Как да върнем страстта в брака? - Кенгуру

Всяка  връзка минава през определени етапи. От магията на първите срещи, любовта, развитието на връзката, сексуалността през проекта за съвместен живот, кризите в брака и проблемите, които се появяват с порастването на децата и напускането им на дома. Някъде между всички тези неща страстта намалява и двойката започва да живее повече като съквартиранти, отколкото като мъж и жена (според някои психолози това става дори по-рано, защото според тях кулминацията на страстта идва на 18-ия месец от връзката, след което пада надолу).

Именно затова намерихме някои лесни и наложителни стъпки, които трябва да направите, за да върнете страстта в брака. За тях не се изисква много - малко пари, време и доста упорита работа.

1) Започнете да правите повече неща заедно - от риболов до шопинг.  Когато двамата партньори са ангажирани с общо занимание, това ще засили доверието един към друг и ще ви накара да се опознаете по-добре.

Без значение е какво ще правите.  Важното е да се чувствате приятно, да получавате удоволствие и да извличате само позитивни емоции от това. Сменяйте често даденото занимание, като всеки път си поставяте ново, още по-амбициозно и по-забавно предизвикателство.

2) Пътувайте колкото е възможно повече само двамата

Отдайте се на романтично пътуване до харесвана и от двамата дестинация. Изберете правилното място, там, където имате хубави спомени от преди години, или ново такова, на което винаги сте искали да отидете. Изключете телефоните си и се насладете на времето, прекарано заедно. Опознайте ресторантите, пазарите и историята на мястото, но не прекалявайте с разходките, защото не трябва да забравим основното, за което сте там - да бъдете сами.

Направете много снимки, за да можете да си припомняте колко хубаво сте си изкарали и колко щастливи сте били. Сложете снимките на видно място у дома и започнете да обмисляте ново пътуване.

3) Добавете повече романтика в ежедневието си

Тя е наложителна във всеки брак, като без нея той става скучен и изпълнен с монотонност. Без значение дали ще направите малък романтичен подарък (цвете, бижу или билет за лотарията, с пожелание за голяма печалба), или ще заложите на нещо по-голямо, като да запазите терасата на някой ресторант, само за вас или обсипете семейното легло с листа от рози. Романтиката никога няма да се превърне в демоде, именно тя е спасила много бракове от скуката и загубата на интерес в някой от партньорите.

4) Правете секс по график

В 15% от двойките единият партньор не е в настроение за правене на любов поради различен повод: умора, проблеми в работата, стрес и т.н. Когато въведете т.нар. „любовен график", ще знаете точно кога трябва да се приберете по-рано от работа и ще очаквате дадения ден (или дни) с нетърпение. Много психолози твърдят, че по този начин двойката изгражда време само за себе си, така  съхранява по-дълго връзката си. В дадения ден оставете децата на някоя баба или приятел и се насладете на времето, прекарано заедно.

5) Разкрийте скритите си фантазии - резултатите ще ви изненадат

Преградата между реалност и фантазия не се срива трудно. Много двойки изпадат в неловката ситуация да са изпробвали всичко в секса и вече да няма как да го направят интересен. Тук идва времето на фантазиите. Опитайте се да говорите с партньора за нещата, които иска да пробва, след което споделете и вашите. Така ще го видите от различен и таен ъгъл, който може да се окаже доста интересен за вас. Но внимавайте, не подхождайте грубо, започнете с дребни фантазии от рода на секс игра или посещение в сексшоп, ако не сте ходили досега. Правете всичко с малки стъпки, за да имате големи успехи.

6) Признайте различията по между си

Въпреки че носите една фамилия, вие и партньорът ви не сте един човек. Ако повтаряте тези думи, ще се спасите от загубата на идентичност и идеи. Вие живеете с различен от вас човек, който има различни виждания, мнения и действия по много въпроси. Нима в другия човек не ни привлича именно това, което не достига на нас самите?

7) Общувайте искрено и вървете напред

Не се притеснявайте да говорите за себе си. Споделете мечтите, страховете и желанията си. Нека изплуват забравени спомени от детството и притеснения за децата. Така всеки ден по малко ще се сближавате още повече с партньора си, като той се превърне освен в съпруг/съпруга и във ваш най-доверен приятел.

Дългогодишните бракове не превръщат човека до вас във ваша собственост. Започнете да преразглеждате своите действия и представи, не правете така, че навиците да вземат връх. Движението напред в една връзка може да е страшно, а и понякога болезнено, но то е неизменна част от растежа на вас самите като двойка. А във връзките, както и в живота, растежът е синоним на сила и здраве.

Автор: Костадин Костов