Козунак с шоколад и лешници
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
500 г бяло брашно
180 мл прясно мляко
100 г захар на фини кристали
2 ч.л. инстантна мая
2 яйца
1 жълтък
1/2 ч.л. сол
140 г меко масло
Пълнеж:
60 г разтопено масло
200 г черен шоколад 50-70 %
40 г галета
30-50 г запечени бланширани лешници
2 с.л. какао
3 с.л. захар
Брашното се пресява заедно със солта. Млякото се затопля леко. Добавя се захарта, разбърква се няколко пъти, прибавят се маята и разбитите с вилица яйца. Поетапно се добавя брашното, като се редува с мекото масло. Разбърква се за кратко с дървена лъжица, само докато се смесят съставките. Тестото се завива със стреч фолио и се оставя да втасва бавно в хладилника за 8-12 часа. Премества се с помощта на шпатула върху леко набрашнен плот и се разделя на две. Едната половина се прибира на студено, а втората се разточва на тънка кора с дебелина приблизително 2-3 мм и размер около 60х45см. Намазва се с масло. Отгоре се разпределя половината от наситнения или настърган шоколад и половината от сместа с лешници, галета, какао и захар. Завива се на руло. Рулото се оформя като осморка и се полага в облицована правоъгълна форма за печене. Оставя се да втаса на топло – около 2 до 2.5 часа. По същия начин се приготвя и другата половина от тестото. Втасалите козунаци се намазват с жълтък, размит с малко вода. Пекат се 10 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна. Температурата се намалява на 180 градуса и се пекат още 20 минути или до готовност. Към края на печенето отгоре се поставя алуминиево фолио, за да не загори. Разрязва се след охлаждане до стайна температура.