Кейк с канелени ябълки
Автор и фотограф: Димитрина Бунова

150 г бяло брашно
50 г пълнозърнесто брашно
2 ч.л. бакпулвер
½ ч.л. сода бикарбонат
щипка сол
50 г кафява захар демерара
1 ч.л. канела
230 г почистени и обелени ябълки
100 г меко краве масло
60 г фина кристална захар
10 г бурбонска ванилова захар
2 големи яйца на стайна температура
60 мл айрян
50 г орехи
20-30 г филирани бадеми
Брашното се пресява заедно с бакпулвера, содата и солта. Кафявата захар и канелата се смесват. Ябълките се нарязват на дребни кубчета. Поръсват се с 1 с.л. от канелената захар и малко брашно. Маслото се разбива със захарта и ваниловата захар до получаване на гладък крем. Прибавят се яйцата едно по едно с разбиване до пълно усвояване на всяко. Добавя се половината от брашното, разбърква се, след това млякото и накрая останалото брашно. Размесва се за кратко. Прибавят се орехите. Половината смес се изсипва в облицована с пекарска хартия правоъгълна форма за хляб с размери при горния ръб 12х21 см. Отгоре се нареждат половината ябълки. Поръсват се с половината канелена захар. Добавя се втората половина от тестото, нареждат се останалите ябълки, като се поръсват с остатъка от захарта и филираните бадеми. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути с вентилатор. Изключва се вентилаторът и се допича на 180 градуса около 40-50 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа.
април 2025
