Как да различим ГРИП от настинка - Кенгуру

Разграничаването им е важно, а ето на какво да обърнете внимание.

Остра респираторна инфекция

Острите инфекции на дихателните пътища (ОРИ), които популярно се наричат ​​„настинки“, се причиняват от огромен брой вируси и представляват приблизително три четвърти от всички инфекциозни заболявания на планетата.

Острата респираторна инфекция и грипът се предават предимно по въздушно-капков път, т.е. във въздуха – от човек на човек, докато той киха и кашля.

Грип

Грипната инфекция е по-тежка и може да доведе до усложнения като пневмония, а най-важните симптоми, на които следва да обърнем повишено внимание, са следните:

 • рязко повишаване на температурата до 39-40 градуса;
 • силна мускулна болка (болки в тялото);
 • суха и болезнена кашлица при липса на хрема;
 • слабост и силна умора.

Антибиотиците не лекуват ОРИ или грип! Те се използват само според указанията на лекар, ако заболяването причинява усложнения.

Не бързайте с лекарствата

Кашлицата, хремата и възпаленото гърло са напълно различни неща. Дори лекарствата за потискане на кашлицата могат да бъдат два вида: такива, които спират кашличния рефлекс (при суха кашлица), и такива, които улесняват отделянето на секрет (при влажна кашлица).

Изборът на капки за нос също не е по-лесен. Почти всички лекарства, предлагани на пазара, включват вазоконстриктори, които могат да облекчат подуването на лигавицата и да облекчат човек от „запушен“ нос. Тези лекарства са противопоказани при деца под шест години, бременни и кърмещи жени и възрастни хора, тъй като вазоконстрикторните компоненти могат да причинят повишаване на кръвното налягане и учестяване на сърдечната честота.

Трябва ли да понижаваме температурата?

Препоръките на Световната здравна организация гласят, че температурата не бива да се сваля с лекарства, ако е под 38,5 градуса.

Тази температура е защитната реакция на тялото срещу нахлуването на инфекция. В края на краищата бактериите и вирусите се възпроизвеждат по-трудно както при ниски, така и при високи температури.

Освен това високата температура е знак, че в тялото все още има инфекция и трябва да се справите с нея.

Кой трябва да сваля температурата си?

 • Деца и възрастни със сърдечни заболявания (ангина пекторис, исхемична болест на сърцето, сърдечни пороци).
 • Страдащи от хроничен бронхит, обструктивна белодробна болест, астма.
 • Хора със заболявания на централната нервна система, например страдащи от епилепсия.
 • Деца, които са имали фебрилен гърч.

Как да си помогнем сами?

 • При първите признаци на остра респираторна инфекция или грип, останете у дома. Опитайте се да почивате повече и ограничете четенето и гледането на телевизия.
 • Приемайте повече течности. Здравото тяло изисква поне един и половина литра вода на ден. При заболяване нуждата от течности се увеличава. Опитайте се да пиете топли напитки и избягвайте алкохола. Алкохолът не лекува настинка, а напротив, намалява защитните сили на организма. Опитът да се излекувате с „водка и черен пипер“ може да доведе до забавяне на процеса на възстановяване.
 • Включете в менюто сезонни плодове и зеленчуци. Приемът на витамини и хранителни добавки е препоръчителен, а най-полезни в случай на инфекция са витамини С и Д, цинк, както и екстракти от бъз, ехинацея и пчелно млечице.
 • Не преяждайте. Апетитът по време на инфекция обикновено е намален, а смилането на големи количества мазни или сладки храни е допълнителна тежест за тялото.

 

Автор: Нели Христова

Консултант:

Д-р Николета Парпулова е педиатър в болница „Здравето“.