Готвим с риба - Кенгуру

Всички знаем колко полезна е рибата, особено тази, която е богата на така известните  омега ненаситени мастни киселини. Изглежда обаче, не всички са запознати с някои особености, свързани с купуването, съхранението и приготвянето й. С  какво да започнем? На първо място още преди да сме я купили, трябва хубаво да я огледаме и помиришем. Рибата трябва да бъде гладка, стегната, с бистри черни очи, без петна и обезцветяване. Гаранция за това, че рибата е прясна, е слабият, сладникав аромат на морска вода. Рибите с остра и силна миризма нямат място в пазарската ни кошница. И така, след като сме имали късмет да се сдобием с прясна риба, трябва да имаме предвид, че можем да я съхраняваме само един ден в хладилника, като все пак  най-добре е да се приготви още същия ден, в който сме я купили. Ако по някаква причина това не се е случило, даже и на следващия, хубаво е да я завием добре и да я замразим. Както  с прясната, така и със замразената риба трябва да се подхожда деликатно. Размразява се бавно в хладилника и се приготвя веднага щом се размрази. Можем да приложим и един малък трик - да я сложим в купа с прясно мляко и да я оставим в хладилника през нощта. По този начин тя ще има вкус на току-що уловена.

Ако искаме да мариноваме рибата, преди да я сготвим, трябва да внимаваме да не престоява в маринатата повече от 30 минути. В противен случай киселините от течноста ще започнат да променят деликатните протеини и при готвене месото ще стане на каша. Най-подходящи за приготвяне на марината са екстра върджин зехтин, лимонов сок, бял оцет или домати.

Стигаме до момента, в който ще я приготвяме. Знаем, че не бива да я подлагаме на прекалено продължителна топлинна обработка, а също така, че е трудно да постигнем точното времетраене за готвене. В такъв случай да приложим още един трик. В добре загетите съдове за готвене термичната обработка продължава  10-ина минути, след като се отстранят от огъня. Затова рибата може да се сготви до степен почти готова и да я оставим за малко настрани в съда.

Риба на скара - един от най-популярните варианти. За цели риби - грилът трябва да е добре почистен и намазнен. За тънки филета - използваме  специалните държачи във форма на риба, което много ще ни улесни, или поставяме фолио върху скарата.

Риба на пара - по-добре да използваме бульон вместо вода. Подправяме рибата по желания начин и поставяме над слабо къкрещата вода.

Поширана риба - задължително в ароматен бульон, който не бива да ври силно, а съвсем слабо да къкри.

En Papillote - чудесен и деликатен метод за приготвяне на риба. Добавяме необходимите подправки, зехтин или масло, подходящи зеленчуци и завиваме в хартия за печене. Лесно и винаги с отличен резултат.

За грилована риба  използваме горния грил реотан на фурната. Приготвената по този начин риба може да бъде много вкусна. Трябва само да я подправим добре, да загреем достатъчно силно грила и да я разположим на около 12-15 см под него.

Печена риба - един от най-лесните начини, стига да следваме инструкциите в рецептата или да изберем подходящото според рибата време за печене.

Пържена риба - идеален метод за дребни, цели рибки. Използваме маслена баня.

Сотирана риба  - две са условията за добър резултат - малко зехтин и много добре загрят тиган. След като поставим рибата, оставяме я 2-3 минути, без да я местим, за да образува хубава коричка.

Вижда ни се сложно? Е, това е само на пръв поглед.

Всъщност изискват се повече внимание и малко търпение, но резултатът си заслужава.

Автор и фотограф: Димитрина Бунова