Къснолетни предложения
Краят на лятото е време, в което пазарът изобилства от плодове и зеленчуци.
Краят на лятото е време, в което пазарът изобилства от плодове и зеленчуци. Консумираме ги сурови като салати или сготвени по всевъзможни начини. Тъй-като кухнята е място, винаги отворено за експерименти, можем да опитаме и някои по-нестандартни неща, като основно ще обърнем внимание на печивата. Има толкова варианти за изпробване и дори не е нужно да следваме точни рецепти. Понякога импровизацията се оказва по-добрият вариант.
Най-лесно е да добавим шепа-две микс дребни червени плодове към стандартното ни тесто за кейк. Или пък да разнообразим добре познатата пица с домат, моцарела и босилек, като добавим резени авокадо. Какво ще кажете за здравословна пица, направена с пълнозърнесто брашно, намазана с ароматен зехтин и гарнирана с кръгчета тиквички и домати. Може да бъде и нещо още по-необичайно - розички бланширано броколи, тънки резени лимон и червен лук плюс парченца козе сирене. Добра идея е с вкусни ленти прошуто да обогатим както пицата с чери домати и рукола, така и тази със смокини, козе сирене и босилек.
Ако не сме от хората, които обичат да месят тесто, много лесно можем да си приготвим различни видове сладки или солени тарти с основа от готово бутер тесто. Например карамелизираме лук, който разпределяме върху квадрати от тестото, предварително надупчено на няколко места с вилица. Отгоре нареждаме парчета круша, запичаме ги леко, поръсваме с натрошено синьо сирене и получаваме вкусно гурме-предястие. Или пък да комбинираме меко сирене с грозде, поръсено с мед, лимонов сок и иглички розмарин. Може да опитаме и тази плънка - нарязани на квадратчета червени и зелени чушки, скилидка чесън, кръгчета крехък праз и парчета козе сирене. Запичаме за 20-30 минути, след което се наслаждаваме на резултата. Ще разполагаме с елегантен десерт, ако върху разточено бутер тесто поръсим предварително запечени бадеми, смесени с малко захар, разтопено масло и лимонова кора. Нареждаме отгоре резени сочни, зрели смокини и запичаме до златисто.
Да, наистина, идеите просто нямат край! Ето още една не по-малко вкусна и безкрайно лесна. Аранжираме кръгчета или квадрати бутер тесто с резени сочна праскова, намазваме с мед, запичаме и още топли ги поднасяме с топки ванилов сладолед.
Към пържените филийки, които всички обичат, можем да добавим вкусна заливка. Трябват ни една-две добре узрели нектарини, които на тънки резени да задушим в малко масло и мед. Разполагаме ги върху филийките, поръсваме с пудра захар и воала! - отново сме в играта с нещо интересно и вкусно. Всъщност лесно е, трябва само да опитаме!
Автор и фотограф: Димитрина Бунова