Какво представляват болките на растежа при деца? - Кенгуру

Болката на растежа е неприятно състояние, често срещано при деца на възраст между 3-5 и 8-12 години. Според медицинските статистики около 40-46% от децата имат подобни оплаквания, като най-често са локализирани в мускулите и костите. Обикновено децата се оплакват, че ги болят краката, а понякога и ръцете. Макар че се наричат „болки на растежа“, според лекарите растежът няма нищо общо с тях.

Най-често са епизодични, като се появяват късно през деня или вечер, но е възможно да са и през нощта, като обикновено детето се буди по време на сън, плачейки. Децата ги описват като спазми, крампи, пулсации или мускулни болки. Интересното е, че изчезват сутрин, но може да се повторят следващата вечер. Често засягат двата крака, предимно в предната част на бедрата, прасците или коленете. Срещат се по-често при момичета, отколкото при момчета. В повечето случаи болките не са всеки ден. Може да не се проявят в продължение на месеци или години. Повечето деца ги израстват в рамките на няколко години.

Счита се, че обикновено по-активни деца или деца с повечко килограми страдат от болки на растежа. Те могат да бъдат в ходилата, в сводовете, в петите или коленете.

Как и защо се случва това? Когато проблемите, болките са в стъпалата и петите, говорим за неразвити сводове на стъпалото.

Всички деца се раждат с плоскостъпие, с пухкави, нежни крачета, до 7-8-годишна възраст, те трябва да оформят сводове по ходилата. Невинаги обаче това се случва, дали заради по-слаба мускулатура, дали заради неправилна стойка, дали заради неподходящи обувки.

При болки в коленете, причината е бързото израстване на костта и неспособността на сухожилието да се разтегне и да се отпусне, така че да е съразмерно спрямо вече удължената кост. Възпалява се пателарното сухожилие, това е сухожилието на капачката на коляното и оттам се получават болки в коленете. Възможно е да има малки руптури (малки отчупвания от костта), където е залавното място със сухожилието, което води до доста сериозни болки и дискомфорт на децата.

Когато имаме активни деца, спортисти, които са с болки на растежа, вариантите са два - единият е да спрат активната си спортна дейност, докато израснат, а другият е да използват индивидуални стелки, които да подобрят биомеханиката на стъпалото, да навигират крака да стъпва правилно. Добре е стелките да бъдат с динамична сърцевина, която да активира мускулатурата на стъпалото и да я заздрави. Комбинацията  от масажи и разтягане на сухожилието на стъпалото и ахилеса са задължителни.

По принцип болките на растежа няма да дадат отражение в бъдеще. Ако детето е активно и има нужда от спорт, много по-добре е да го подкрепите с едни стелки, така че да се стабилизира сухожилието и болката да изчезне. 

Ако болките са прекалено силни и са от дълго време, може да се приложи малко електротерапия, за да отшуми възпалението.

Какви са причините за появата на болките на растежа?

Както вече споменахме, въпреки името „болки на растежа“, няма солидни доказателства, че те действително са свързани със състояние на усилен растеж. По-скоро се  дължат на интензивни дейности в детска възраст, натоварващи значително все още неукрепналите и недостатъчно силни мускули на детето. Такива дейности са бягане, скачане, катерене и други енергични игри. Често болките на растежа се появяват на следващия ден след натоварването.

Как да разпознаем болките на растежа и какво можем да направим, за да ги облекчим?

Когато детето се оплаква от болки, важно е да се консултираме с лекуващия го лекар, за да може той да постави точната диагноза на база на подробната информация за развитие на състоянието и оплакванията. Важно е да бъдат изключени други възможни причини, преди да се определят болките на растежа. Важно е да знаем, че болките на растежа не причиняват други проблеми и не влияят на растежа, просто се израстват.

В домашни условия можете да опитате някои средства за облекчаване на състоянието:

 • Масаж на краката - масажирайте леко крачетата на детето по време на пристъп на болка и вечер преди лягане, като при желание може да ползвате бебешко олио или подходящо масло.
 • Топъл компрес или топла вана  - топлината помага за отпускане на мускулите и по този начин болката намалява. Това е и особено полезен начин за облекчаване на крампи.
 • Алтернативен вариант е поставяне на затоплена кърпа или електрическа възглавничка на засегнатия крак (не по време на сън).
 • Почивка - релаксацията и управлението на стреса е по-важно за тийнейджърите, отколкото за малките деца, тъй като много вероятно е в тази възраст болките на растежа да се появяват във връзка със стрес.
 • Витамин D - В скорошно проучване, изследователи откриват, че само 6% от децата, които страдат от болки на растежа, имат адекватни нива на витамин D. При изследване на 33 деца, засегнати от болки на растежа, чрез добавяне на допълнителни количества витамин D в продължение на 3 месеца, се установява, че при 8 деца болката е отшумяла напълно, докато другите са имали значително намаляване на симптомите.

