Есенно меню с круши - рецепти
Салата с круши и синьо сирене, Фетучини с целина, круши и синьо сирене, Котлети с печени картофи, круши и пащърнак, Пълнозърнест кейк с круши и босилек
Салата с круши и синьо сирене
4 порции
2 бр. зелени салати или пакет рукола
2 бр. круши
1 с.л. дребно нарязан червен лук
1 с.л. оцет от бяло вино (или на вкус)
2 с.л. зехтин екстра върджин
1/2 ч.л. дижонска горчица
морска сол и прясно смлян черен пипер
60 г синьо сирене
шепа орехи, морска сол и прясно смлян черен пипер
Приготвя се дресинг от горчицата, оцета, зехтина, лука, сол и черен пипер. Охлажда се. Листата се накъсват и аранжират в купа. Прибавят се крушите, нарязани на тънки резени. Салатата се овкусява с дресинга и се поръсва с парченца синьо сирене и орехите, предварително запечени на сух тиган. Сервира се веднага.
Фетучини с целина, круши и синьо сирене
4 порции
380 г крехки стебла от целина (селъри)
400 г фетучини или талятели
200 г синьо сирене или горгонзола
200 мл млечна сметана, ~ 20%
1 круша
4 с.л. пиниеви ядки
2 с.л. краве масло
морска сол
черен пипер
Стъблата целина се почистват и нарязват на тънки резени. Задушават се 5 минути в маслото, докато омекнат леко. Добавят се сметаната и натрошеното сирене, след като част от него е отделена за гарниране. Кипва се и се оставя на слаб котлон, докато се разтопи сиренето. Подправя се със сол, ако е необходимо. Междувременно пастата се сварява, отцежда и се добавя към соса. От крушата се отрязват тънки резени и пастата се ганира с тях и отделеното сирене. Поръсва се с пиниеви ядки, предварително запечени на сух тиган, и черен пипер.
Котлети с печени картофи, круши и пащърнак
6 бр. свински котлеи
600 г круши Бартлет
700 г картофи
2-3 бр. пащърнак
7-10 скилидки чесън
3 стръка розмарин, нарязани на парчета с 3см дължина
2 бр. лимони
сол и прясно смлян черен пипер
120 мл зехтин
ментов винегрет
40 г листа свежа мента
1 филия бял хляб
80 мл зехтин екстра върджин
1 ч.л. дижонска горчица
1-2 ч.л. оцет от червено вино
сол и черен пипер
В широк съд се смесват зехтинът, обелените и леко намачкани скилидки чесън, розмаринът и кората от двата лимона, обелена с белачка за зеленчуци. Почистените котлети се посоляват, поръсват се с черен пипер и се поставят в така приготвената марината. Престояват минимум час в хладилника. Зеленчуците се нарязват на кубчета или резени. Месото се изважда от маринатата, като се почиства от чесъна и розмарина. Зеленчуците се овалват в маринатата, като се отстраняват парченцата лимонова кора. Всичко се изсипва в широка тава, застлана с хария за печене. Зеленчуците се пекат в загрята на 200 градуса фурна около 40 минути или докато омекнат, като се разбъркват от време на време. Месото се запича до полуготовност в намазан със зехтин тиган - по 3-4 минути от всяка страна, след което се прехвърля за около 5 минути във фурната при готовите зеленчуци. Сервират се веднага, гарнирани с ментов винегрет. За винегрета в блендер се пасират листата мента и хлябът без кората, добавят се зехтинът, оцетът, горчицата, солта и пиперът и се разбърква с лъжица.
Пълнозърнест кейк с круши и босилек
250 г пълнозърнесто брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. смлян джинджифил
60 мл прясно мляко
60 г разтопено краве масло
200 г светлокафява захар
2 яйца, на стайна температура
120 г настърани круши (измерени, обелени и почистени)
12 - 15 листа босилек, едро нарязани
тънки резени круша за декорация
Брашното се пресява заедно с бакпулвера, содата, солта и джинджифила. Към тях се прибавя захарта. Яйцата се разбиват с ръчна тел, добавят се млякото, маслото и настърганата круша. Яйчената смес се прибавя към брашнената. Разбърква се внимателно, като се добавят и листата босилек. Изсипва се в облицована с хартия за печене форма с диаметър 20-22 см. Отгоре се нареждат тънки резени круша, намазани с лимонов сок, за да не потъмняват. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 45 минути или докато пробната клечка излиза суха от сместа.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова