Кейк с канелени ябълки - Кенгуру

150 г бяло брашно

50 г пълнозърнесто брашно

2 ч.л. бакпулвер

½ ч.л. сода бикарбонат

щипка сол

50 г кафява  захар демерара

1 ч.л. канела

230 г почистени и обелени ябълки

100 г меко краве масло

60 г фина кристална захар

10 г бурбонска ванилова захар

2 големи яйца на стайна температура

60 мл айрян

50 г орехи

20-30 г филирани бадеми

Брашното се пресява заедно с бакпулвера, содата и солта. Кафявата захар и канелата се смесват. Ябълките се нарязват на дребни кубчета. Поръсват се с 1 с.л. от канелената захар и малко брашно. Маслото се разбива със захарта и ваниловата захар до получаване на гладък крем. Прибавят се яйцата едно по едно с разбиване до пълно усвояване на всяко. Добавя се половината от брашното, разбърква се, след това млякото и накрая останалото брашно. Размесва се за кратко. Прибавят се орехите. Половината смес се изсипва в облицована с пекарска хартия правоъгълна форма за хляб с размери при горния ръб 12х21 см.  Отгоре се нареждат половината ябълки. Поръсват се с половината канелена захар. Добавя се втората половина от тестото, нареждат се останалите ябълки, като се поръсват с остатъка от захарта и филираните бадеми. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути с вентилатор. Изключва се вентилаторът и се допича на 180 градуса около 40-50 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа.