Линцер торте

125 г краве масло

150 г захар

2 яйца

2 с.л. кирш или коняк/ ром

5-6 капки прясно изцеден лимонов сок

щипка смлян карамфил, 1 ч.л. канела

настъргана кора от половин лимон

100 г фино смлени бадеми

50 г фино смлени лешници

щипка сол

125 г бяло брашно

125 г пълнозърнесто брашно

1 с.л. пшеничен грис или галета

250 г конфитюр от малини

филирани бадеми за поръсване

Маслото се нарязва на кубчета и се оставя 20-30 минути да омекне. Добавят се захарта и лимоновата кора. Намачква се с ръчна тел. Прибавят се едното яйце, алкохолът, лимоновият сок, канелата и карамфилът. Разбърква се енергично с ръчна тел. Пресяват се двата вида брашно, добавят се солта и смлените ядки. Прави се кладенче и се изсипва яйчената смес. С шепи за кратко се омесва тесто - само докато продуктите се съберат на топка, като при нужда се добавят капки ледена вода. Тестото се сплесква на диск, увива се с фолио за свежо съхранение  и се оставя в хладилника да стегне до степен, удобна за разточване, минимум 30 минути. Две трети от тестото се разточва и се слага във форма с откопчаващ се ринг и диаметър 25 см, като се оставя борд от 1 см. Тестото се намазва с леко разбит белтък от второто яйце и се поръсва с грис. Отгоре се разпределя конфитюрът и се преплитат ленти от заделеното тесто. Намазват се с жълтък, леко размит в малко вода. Бордът на тортата се поръсва с филирани бадеми. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 45 минути. Към края при нужда се покрива с фолио, за да не загори повърхността.

Шоколадов кейк с черен сусам и сметанов крем с бърбън и бял шоколад

100 г черен шоколад, 85% какао
100 г шоколад, 30% какао
200 г качествено масло
4 яйца, средно големи
150 г кафява нерафинирана захар
60 г бяло брашно
щипка сол
1 1/4 ч.л. бакпулвер (една ч.л. и една четвърт )

1 1/2 сл черен сусам плюс допълнително за поръсване ( една ч.л.  и една втора)

200 г бял шоколад

140 мл млечна сметана, 30-35%

40 мл бърбън

Брашното се пресява заедно с бакпулвера и солта. На водна баня се разтопяват шоколадът, начупен на парчета, и маслото, нарязано на кубчета. Яйцата и захарта се разбиват три минути, прибавя се брашното, след това на бавна струя шоколадовата смес, като се разбърква с дървена лъжица. Накрая се добавя сусамът. Тестото се изсипва в облицована с хартия за печене форма с откопчаващ се ринг и диаметър 22 см. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 30 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа. Към края е желателно температурата да се намали на 180 градуса. Шоколадът се натрошава на дребно и се поставя в блендер. Сметаната се загрява до момент преди да заври, сипва се на два-три пъти при шоколада и се пулсира блендерът до получаване на гладка смес. Към края се добавя алкохолът. Оставя се в хладилник, докато стегне. Кейкът се сервира леко топъл или охладен до стайна температура, гарниран с крема и поръсен с черен сусам.

 

Лешникови бисквити с глазура от кафе и лешников крокан

За 30-32 броя

40 г меко масло
60 г фина кристална захар
1 голямо яйце
120 г бяло брашно
50 г лешници, сурови и без черупките
1 ч.л. бакпулвер
1пак. ванилия
щипка сол
30 мл еспресо кафе

30 мл лешников или друг подходящ ликьор

15 г масло

200 г фина пудра захар

семената от 1/2 шушулка ванилия

крокан

80 г захар

60 мл вода

30 г лешници, сурови и без черупките

Всички лешници се разстилат върху пекарска хартия, запичат се за 10-15 мин. и с помощта на кърпа се обелват, докато са топли. Тези за тестото се смилат, останалите се натрошават. От захарта и водата се приготвя карамел с кехлибарен цвят. Прибавят се натрошените лешници, разбърква се и се разстила върху намазана с олио пекарска хартия. След като стегне, се натрошава. Маслото и яйцата се разбиват до пухкав крем. Добавят се яйцето, ванилията, пресятото с бакпулверът и солта брашно, смлените лешници. Тестото се събира на топка, която се разделя на две. Оформят се два цилиндъра с диаметър 2 см и се режат на парчета с дебелина 7-8 мм. От тях се оформят топчета, сплескват се леко, подреждат се в застлана с хартия за печене тава на разстояние едно от друго.  Пекат се 12-14 минути в загрята на 180 градуса фурна. В съд с дебело дъно се слагат кафето, ликьорът, семената ванилия и 2-3 с.л. от сместа. Загряват се, добавя се маслото и с разбъркване постепенно останалата захар, като сместа не бива да завира. В топлата глазура една по една се топват бисквитите и се слагат върху решетка да стегне. Поръсват се с лешниковия крокан.

 

Марципанталер

За 30-32 броя

100 г бяло брашно
100 г едро смлени бадеми

½ (половин) кафена лъжица бакпулвер
50 г захар
1 пакетче ванилова захар

80 г студено краве масло

2 с. л. студена вода

глазура
160 г полусладък шоколад
60 г краве масло
200 г бадемов марципан
малинов конфитюр за намазване

захаросани портокалови кори и ядки за декорация

 

Брашното се пресява заедно с бакпулвера, добавят се захарта, ядките, ванилията. Всичко се слага в блендер заедно с маслото, нарязано на кубчета, и се пулсира няколко пъти, докато стане на едри трохи. Изсипва се, добавя се водата и се събира на топка, като при нужда се добавят още капки вода. Сплесква се на диск, завива се с фолио и се оставя в хладилник да стегне. Разточва се на кора с дебелина 5 мм, изрязват се кръгове с диаметър 4 см, подреждат се на разстояние в застлана с пекарска хартия тава. Тавата се оставя за кратко в хладилник да стегнат. Пекат се в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор за 8-12 минути, докато ръбчетата порозовеят  и са изпечени добре отдолу. Конфитюрът се размесва с малко ром. Марципанът се размесва и оформя на топка. Разточва се върху плот, поръсен с пудра захар на кора с дебелина 2-3 мм. Изрязват се кръгове с размера на бисквитите. Бисквитите се намазват с конфитюр, отгоре се поставят дискове от марципан. Шоколадът се разтопява на водна баня заедно с маслото. С получената глазура се покриват бисквитите. Декорират се с коричките и ядките.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова