Козунак с шоколад и лешници - Кенгуру

500 г бяло брашно

180 мл прясно мляко

100 г захар на фини кристали

2 ч.л. инстантна мая

2 яйца

1 жълтък

1/2  ч.л. сол

140 г меко масло

 

Пълнеж:

 

60 г разтопено масло

200 г черен шоколад 50-70 %

40 г галета

30-50 г запечени бланширани лешници

2 с.л. какао

3 с.л. захар

 

Брашното се пресява заедно със солта. Млякото се затопля леко. Добавя се захарта, разбърква се няколко пъти, прибавят се маята и разбитите с вилица яйца. Поетапно се добавя брашното, като се редува с мекото масло. Разбърква се за кратко с дървена лъжица, само докато се смесят съставките. Тестото  се завива със стреч фолио и се оставя да втасва бавно в хладилника за 8-12 часа. Премества се с помощта на шпатула върху леко набрашнен плот и се разделя на две. Едната половина се прибира на студено, а втората се разточва  на тънка кора с дебелина приблизително 2-3 мм и размер около 60х45см. Намазва се с масло. Отгоре се разпределя половината от наситнения или настърган шоколад и половината от сместа с лешници, галета, какао и захар.  Завива се на руло. Рулото се оформя като осморка и се полага в облицована правоъгълна форма за печене. Оставя се да втаса на топло – около 2 до 2.5 часа. По същия начин се приготвя и другата половина от тестото. Втасалите козунаци се намазват с жълтък, размит с малко вода. Пекат се 10 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна. Температурата се намалява на 180 градуса и се пекат още 20 минути или до готовност. Към края на печенето отгоре се поставя алуминиево фолио, за да не загори. Разрязва се след охлаждане до стайна температура.