Една от теориите защо витамин D може да помага е, че недостатъчните нива на витамин D водят до ниска костна плътност, което прави сетивните нерви на костта по-уязвими.

В проучване от 1944 г. е установено, че костно брашно заедно с витамините А и D е в състояние да произведе „пълна ремисия на симптомите“ при всички 112 деца, участващи в изследването. И двата витамина – А и D, подобряват способността на организма да абсорбира минералите, необходими за изграждане на здрави кости.**

 • Хиропрактика - Важно е да се знае, че между гръбначния стълб, таза и краката съществува голяма връзка. Те са като верига – дисфункция на нервите, ставите или мускулите във всяка една част от тази верига може да се отрази на останалите и на нервите, които се простират от лумбосакралния регион и предават сигналите между мозъка и краката. Всяко прекъсване на тези сигнали може да наруши правилното функциониране на организма.

Според проучване от 2010 г., 2 малки деца (на 2,5 и 3,5-годишна възраст) с болки на растежа са подложени на хиропрактика. По време на физическия преглед са установени гръбначни дисфункции (или вертебрални сублуксации) в лумбосакралната област на гръбначния стълб и на двете деца. След първата терапевтична сесия всяка една от майките е заявила, че детето й не се буди с болки през нощта и след завършване на пълния курс, първоначалните оплаквания са изчезнали напълно.**

Определени хранителни вещества могат да играят роля за възстановяването след интензивна тренировка и натоварване. Те са нужни за изграждането на нова мускулна тъкан, регенериране на силите, детоксикация на системите на тялото и осигуряване на енергия. Благодарение на тях се възстановяват мускулите и съединителните тъкани, с които извършваме всяко движение. Разбира се, храненето е определящо за тези процеси и е важно да знаете как да подобрите диетата си за максимално бързо възстановяване след нараняване или травма, в случай че това ви сполети.

Преди две години, с нас се свърза майка, чието дете, тренира усилено тенис на корт. Тя се притесняваше, тъй като дъщеря ѝ, тогава на 9-10 години, беше започнала да се оплаква от болки на растежа и поради ежедневните тренировки от минимум по 2 часа,  всяка вечер се будеше от силни болки, които не отшумяваха. Дори обмисляха вариант да спре да тренира. След консултация с лекар на детето беше изписан прием на Остеокеър сироп за 3-6 месеца.  Osteocare сироп набавя богата наличност на Калций, Магнезий, играещи важна роля в изграждането на костите, заедно с витамин D и Цинк, които поддържат здрави костите,  мускулите и нервите. Витамин D допринася за нормалния растеж на костите, помагайки на костите да абсорбират калция. Той е отговорен и за минерализацията на костите и произвеждането на хормоните, които поддържат здравословни нива на калций и фосфор в костите и кръвоносните съдове.

Osteocare съдържа препоръчваната D3 форма на витамин D, която се изгражда в човешкото тяло и така е по-ефективна от D2. Още след първата седмица момичето почувства облекчение и вече не се будеше през нощта и можеше да продължи с тренировките.

Не само че детето не се отказа от тренировките, ами започна да тренира по-усилено, да участва в състезания, натовареността реално се увеличи почти два пъти, но болки не се появиха. Разбира се, детето се наблюдава от лекар и в момента две години, откакто е включен Остеокеър сироп, тя е активен състезател, печели купи и медали, като продължава да тренира по 2 часа на ден и отделно има и физически натоварвания за издръжливост. Майката на Ива отбеляза, че вижда промяна в цялостното общо състояние на Ива – много по-тонизирана, активна, не се уморява, има сили дори след тренировка, което преди рядко се е случвало.

Постиженията на Ива през 2021 г.:

 • Златен медал на Регионалния турнир до 12 г. гр. Радомир, проведен на 08.05.2021 г.
 • Сребърен медал на Регионалния турнир до 12 г. на ТК 15/40, проведен на 10.06.2021 г.
 • Бронзов медал на Регионалния турнир до 12 г. на ТК Левски, проведен на 21.07.2021 г.
 • Сребърен медал на Регионалния турнир до 12 г. на ТК Септември, проведен на 27.07.2021 г.
 • Бронзов медал на Регионалния турнир до 12 г. на ТК Диана,  проведен на 28.08.2021 г.

Пожелаваме още много спечелени първенства и златни медали през 2022 г.! Трудът и постоянството на Ива в преследване на мечтите ѝ на корта спечелиха нашите адмирации! С радост ще подкрепим нейните изяви!

Използвани материали:

 1. д-р Ирена Влахова, статия „ Болки на растежа“, www.kenguru.bg *
 2. д-р Албена Ройдева , 08.02.2017, статия „Болки на растежа при деца – какво представляват и как да ги облекчим у дома“, www.framar.bg**
 3. Болки на растежа, 31.5.2014, www.puls.bg  ***

Снимки от личния архив на Ива Бешина