгълна или кръгла форма. Поръсват се с охладената маслена смес, оформена като топчета и трохи.  Оставят се да втасат повторно. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна около 40 минути.

Кулич

600 г брашно
35 г свежа мая
1 с. л. захар
250 мл прясно мляко
100 г стафиди
50 г сушени кайсии
50 г сушени череши
200 г меко масло
150 г захар
8 жълтъка
щипка сол
ванилия
 

В затопленото  мляко се размива маята с 2 с. л.  брашно и 1с. л. захар. Покрива се и се оставя на топло да втаса за десетина минути. Сушените плодове се нарязват и заедно със стафидите се накисват в топла вода. Отцеждат се и се подсушават.  Брашното се пресява със солта и ванилията. С миксер се разбиват маслото и захарта. Един след друг с внимателно бъркане се прибавят жълтъците. Добавят се млякото и брашното. Замесва се гладко и много меко тесто, като се използват бъркалките за месене. Покрива се, оставя се на топло за 10-15 минути. Прибавят се сушените плодове, премесва се леко, връща се в намаслената купа, покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса, докато почти удвои обема си. Внимателно се изсипва в една или две по-малки намаслени и набрашнени тесни цилиндрични форми, като запълва една трета от обема им. Оставя се да втаса повторно, докато удвои обема си. Пече се 10 минути в загрята на 200 градуса фурна , след което се допича на180 градуса за около 50-60 минути. След охлаждане се декорира с глазура, приготвена от 1 с. л. топло прясно мляко и пудра захар.  

Английски великденски кифли

120 мл прясно мляко
1 ч. л. суха инстантна мая, 4 г
50 г захар
1 ч. л. сол
50 г краве масло, разтопено
половин  ч. л. канела, щипка индийско орехче и щипка карамфил
2 яйца
400 г брашно
50 г тъмни стафиди
1-2 с. л. захаросани портокалови корички
1 жълтък

50 г фина пудра захар
2 ч. л. топло прясно мляко
половин  ч. л. ванилия на прах

Пресява се брашното, като се отделят 100 г. Добавя се маята. С миксер се разбиват  яйцата, захарта, солта, маслото и подправките. Добавя се млякото и постепенно от брашното. Към края тестото се меси 5 минути на ръка, като се добавя от заделеното брашно. Получава се меко, лепкаво тесто, което се слага в намаслена купа , покрива се с фолио и се оставя на топло да втасва 45 минути. Премесва се за 5 минути и се добавят стафидите и портокаловите корички. Завива се и се оставя в хладилника за през нощта. На сутринта се изважда за 30 минути да се отпусне на стайна температура. Премесва се няколко пъти и се разделя на 12 топки. Подреждат се в тава на 2 см разстояние една от друга. Покриват се с памучна кърпа и се оставят да втасат, докато удвоят обема си. Намазват се с жълтък, разбит  с 1 ч. л. вода. Пекат се 5 минути в загрята на 200 градуса фурна, след което се допичат на 180 градуса за 15-20 минути. След като леко се охладят, отгоре се изписва кръст с гъста глазура, приготвена от млякото, захарта и ванилията .

Козунак за машина за хляб

600 г бяло брашно плюс 50-100 г
3 яйца, стайна температура
180 мл топло прясно мляко
190 г захар
21 г мая  или 1 пакетче суха мая, 7 г
60 г краве масло, разтопено и охладено до стайна температура
60 мл олио
1/2 ч. л. сол
настъргана кора от половин лимон
1 ванилия
80 г стафиди (тъмни или светли)
2 ч. л. ром
1 жълтък за намазване
филирани или цели, сурови и обелени бадеми за поръсване

Стафидите се измиват, накисват се в рома, отцеждат се и се подсушават.  Брашното се пресява два пъти. В половината от млякото се натрошава маята и се добавят по 2 ч. л. захар и брашно. Покрива се и се оставя 10 минути да шупне. Останалото мляко се сипва в контейнера заедно със захарта и се разбърква добре. Прибавят се разбитите яйца, маслото, маята, 600 г брашно, солта, ванилията и лимоновата кора.  Включва се на програма за месене на тесто и когато продуктите се размесят, поетапно се добавят  олиото и останалото брашно. След приключване на цикъла се оставя още малко, докато втаса добре. С намазани с олио ръце се оформят фитили и се сплитат по желания начин в подходящи съдове.  Покриват се и се оставят на топло да втасат, докато удвоят обема си. Намазват се с жълтък, размит с малко вода, поръсват се със захар и бадеми. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна около 40-45 минути.

Автор и фотограф: Димитрина Бунова